31 Март, 2021 12:47 3 312 21

Затворник съди държавата за 50 бона, нямал уединение в тоалетната

  • затворник-
  • съд-
  • държава-
  • тоалетна

В следствения арест пък нямало осветление и хигиената била нулева. Отново нямал лично пространство и бил нахапан от мухи и бълхи

Поредният затворник заведе иск до съда срещу държавата за лошите условия зад решетките. Мъжът е лежал 7 пъти в Пловдивския затвор. Той е поискал близо 50 хиляди лева обезщетение, тъй като се чувствал унижен, засрамен и безпомощен, съобщава trafficnews.bg.

Лишеният от свобода за първи път прекрачва прага на затвора през 1993 година. От тогава той е изтърпял 7 години зад решетките през различни периоди от време. Последната си присъда излежава и към този момент.

Мъжът е сезирал Административния съд в Пловдив заради лошите условия за живот в зандана. В жалбата е посочил, че има задух и кашлица, тъй като в килиите няма достатъчно място. На човек нямало 4 квадратни метра лично пространство. Освен това не можел да се усамоти в тоалетната, тъй като не била шумоизолирана. Оплакванията не спират до тук. Затворникът е изразил претенция и за неработещи казанчета, липсвали прегради, липсвали чешми и умивалници. По отношение на храната, то същата била с лошо качество и не съдържала достатъчно калории, а водата не ставала за пиене.

Мъжът се е жалвал още, че през зимата килиите в затвора в Пловдив са много студени, а през лятото топли. Спал­ното бельо се е сменяло много рядко, а килиите били пълни с инсектициди.

Положението, по думите му, не било по-различно и в Пазарджишкия затвор, както и в ареста в Пловдив, където прекарал общо повече от година. Отново там липсвала жилищна площ и достатъчно светлина в килиите, които пък били пълни с хлебарки и дървеници. Имало и мухъл. Санитарният възел бил в лошо състояние, като липсвала и вентилация.

В следствения арест пък нямало осветление и хигиената била нулева. Отново нямал лично пространство и бил нахапан от мухи и бълхи. Засегната била и темата за тоалетната – такава липсвала в килията.

Магистратите обаче отхвърлили по-голямата част от претенциите на затворника. Твърденията за липса на свеж въздух и вентилация били отхвърлени като неоснователни. Видно от справките по делото, затворниците имали достъп и до течаща вода. Съдът приел и че хигиената в килиите е ангажимент на лишените от свобода. Твърдението, че санитарният възел не бил шумоизолиран, не било свързано с нечовешко и унизително отношение, тъй като шумоизолацията е над средното ниво на битови условия, счели още магистратите. Отхвърлени били и претенциите за спално бельо, тъй като нито затворникът, нито свидетелят не заявили, че са поискали допълнително такова, още повече да им е било отказано.

Съдът счел за неоснователни и останалите претенции, които приел за недоказани.

В крайна сметка, искът бил частично уважен, а размерът на претендираното обезщетение – намален. Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” ще трябва да изплати на затворника обезщетение в размер на 1350 лв., ведно със законна лихва. Останалата част от иска била отхвърлена като неоснователна. Дирекцията ще поеме и разноските по делото.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    15 8 Отговор
    Тва е затвор да не са на Бали на почивка. Даже и така им е много...
  • 2 Овчарник

    13 3 Отговор
    затворите са препълнени с хора отказали да спазват правила наложени от измамници.
  • 3 Така трябва и да е!

    13 7 Отговор
    Зандана е за да те превъзпитат! Ако при всяко влизане ти влизаха 30 човека в задния двор! Досега да беше се превъзпитал! Ама ти си ходиш там на курорт!
  • 4 гост

    15 4 Отговор
    Като не му харесва да не влиза в затвора. В джендърското ни общество явно съвсем се сбърка. Следващото му желание какво ще бъде - изглед към морето?

    Коментиран от #15, #21

  • 5 сила

    5 3 Отговор
    те там по принцип не са ли по двойки в тоалетните.....
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 10 Отговор
    С Пълно право ги съди!!!!!Едно време в казармата,като си спомня.....каква хигиена беше ....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БХК

    6 11 Отговор
    Прав е човекът.В Норвегия имат Интернет и тоалетните са с фотоклетки.До кога този произвол в България.Засрамете се.
  • 9 Медуза

    10 2 Отговор
    Този тарикат, като е вършал навън и е газил закона, сигурно е знаел, че един ден ще влезе в панделата. И ако се е надявал, че ще бъде "настанен" в лукс, с нови завивки, чаршафи, че ще има чиста и обезшумена тоалетна, в която ще пъ.р.ди. на воля и ще с.е.р.е. ароматни го.в.н.а., че и рум-сервиз може да получи- много е сбъркал. ВИП-затворник искал да го играе. Пак добре, щото можеше да е една поцинкована кофа и там всичко да върши.

    Коментиран от #10

  • 10 даскала

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "Медуза":

    затворите са препълнени с хора отказали да спазват правила наложени от измамници.

    Коментиран от #11

  • 11 Медуза

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "даскала":

    Браво, даскале. Тогава щом всички, налагащи правилата, са измамници-кво дириш тука? С твоята "компетенция" върви у Зимбабве да учиш местните сополанковци на науки. Ама то трябва език да знаеш, препоръки да имаш-все правила, а...
  • 12 циганин

    4 11 Отговор
    Как ми се иска всички, които не са прекрачвали прага ма затвора и пишат глупости, да прекарат по няколко месеца вътре и пак да пишат после. В затвора има много хора, които никога не са предполагали, че ще влязат за някаква глупост. Никой не е застрахован. И като ви се случи пак пишете, че няма нужда от свеж въздух. ЗАБЛУДЕНИ МИШКИ !!!
  • 13 ники

    2 3 Отговор
    Съдът е боклук товаз са хора все пак
  • 14 БПФ

    5 0 Отговор
    Ами като не ти харесва в затвора, бе - какво си търсил там СЕДЕМ ПЪТИ ???? В петзвезден хотел ли да те настанят за постоянните ти престъпления?
    Колко изобщо престъпления е извършил тоя, дето сега съди държавата, тоест нас - данъкоплатците, дето години наред го хрантутим наготово в затвора? Че и съдът се занимава с наглите му претенции, вместо надзирателите да го наврат в ареста и там - с чепатите тояги да го размажат от бой?

    Коментиран от #19

  • 15 БПФ

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Много точно казано. Крайно време е да се върнат адекватните наказания - смъртна присъда и тежък каторжен труд. Като го наврат тоя в някоя оловна мина - да копа по 12 часа на ден, да видим дали пак ще мрънка, че кенефът не бил звукоизолиран. Да не съм длъжен аз цял живот да бъхтя като роб, за да осигурявам комфорта на такива отпадъци по затворите?

    Коментиран от #20

  • 16 гуньо

    1 0 Отговор
    Тоя става за санитарен инспектор.
  • 17 Гост

    4 0 Отговор
    Пенсионери гладуват и са на студено зимата,тия много са ги разглезили,това да не е санаториум
  • 18 военния

    1 0 Отговор
    кой е тоя затворник някой знае ли го ? напишете му името ако го знае някой , че битието му много ми напомня на един помияр . наричаха го калоянчев . от първенец .
  • 19 митака

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "БПФ":

    Изчерпателен и точен коментар!
    Адмирации!
  • 20 митака

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "БПФ":

    Адмирации за коментара!
  • 21 митака

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    В Белене има изглед към Дунава!