Last news in Fakti

6 Януари, 2014 19:44 1 371 0

ВКС върна делото за похитителя от Сливен

  • похитителя от сливен-
  • върна-
  • делото-
  • вкс-
  • стефан стефанов

Върховните съдии не одобриха снизходителните 13 години затвор за банковия похитител

Делото срещу похитителя на банков клон в Сливен Стефан Стефанов отново не стигна до окончателна присъда, след като Върховният касационен съд (ВКС) го върна на долната инстанция за ново разглеждане. От решението на ВКС става ясно, че върховните съдии не споделят виждането на състава на Апелативния съд в Бургас, който при последното разглеждане на делото намали наказанието на Стефанов на 13 години затвор, и затова го връщат за ново разглеждане, съобщи Правен свят.

На 23 март 2011 г. Стефан Стефанов нахлу в клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе за заложници пет служителки на банката. След 18 часа преговори той освободи заложниците и се предаде на полицията. Делото, което от самото начало се гледа при съкратена процедура, при която подсъдимият признава изцяло фактите в обвинителния акт и не иска да се събират доказателства, стигна веднъж до ВКС, но отново бе върнато, за да се стигне и до връщането му на прокуратурата.

При второто разглеждане през април т.г., Окръжният съд в Сливен осъди Стефанов на 12 години затвор за опита за въоръжен грабеж, а за всеки случай на държане на заложник той получи по 3 години. По-ниски, но осъдителни присъди има за притежание на боеприпаси без разрешение и за повреждане на чуждо имущество. Съдът му определи общо наказание от 12 години затвор, което бе завишено с още 3 години. Стефанов трябва да плати и обезщетение от 160 000 лева на простреляния охранител.

През юли Бургаският апелативен съд измени присъдата като първо намали наказанието на Стефанов на 11 години затвор, а след това редуцира и увеличението, като вместо 3, реши то да е с 2 години и така крайното наказание стана 13 години затвор. В мотивите си апелативните съдии са обяснили, че решението им е обосновано от техния извод за лек превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, като е извел и допълнителни такива, с които ВКС не е съгласен.

Според върховните съдии "младата възраст" на подсъдимия може да е смекчаващо вината обстоятелство, ако тя е близка до непълнолетието, а Стефанов е извършил престъпленията, когато бе на 27 години. "Затрудненото материално и семейно положение" на подсъдимия също е възприето като допълнително смекчаващо обстоятелство от апелативните съдии, но според ВКС това положение е изиграло роля само за подбудите на Стефанов да нахлуе в банката. Според върховните съдии пък изобщо не може да се изтъкват като смекчаващи обстоятелства липсата на грубо и нечовешко отношение спрямо служителите в банката, предоставянето на телефонен контакт с близките и доставянето на храна.

Според ВКС, като е увеличила само с две години общото наказание на Стефанов, "апелативната инстанция е проявила ненужна и необоснована снизходителност". Затова делото е върнато на Бургаския апелативен съд само в частта за размера на наложеното наказание и размера на увеличението му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА