11 Януари, 2014 13:23 5 320 5

Взрив в кола с българска регистрация уби двама във Виена (обновена 19.30)

  • кола-
  • жертви-
  • виена-
  • експлозия-
  • взрив-
  • българи

Загиналите са австрийски граждани, уточниха от Външно министерство

Взрив в кола с българска регистрация уби двама във Виена (обновена 19.30) - 1
Снимка: APA/Herbert Neubauer

Двама души са загинали при мистериозна експлозия в кола в австрийската столица Виена рано сутринта в събота, съобщи ДПА. Информацията е потвърдена от виенската полиция. Колата е с българска регистрация.

"Ди Пресе" уточнява, че експлозията е станала около 3 часа през нощта. Жителите на квартала обяснили, че са били събудени от звук на изстрели или взрив. Единият от мъжете е бил намерен мъртъв в автомобила, той е починал веднага, а другият - няколко часа по-късно в местна болница. Според други източници, вторият е починал още в линейката.

Причините и обстоятелствата около взрива все още не са изяснени и са обект на започнало разследване. Полицията разглежда всички възможни версии.

Говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов потвърди специално за Факти.бг, че колата е с българска регистрация, като уточни, че е бургаска и е извесно чия собственост е. МВнР е в постоянна връзка с посолството ни във Виена, но мъжете все още не са идентифицирани.

Марката на взривената кола е джип BMW с регистрационен номер А 9993 МВ, твърдят източници на Факти.бг от Виена. Лекият автомобил не е собственост на публична личност.

Според непотвърдени данни, двете жертви са български граждани, като първоначално се смяташе, че е възможно да са от криминалния контингент, но впоследствие по-скоро стана ясно, че колата не е на публична личност. Двамата загинали са на видима възраст между 40 и 50 години.

Позовавайки се на Austria Press Agency, Ей Би Си Нюз, "Вашингтон Поуст" и други медии уточняват, че експлозията е станала във виенския квартал "Отакринг".

Според разследващите все още не е ясно дали ръчната граната, предизвикала взрива, е била хвърлена отвън или е задействана от купето на колата. Австрийската полицията все още не уточнява дали става въпрос за инцидент или престъпление. Към 14,53 часа стана ясно, че няма улики, които да сочат, че гранатата е била хвърлена отвън в колата, каза говорител на полицията във Виена Томас Киблингер. По последни сведения полицията открила щифта на гранатата във вътрешността на автомобила. В колата не са намерени други оръжия.

След 16.00 часа от Министерството на външните работи съобщиха, че загиналите са австрийски граждани, но дали са от български произход, засега не се уточнява:

"Лек автомобил - марка BMW X5, с българска регистрация, се е взривил в 2.45 ч. тази нощ във Виена. При експлозията са загинали двама австрийски граждани.   

Собственик на автомобила е българска лизингова компания, а ползвател е български гражданин. По предварителна информация от полицията причина за експлозията е инцидент с ръчна граната. Не е установена връзката между българина и двамата загинали австрийски граждани. По време на инцидента българският гражданин не е бил в автомобила.

Българското посолство във Виена е в постоянен контакт с местните власти и случаят се разследва от компетентните органи".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смехурко

    1 0 Отговор
    Jeep BMW ????
  • 2 nemo 84

    1 0 Отговор
    x6 mojebi
  • 3 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Където има лай...а винаги има и Българи!
  • 4 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    И.РАХМЕ ПОРЕДНОТО Г..НО!....модереторите,моля не трийте,това
    е истината и демократичните процеси трябвя да са на лице!АЗ съм ИРАКЛИ и регистрацията е уточнена!
  • 5 Кобрата

    1 0 Отговор
    Това са били някви бизнесмени...явно са погазили на някой интересите и затова са сложили тази граната...то без причина никой няма да посегне