Last news in Fakti

17 Септември, 2013 08:33 18 201 8

Запалиха колата на Генка Шикерова (Обновена)

  • генка шикерова-
  • кола

По повод инцидента от Българския хелзинкски комитет изпратиха отворено писмо до директора на СДВР Ивайло Спиридонов

Личният автомобил на водещата на „Тази сутрин" по bTV Генка Шикерова е бил подпален през изминалата нощ.

Около 20.30 часа колата на журналистката Peugeot 308 пламнала изведнъж пред дома ѝ в квартал „Гео Милев". Шикерова потвърди новината пред btvnews и добави, че става дума за умишлен палеж. Автомобилът е изгорял напълно.

Генка Шикерова води заедно с Константин Караджов „Тази сутрин" от началото на септември.

По повод инцидента от Българския хелзинкски комитет изпратиха отворено писмо до директора на СДВР Ивайло Спиридонов, с копие до главния прокурор.

В писмото се казва, че за краткото време като водеща Шикерова е провела няколко знакови и остри интервюта с представители на настоящата и предишната власт, в лицето на лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, и бившия регионален министър от правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова (правейки остра оценка на управлението на Бойко Борисов)".

"Обръщаме се към вас с тревога и настояваме този очевиден опит за сплашване на журналист, целящ да ограничи свободата му на изразяване чрез задействане на тежките механизми на автоцензурата, да срещне бързо и професионално разследване, което да доведе до установяване и задържане на извършителите и поръчителите".

Напомняме, че по разследванията на редица нападения срещу журналисти от минали години – като, например, взривяването на автомобила на Сашо Диков през 2011 г., убийството на Боби Цанков през 2010 г., побоя над Огнян Стефанов през 2008 г., нападението над Асен Йорданов през 2007 г., атентата срещу жилището на Васил Иванов през 2006 г. - към момента няма оповестени конкретни резултати. 

В класацията за 2013 г. на организацията "Репортери без граници" за медийната свобода в света България заема 87-о място и е страната с най-несвободни медии в ЕС. За сравнение, през 2006 г. страната е заемала 35-а позиция в класацията. Ефективното разследване на нападенията над журналисти следва да е основна гаранция за свободата на изразяване. Липсата на такова разследване води до тежки последствия както за журналистическата професия, така и за цялото общество”. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pacoran

    5 8 Отговор
    Върнаха се БСП и ДПС на власт и почнаха мутренските изпълнения па после Бойко бил мутрата хахаха

    Коментиран от #3

  • 2 bad4o

    9 1 Отговор
    Севсем нормално, като почнат журналистите да се правят на полицаи и на адвокати и на съдии - такъв е резултата!!!
    В българия няма нито права на човека, нито свобода на словото!!!
  • 3 Румен Янев

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "pacoran":

    Пак си пропуснал да си пиеш хапчетата ! Недей така де !
  • 4 Бай Иван

    4 1 Отговор
    Ша си купи друга.
  • 5 петър петров

    6 0 Отговор
    АКО ЖУРНАЛИСТКАТА БЕШЕ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД И РАБОТЕШЕ ЗА БЪЛГАРЩИНАТА, ХЕЛЗИНТСКИЯ КОМИТЕТ НЯМАШЕ ДА КАЖАТ И ДУМА, НО ЗАЩОТО ТЯ Е ЕВРЕИКА И РАБОТИ ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ТО ХЕЛЗИНТСКИЯ КОМИТЕТ ВЕДНАГА СЕ ОБАЖДАТ. СТАВА ЛИ ВЪПРОС ЗА ЦИГАНИ, ЕВРЕИ И ВСЯКАКВА ДРУГА ИЗ..Т, АНТИБЪЛГАРСКИЯТ ХЕЛЗИНТСКИ КОМИТЕТ СА НА ПЪРВА ЛИНИЯ! ФАКТ!
  • 6 йордан иванов

    4 1 Отговор
    НЕ МЕ КЕФИ ТАЯ!

    Коментиран от #7

  • 7 Heinrich

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "йордан иванов":

    пич,ти ме разсмя яко,благодаря ти...
  • 8 ВИП АМГ

    0 1 Отговор
    komuniagite ne spiat