Last news in Fakti

10 Март, 2023 14:31 1 226 6

Валери Йорданов обясни каква е картината на престъпността в страната

  • валери йорданов-
  • престъпност

Битовата престъпност е много важен елемент от състоянието на вътрешната сигурност, тъй като тя формира съзнанието на обществото. В последните десетина години има сериозен недостиг на полицаи, които са директно на улицата

Валери Йорданов обясни каква е картината на престъпността в страната - 1
Снимка: БНР

Каква е картината на престъпността в страната – битова, организирана, наркотици, бежанска вълна? Какво е състоянието на системата за обществен ред и сигурност в България? Как може да се оптимизира работата на МВР – мерките за незабавно изпълнение, промени в организацията и нормативната уредба, промени в ценностната система на служителите, промени в структурите на МВР, повишаване на ефективността на вътрешния контрол?

В юридическото предаване на БНР "Законът и Темида" гост е старши комисар Валери Йорданов – разузнавач в криминална полиция, началник на група и сектор КП в СДВР; началник на отдел "Противодействие на криминалната престъпност в СДВР; директор на СДВР – 2009-2013 г., кмет на район "Витоша" - СО (2013-2015 г.), участвал е в неформални групи за разкриване на организирани престъпни групи и тежки престъпления.

"Когато започнах в МВР, преминах през всички степени на йерархията, сблъсках се с различни казуси и проблеми. Наред с това участвах във всички обучения в рамките на МВР. След 2013 година, след като напуснах МВР, съм имал досег до болни и щекотливи въпроси, свързани с престъпността. Бях главен секретар на Държавната агенция за бежанци, бях съветник на министъра на вътрешните работи по оперативната полицейска дейност. Мисля, че добре познавам системата отвътре. Разбира се, няма човек, който да каже, че всичко знае – изглежда несериозно. Основното е да можеш да работиш с хората, да ги разбираш, независимо дали са жертва или извършители на престъпление, а най-вече – работата с колегите, уважението на техния труд. Съвместната екипна дейност винаги дава по-добри резултати, отколкото соловите изпълнения."

Миграционен натиск

"През 2014-2015 г. също имаше огромен миграционен натиск. Последните данни на министъра на вътрешните работи (Иван Демерджиев) са солидни и зад цифрите се крие много труд на служителите на МВР и на правоохранителните органи. Имаше подценяване в тази насока, не мога да кажа по какви причини, тъй като тези мигрантски вълни се очакваха. Позовавам се на базата на множеството международни коментари в тази насока за натиск не само към България. Не бива да пропускаме, че ние винаги сме транзитна страна за преминаването на бежанците."

Битова престъпност

"Битовата престъпност е много важен елемент от състоянието на вътрешната сигурност, тъй като тя формира съзнанието на обществото. В последните десетина години има сериозен недостиг на полицаи, които са директно на улицата. Доста хора бяха съкратени, доста хора напуснаха по "доброзорния начин" и така се получиха много оголени фронтове. Не пропускам факта, че имаше и закрити полицейски управления. Това говори за недобър анализ по отношение на това къде трябва да бъдат пренасочени правоохранителните органи и в какво количество като бройки. Основен фактор играе и техническото оборудване на служителите на терен. Недостатъчна окомплектованост, некачествено снаряжение или липса на такова."

Организирана престъпност

"Може да се говори само за това, което е видно. В статистиката трудно може да се вмести онова, което наричаме "латентна престъпност". Картината не е добра – има извършени тежки престъпления на територията на страната, дръзки грабежи в последно време. Има и подценяване на мерките по отношение на сигурността – както от частни лица, така и от фирми. Това внася голямо напрежение в обществото – и то с основание.

Що се отнася до организираните престъпни групи – те са приоритет на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Не ми стана ясно защо беше закрита Специализираната прокуратура и Специализираният съд, защото те работеха съвместно с ГДБОП и имаха доста сериозен международен имидж в противодействието на трафика на наркотици, както и на трафика на хора."

Има ли промяна в ценностната система на полицаите

"Има, разбира се, винаги съм казвал, че полицаят, като обществена фигура, е продукт на обществото. Самото възпитание на полицейския служител се формира в доста ранен етап. Основното след постъпване в МВР е, че не се обръща толкова внимание на възпитанието, колкото на обучението – за това как този човек да работи, по какъв начин да противодейства на престъпността (превенция и работа с извършители и жертви на престъпления). Има основни пропуски в обучението на личния състав, които, за съжаление, са от доста време назад. Има занижен критерий в тази насока. Има и демотивация на кандидатите и действащите служители."

Старши комисар Валери Йорданов смята, че е смущаващо в последните 2 години да има неподписване на споразумение за противодействие за купуването на гласове между Прокуратурата и МВР. "Може да се тълкува, че полицията безконтролно към момента извършва едни проверки, които не са под надзора на Прокуратурата."

Имаме ли постижения в противодействието на престъпността в близкото минало; По-слаби ли са контролните механизми в вътре в самата система на МВР; Има ли взаимодействие между полицията и обществото; Как може да се оптимизира работата на МВР?


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 полицаиски ром от меверето

    8 1 Отговор
    сичко е битово батенца нема фрапиращи случки ф престъпноста
  • 2 На всички собственици на

    9 2 Отговор
    имоти да раздадат по един револвер с 20 патрона за самозащита и като бъдат гръмнати първите сто като плъха от Пловдив тогава няма да има нужда от милиция...
  • 3 Кирчо

    8 0 Отговор
    Във всяка една организирана престъпна група участва поне един полицай.
    Като цяло МВР е най-голямата ОПГ.
    Всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
    На КАТ също.
    Ако началника не знае че подчинените му служители нарушават закона, значи не е за там.
    Ако знае значи е шеф на ОПГ.
  • 4 1234

    5 0 Отговор
    Пълни глупости! Всеки, който стане министър започва да свири на балалайката за „почтените„ полицаи. Истината се знае от всички. Имат пробем меверейците по всички направления - от подбора, през обучението, та до структурата и кариернтото израстване. То няма и как да е другояче с посредствени човечета на ключови длъжности. Повече от половината на щата в МВР е зает от хора , които не са учили това. За оздравяване на такава система е нужно да има хора със здрав гръб и топки, и квалификация , да н еговорим за подкрепа от политиците. Отделно, всяка промяна , която нарушава рахата ще бъде минирана и салотирана от засегнатите - от писарушките, до началаниците. Има кадърни хора да доведат до промяна , но няма как да с еслучи, защото политическит епротежета ще водят люта битка за опазване на местенцата си ...
  • 5 Така и баба може да е ченге

    2 0 Отговор
    Хубаво ги хващате дребните айдуци и така трябва да е.Амааа моооооооля ви се бе милиционери хванете някой който ограбва на едро народа.
  • 6 пенсионерите и чантаджиите в МВР

    2 0 Отговор
    превзеха бардака