9 Февруари, 2023 09:15 927 7

За трети път: Съдът върна на прокуратурата делото за катастрофата край Своге

  • катастрофа-
  • своге-
  • съд-
  • прокуратура-
  • трети път

При инцидента преди пет години загинаха 20 души след преобръщане на автобус

За трети път: Съдът върна на прокуратурата делото за катастрофата край Своге - 1
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд върна на прокуратурата за трети път делото за катастрофата край Своге, при която преди пет години загинаха 20 души след преобръщане на автобус, научи NOVA.

Подсъдими за катастрофата са шофьорът на рейса Григор Григоров и петима души, имащи отношение към ремонта на въпросния участък край Своге.

Според магистратите по време на разследването са допуснати процесуални нарушения, които трябва да бъдат отстранени, преди делото да бъде внесено в съд.
За първи път делото беше внесено в съда през февруари 2021 година. От прокуратурата тогава поясниха, че материалите по делото са събрани в 277 тома, разпитани са над 100 свидетели, има и заключения на 24 вещи лица.

104-ма са конституирани в качеството на пострадали.

Шофьорът Григор Григоров е обвинен за това, че на 25 август 2018 г. при управление на автобуса е причинил смъртта на 20 души и телесни повреди на други 10 вследствие на катастрофата. Другите подсъдими - изпълнителен директор на "Трейс Своге", служители на фирмата, шеф на дирекция в АПИ и член на екипа за строителен надзор на фирмата „Пътконсулт 2000“, на която е била възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя, са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенев

    3 1 Отговор
    От години по пътя пътуват автобуси. Един катастрофира. Къде е рзликата с останалите? На шофьорската седалка. Това е причината.

    Коментиран от #7

  • 2 ДДРОнег

    6 2 Отговор
    Делата на БГ-правосъдието - най-дългите дела в света ...
    Още по-жалко е, че същите тези чиновници получават ГОЛЕМИ заплати , които НИЕ им осигуряваме с нашите данъци ...
  • 3 Даниел

    4 0 Отговор
    Знаеки,че ремонта се прави некачествено с цел икономия на разходите ,съответно увеличение на печалбата,са били наясно с последствията който предстоят.И тук е въпроса дали обвинението трябва да е “по непредпазливост”???
  • 4 Перо

    3 0 Отговор
    Скоро ще прекратят това дело, влачещо се 5 г. До като не се определи срок и отговорност за делата, оправия няма да има! Законодателството в БГ е направено с престъпен замисъл! Колко значими дела се прекратиха с влачене по измислени причини, особено по болест, неявяване на адвокати или измислени експертизи и отводи! Скоро прекратиха и делото на престъпника Бобоков и бившия съветник и приятел на Радев, преди това на Ненов като вече няма отговорни за внесените и зарити в почвата хиляди тонове боклук от Италия, който трови хората и животните чрез почвата и питейната вода!

    Коментиран от #5

  • 5 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    П.П. По измислен кратък срок за давност и безпрецедентното влачене на делата по криминалната приватизация, останаха ненаказани много държавни управници-престъпници по костово време! Същото е сега с измисления закон за обществените поръчки, не само за давност, но и по престъпни клаузи за щети на държавата!
  • 6 ссс

    1 0 Отговор
    Какви некадърници работят в гешефската прокуратура?

    Всъщност това е прокуратурата на дпс и гроб, първо на дпс, а ако гроб слушкат и споделят останалата власт с дпс, тогава и те биха могли да ползват благинките, които каскета може да осигури.

    Дали могат да правят нещо друго освен да повдигат поръчкови обвинения?
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пенев":

    Как да не е виновен шофьорът, та там непосредствено преди катастрофата са минали няколко стотин коли, а и доста след нея - докато КАТ се натутка и безсмислено спря движението? Другите шофьори да не са някакви богове в шофирането? Прав път, скорост около 40, път без дупки, а бай-Григор се фърлил у дерето... Да, съдейки по всичко, шофьорът-собственик на транспортната фирма, бай Григор е явно бившо ченге, устроило се в автобусния бранш. Бившите са големи фуклювци..., особено при шофирането в женска компания... Важното за опечалените е да се изкара виновна държавата, защото така обезщетенията ще са солидни, а ако виновен е бай ти Григор, ще вземат малко повече от "на босия цървулите"....