Last news in Fakti

13 Март, 2014 16:32 2 303 0

Във Виена е задържан Дмитрий Фирташ

  • фирташ-
  • дмитрий фирташ

Украинският олигарх е арестуван по искане на САЩ. Срещу Фирташ е повдигнато обвинение за организиране на престъпна група и корупция. Той се намира в затвора Йозефщат

Австрийската полиция е задържала направо на улица във Виена известния украински предприемач Дмитрий Фирташ, съобщава австрийският в. „Курир“. Говорителят на Федералната служба за криминална полиция Марио Хайл уточни, че арестът е извършен по искане на ФБР и издадена заповед от американски съд.

Дмитрий Фирташ е подозиран за организиране на престъпна група и корупция в чужбина. Марио Хайл уточни, че разследването срещу олигарха се е водело от 2006 г. и неговото задържане не е свързано със станалите през последните дни събития в Украйна.

Задържането на олигарха е минало без инциденти, въпреки че той се е движел с охрана. Фирташ се намира във виенския затвор Йозефщат.

Австрийският в. „Курир“ отбелязва, че Фирташ е един от най-богатите хора в Украйна. Неговото състояние се оценява на $3,32 млрд. Украинското издание на Forbes оценява състоянието на олигарха на $673 млн.

От официалната страница на олигарха става известно, че по време на бившия СССР той е завършил националната академия на министерството на вътрешните работи на Украйна.

48-годишният олигарх влиза в бизнеса през 1988 г., когато основава компания. Той започва да търгува с консерви и автомобили втора ръка. През 1993 г. стъпва в Средна Азия, където започва да внася хранителни продукти и да изнася газ. През 2002 г. създава EuralTransGas, която получава изключителни права да изнася туркменски газ за Украйна. Това не му пречи да купи местните химически заводи „Таджик азот“ и „Нитроферт“ в Естония. Ггодина по-късно в Унгария основа EMFESZ, която през 2005 г. получава лиценз да доставя газ в Полша.

През 2004 г. той успява да направи един от големите си удари в бизнеса като заедно с „Газпром“ създава смесената компания Росукрэнерго за доставка на природен газ в Украйна и Европейския съюз.

Той успява да купи и австрийската компания Zangas Hoch und Tiefbau GmbH, специализирана в строителството на газопроводи.

През 2007 г. той консолидира активите си в новосъзадената Group DF (The Firtash Group of Companies), в която се обединяват интересите на олигарха в химическата промишленост, енергетиката, строителството и недвижимите имоти. Под тази шапка влиза и медийната империя на Фирташ представена от групировката GDF Media Limited, която през 2013 г. купи U.A. Inter Media Group, в която влизат телевизиите „Интер“, „Интер+“, К1, К2, „Мега“, НТН, „Пиксел“, „Enter-филм“ и Zoom.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА