Last news in Fakti

18 Февруари, 2014 12:25 1 362 0

"Къртица" продавала информация за СРС

  • къртица-
  • срс-
  • дато-
  • подслушвания-
  • продавала

Имала клиенти на абонамент

"Къртица" продавала информация за СРС - 1
Борислав Сарафов

Разкрита е служителка в държавната агенция "Технически операции"(ДАТО), която продавала информация. Това обявиха от Прокуратурата на специална пресконференция, в която участваха заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, градският прокурор на София Христо Динев, председателят на ДАНС Владимир Писанчев и председателят на ДАТО Цветан Китов.

Припомняме, че ДАТО е новата агенция, която организира и осъществява Специалните разузнавателни средства /СРС/.

Антоанета Първанова е задържана вчера на работното си място. Вече й е повдигнато обвинение, свързано с изнасянето на държавна тайна.

Задържани са още четирима, на които обаче не са повдигнати обвинения, засега. Нейни роднини били посредници.

Тя е имала клиенти "на абонамент", вариращ от 500 до 3000 лв., на които е давала информация дали срещу тях има подслушване.

Това не са улични дилъри, това са лица на по-високо ниво, обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Сред тях няма политици. Разследването е за периода 5 ноември 2013 г. до края на 2013 г. По думите на Сарафов щетите са неизмерими, тъй като е била застрашена националната сигурност.

Първанова е работила в СДОТО от 2010 г. като служител в звеното, приемащо исканията за СРС.  При създаването на ДАТО е преназначена на същата позиция. 

Съвместната операция, при която жената е задържана, е дело на ДАТО, ДАНС и прокуратурата.

Според председателя на ДАНС Владимир Писанчев акцията е знак, че институциите имат контрол една над друга и както ДАНС може да следи работата на ДАТО, така и обратното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА