Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 07:19 2 595 20

Димитър Марков за смъртта на Нотариуса: Поръчково убийство

  • димитър марков-
  • убийство-
  • мартин божанов-
  • нотариуса

Бил е свързан с редица проблемни схеми, заяви експертът от Центъра за изследване на демокрацията

Димитър Марков за смъртта на Нотариуса: Поръчково убийство - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

От излязлото по медиите, очевидно този човек е бил свързан с редица проблемни схеми. Пътищата могат да водят в много посоки. Става въпрос за поръчково убийство. Ако и половината от това, което се пише за този човек, е вярно, то той разполага с много информация, която може да сподели.

Това каза експертът от Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков в студиото на "Денят ON AIR" по повод убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

По думите на Марков Божанов е неудобен човек: "Причината предстои да разберем - дали е имало индикации, че би свидетелствал или дал някаква информация. При такова знаково убийство е нормално една от първите версии да бъде, че това се случва заради информация".

Той определи като проблем това, че малка част от знаковите дела стигат до съда.

"Редица дела назад във времето стоят на трупчета или се прекратяват тихомълком. Стигаме до въпроса: "Кой искаме да преценява дали има доказателства? Дали да е полицията, прокуратурата или независимият български съд". Искаме това да бъде българският съд. Погрешно е да се смята, че прокуратурата може да бъде държана виновна, ако внесе едно дело в съда и то не издържи", подчерта експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него прокуратурата е удобна да бъде зависима, тъй като е много централизирана и йерархизирана.

"В прокуратурата е лесно едно дело да се насочва през подходящите прокурори, без особена публичност и без да се нарушава законът", добави той.

Извършителите на убийствата се откриват в изключително малък брой случаи, а поръчителите никога, изтъкна Марков, коментирайки убийството на Мартин Божанов.

"Имаме няколко случая, в които непосредственият извършител се предполага, че е хванат. Единият от извършителите на неуспешните опити за убийство на Алексей Петров беше заловен и лежа в затвора, но пак не стана ясно кой е поръчителят. По отношение на тези 50 минути, нека видим какво ще каже МВР. Времето, в което е станал инцидентът, е в тъмната част на денонощието. Установяването на детайли ще намалят броя на версиите и кръга на потенциалните извършители. Имат значение. Пъзелът 30 години не се нарежда - списъкът с тези инциденти расте. Скептичен съм", изрази мнение експертът.

Ако се проследи пътят на парите, може да се стигне до конкретни хора, смята Марков.

"Всичко останало на практика не работи. Работа на полицията и прокуратурата е да установи как се е случило това, как този човек има тези имоти и тези средства", уточни гостът. Според него има и много неизвестни около работата на съпругата на Мартин Божанов в ГДБОП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    22 1 Отговор
    Всяка мутра или престъпник или мошеник когато надскочат Пояса си ги Пращат на Закуска на червеите всичко се Връща
  • 2 Хахо

    25 1 Отговор
    Тоя откри топлата вода, колелото и накрая Америка. Много е успешен

    Коментиран от #11

  • 3 мисля че жена му знае кой е

    24 0 Отговор
    брейй че умен тоя стигнал до извода че нотариуса бил поръчан ? е те такива експерти ни трябват кой би се досетил подобна развръска на събитията… обаче никой не повдига въпроса как камерите на комплекса заснемат убийството но не и убиеца ? както и комшията с кучето чул изтрели видял нотариуса да пада на земята но убиеца не видял?!?

    Коментиран от #6

  • 4 българин 777

    21 0 Отговор
    от мафията осъдени никога няма за нищо но убити има
  • 5 сведетел

    19 1 Отговор
    Мите, откри хамериката !😂
  • 6 В интервюто

    31 0 Отговор

    До коментар #3 от "мисля че жена му знае кой е":

    жена му , часове след убийството , дето се казва той още топъл , в интервю говореше изключително хладнокръвно и много обмислено , без абсолютно никакви емоции ! Дори вече обвиняваше съседи , че минали край него и не се обадили никъде ! Яко пресметлива селянка , влюбена в парите !
  • 7 56788

    10 0 Отговор
    Ми той е умрел бе ,как ще разкаже
  • 8 Ко речи?

    13 0 Отговор
    А, не бе! Вървял си един и случайно си изпуснал пистолета. Той гръмнал и случайно го уцелили онзи в тиквата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ето така!

    16 2 Отговор
    Забележителното в този случай е, че дуварите не са защита. Престъпниците се затвориха в крепости, но със сигурност няма да избягат от възмездие.
  • 11 Не знам дали е успешен и какво е открил

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хахо":

    Обаче като го гледам с тая косичка и държание си е едно дърто xюмнe.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 В помощ на разследването

    4 0 Отговор
    Намерена е само една гилза. Малък калибър. Вероятно Магнум 22. Този вид пистолет предполага близка стрелба 3-4 метра. Иначе не може да се улучи при това два пъти. От 10 м. не можеш да улучиш. Изстрелите са били 3-4. Значи единствената гилза е подхвърлена за заблуда на разследването.

    Не трябва да си детектив да определиш, че е стреляно от голямо разстояние, вероятно със снайперска пушка. Навярно мястото е осветлено добре , макар, че в 7:30 е вече тъмно. Така, че е удобно да се стреля отдалече. Предполагам от съседна сграда, покрива, стълбите, а защо не от дърво извън охраняения комплекс. От друга страна оптическият мерник на пушката може да с нощно виждане. В общи линии добре обмислено за ликвидиране на възможно пропяващи свидетели.

    Килърът е един – и то пефектен снайперист, а неговите съучастн(к)ци е/са свършил(и ) заблуждаващите действия. Не е ясно къде е намерена гилзата. Може да имплантирана преди действието, ако има осигурено паркомясто. Въпрос на балистика, вида на оръжието, отскачането на гилзата и неговата мощност на изстрела. А къде са следите от попаденията на куршумите. Един от тях не е улучил. Това тряабва да е най-важната цел на разследването, ако има желание за провеждане на такова.

    Търсят свидетели. Ами жена му с двете деца са на метри от разстрела. Тя може да е е главен свидетел. Съпругата му, обаче,отрича убийството да е станало през нея. Т.е. отказва да свидетелства.
    Майка му е била там, около колата. Ето в още

    Коментиран от #17

  • 15 ГУЩЕРА

    3 0 Отговор
    като види назор и опастност си къса опашката за заблуда на противника
  • 16 Бай Митко

    5 0 Отговор
    "... заяви експертът от Центъра за изследване на демокрацията." Тъй като те гледам на снимката по ми приличаш на експертка. Аман от експерти в тази територия. "Нотариуса" като беше жив всички експерти мълчахте като мушнати гайди, но след като го утрепаха много неща сте знаели за него бе.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Голям експерт

    3 0 Отговор
    Митенце голяма си сладурана и само това. Другото дето го хортуваш го каза преди тебе и 88-годишната ми баба, което означава, че и тя е експерт като теб дългокоске.
  • 19 72620

    0 0 Отговор
    бравос модернаторо! направих си труда да направя професионален коментар по темата смятам че съм вещ в срелбата и оръжията цял живот се занимавам с това с цел може някой да го зачете и да му помогне, а ти си явно е....ен защо не изтърка и 14 коментар или щракаш избирателно или те засегнах или някой???
  • 20 адаш

    1 0 Отговор
    абе с тая прическа от 95 година много ми приличаш на Васил Илиев.