Last news in Fakti

1 Август, 2022 14:05 1 112 14

МВР отчете по-ниско ниво на престъпност

  • мвр-
  • престъпност-
  • убийства

По повод организираната престъпност заместник-главният секретар уточни, че има повишение на ефективността на борбата с организираната престъпност, като са проведени 114 специализирани полицейски операции, от които с 13 чужди партньорски служби

МВР отчете по-ниско ниво на престъпност - 1

Регистрираните криминални престъпления за 2022 г. намаляват с 2%, като нивото на разкриваемост е нараснало с почти 5 пункта, като процентите разкрити престъпления са 47%, заяви Станимир Станев, заместник- главеният секретар на МВР, по време на отчета, съобщи Нова тв.

“Увеличение бележи и в разкритите убийства – 97% от случаите са разкрити”, коментира още Станев и добави, че престъпленията в домашни условия спрямо миналата година са намалели с 1,7%. Икономическите престъпления също бележат намаление с 13,8%, а нивата на разкриваемост нарастват с 24,6%, обявява още той.

По повод организираната престъпност заместник-главният секретар уточни, че има повишение на ефективността на борбата с организираната престъпност, като са проведени 114 специализирани полицейски операции, от които с 13 чужди партньорски служби, пресечена е дейността на 42 организирани престъпни групи, приключени са 259 досъдебни производства, от които 46 с мнение за съд, а повдигнатите обвинения са на 178 лица, замесени с организирана престъпност.

Станимир Станев коментира и борбата с контрабандата и разпространението на наркотични вещества. “От МВР самостоятелно и с агенция “Митници”(АМ) са иззети 201,5 кг. хероин 5,1 кг. кокаин, 403,8 кг. канабис и др. за шестмесечната работа на МВР”.

От министерството отчитат и ръст на тежките ПТП с 13,7%, на загиналите с 12% и на ранените с 13,9% спрямо същия период за 2021г. Спрямо миграционния натиск и граничния контрол с 3,8% са нараснали опитите за влизане в страната от граждани от трети страни, но с 67,6% се увеличават задържаните на вход граждани спрямо 2021г., а процентът за задържаните хора на изход нараства с над 3,5 пъти. Установени са 5 090 незаконно пребиваващи във вътрешността на страната, като за 2021 г. цифрата е 1504.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    20 0 Отговор
    "нивото на разкриваемост е нараснало с почти 5 пункта" - "пункт" е мерна единица в полиграфията... нямам повече въпроси
  • 2 Койдозлу

    18 0 Отговор
    По малко регистрирани престъпления.
    Но е възможно в действителност да са повече
  • 3 БПФ

    23 1 Отговор
    Какво по-ниско ниво на престъпност, бе, като ВСЕКИ ДЕН четем за поредното варварско убийство, извършено в 90% от случаите от хъхpeшки античoвеци ??? Какъв спад, тия нормални ли са ???
  • 4 Абсурдистан

    20 1 Отговор
    Браво! Бива си ги в лъжите!
  • 5 Свиленски

    14 0 Отговор
    Дамаджаната брои ли дрогираните и пияните шофьори заловени само последния месец за престъпници или са просто НЕсъществени нарушители на закона? Какви са ти отношенията бе Рашков с наследника на ген.Атанас Семерджиев с който сте работили преди 1988г. за БКП?
  • 6 А за село

    18 1 Отговор
    Микрево нещо да кажете?
  • 7 Специалист

    10 2 Отговор
    Наистина е така МВР е страхотна бих казал че няма престъпност заклан дядо с брадва в главата от роми не е престъпление а етническа особеност на нашите братя роми
  • 8 квя

    15 1 Отговор
    Ех и ако беше истина. В моето село само за един месец обраха 10 къщи. Това става март месец. И естествено няма заподозрени. А от 10 къщи, само две подадохме сигнал. Останалите не виждаха смисъл.
  • 9 34567

    13 0 Отговор
    А не Вие срам да лъжете.всичките на сапун,че поне ще има полза
  • 10 Раше

    7 0 Отговор
    И ти влезна в безмислената милиционерска статистическа стъкмистика.Попитайте хората дали е така.
    Ако е вярно това че вече 10 г. се отчита спад и увеличение на разкриваемаста,сега не би трябвало да има престъпност.
  • 11 Тралала

    8 0 Отговор
    Няма как с някой от комунистическото котило, като Рашков, да подобри нещо. Докато не дойде някой съвсем чужд на полицейщината и не уволни 40% от МВР, веднага след стъпването си в длъжност, няма да се оправим. Това е валидно за всички държавни институции.
  • 12 Юсуф

    4 2 Отговор
    Престъпността е социално икономическо детерминирано явление.Ниските нива всъщност показват колко сме зле икономически . Демографската криза също е в основата на тези нива.По -малко население ,по- малко престъпления.Обаче вижте колко прокурори има на глава от населението .Краткият отговор много . А всъщност най големият проблем е нов съвременен наказателен и процесуален кодекс и които да премахнат анахронизмите на 19 и 20 век особено в провеждането на разследването.Сега разследване 10 г кражба на телефон който след 3години е негоден за работа и струва нищо .Толкова неправоспособни водачи а трябва промяна в закона само на две думи които не препращат към сложни процедури по връчване на наказателни постановления и заповеди Просто който е неправоспособен отива в кауша за.При повторният 10 години.
  • 13 Пурко

    0 0 Отговор
    Господата от МВР са направили поредната стъкмистика. Истината е, че никой не им вярва. Отчетите на дамаджаната са спомен от соц. миналото му. Хората ежедневно са потърпевши от всякаква престъпност.
    За малките населени места да не говорим. Те отчитат страшни резултати. Воюват с химилките от бюрата.
  • 14 Пурко

    1 0 Отговор
    До Факти:
    Благодаря все пак!
    МВР ще се оправи, когато отчетите за борбата с престъпноста, се изготвят от хората на улицата. Тези, които всеки ден са потърпевши от тази "намаляла" престъпност.
    За съжаление, резултатите на обществото и чантаджиите от МВР се разминават драстично.
    За Дамаджан е ясно. Отива да бръсне студентите в университета и много му пука за хората.
    Бил голям професионалист! На кое питам аз!
    Какво направи за хората?
    Едно голямо НИЩО!