Last news in Fakti

18 Февруари, 2014 14:27 1 602 0

Още една жертва на телефонна измама си купи вафли за 2 500 лв.

  • жертва-
  • телефонна-
  • измама-
  • вафли-
  • бургас

Това е вече трети по рода си случай в Бургас

Седмица след като от Факти.бг съобщихме за нова схема на телефонни измами, тя взе поредната си жертва.

Вчера вечерта, около 19.40 ч. в Първо Районно управление на полицията в град Бургас е получено съобщение от 83-годишна бургазлийка, за това че час по-рано получила телефонно обаждане на домашния си телефон, съобщават от полицията в града.

Обаждането било от непознат мъж, който й заявил, че трябва да й предаде пратка с билки и лекарства, но в нея всъщност има сумата от 36 000 евро, изпратени от сина й, който живее във Виена.

За пратката, непознатия й поискал сумата от 8 100 лв., но пенсионерката заявила, че разполага само със сумата от 2 500 лв.

Жената предала паричната сума на ъгъла на улиците Странджа и Сан Стефано на непознат мъж, а той й дал колета.

При прибирането си в къщи и отварянето на пакета бургазлийката установила, че същия съдържа два пакета вафли.

Пенсионерката се свързала със сина си и констатирала, че станала жертва на телефонна измама, за което алармирала полицейската служба.

Този случай е трети по рода си, регистриран до момента в бургаската полиция, при който възрастни хора се мамят по новата схема, свързана с предаването на колети от техни близки в чужбина, съдържащи документи и парични суми в големи размери.

За услугата приносителят изисквал от пенсионерите заплащането на такса обикновено в размер над 1000 лв., като след получаване на парите, непознатият предавал колета на възрастни хора – и в трите случая, регистрирани до момента, съдържанието на колетите е било еднотипно : два пакета вафли.

От полицията в Бургас призовава още веднъж гражданите да проведат разговори с възрастните представители в семействата си, като обяснят и този механизъм за телефонна измама, тъй като въпреки голямата превантивна работа на полицейските служители по отношение на измамите с предаване на пари или ценни вещи за :

- освобождаване на задържан в полицията близък, причинил тежко ПТП със загинал човек
- закупуване на златни пирони при извършване на животоспасяваща операция
- закупуване на ваксина или противоболестна инжекция за пострадал близък от свински или птичи грип
- участие в томбола на телевизионна игра на щастието
- отпускане на допълнителни помощи за отопление или допълнителни пенсионни надбавки и др.,

все още се намират доверчиви пенсионери, които предават спестените си средства на телефонните измамници!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА