18 Юли, 2014 21:57 2 369 1

Евгений Михайлов: Срам ме е, че съм част от кинаджийското съсловие

  • евгений михайлов-
  • нфц-
  • оставка-
  • открито писмо-
  • мотиви-
  • субсидии-
  • филми-
  • "сезонът на канарчетата"

Режисьорът написа открито писмо, с което обяснява оставката си като шеф на комисията за игрално кино към Националния филмов център

Кинорежисьорът Евгений Михайлов изпрати днес открито писмо до директора на Националния филмов център Георги Чолаков, което публикува и в своя профил във Фейсбук. В него създателят на култовата бг лента „Сезонът на канарчетата“ иронично настоява да бъде наказан пожизнено да не участва в журита и комисии, както и да му се отнеме правото да упражнява професията си. Повод за иронията и огорчението на режисьора е решението на Националния съвет за кино да поиска от министъра на културата Петър Стоянович Михайлов да не бъде допускан в комисии и журита за срок от 10 години. Това решение пък бе продиктувано от обявеното в някои медии разкритие на колега режисьор – Людмил Тодоров, че Евгений Михайлов е преписал от кинокритика Геновева Димитрова мотивите за оценка на проектите в последната сесия на НФЦ.

Самият Михайлов заяви за Факти.бг, че поради липса на време наистина е заимствал формулировката на мотивите, но самите му оценки, както и коментарите му при обсъждането на 90-те проекта, са напълно различни. Те са качени в сайта на НФЦ, но колегите му въобще не са им обърнали внимание и продължават с нападките.

Дни след скандала Евгений Михайлов подаде оставка като председател и член на Художествената комисия за игрално кино към НФЦ, от чиито оценки и решения де факто зависи разпределянето на държавната субсидия за реализация на филмови проекти. Режисьорът предостави на Факти.бг копие от оставката, която е връчил на директора Чолаков. В нея се казва: „Съжалявам, че неумишлено, а единствено поради липса на време твърде лекомислено дадох повод за пораждане на съмнения и напрежения. Но за всички е очевидно, че оценките, а не мотивите оказват влияние на класирането на проектите... Стоя зад всяка от дадените от мен оценки и съм готов да я отстоявам с чиста съвест“.

И още: „Като председател на комисията мога да ви уверя, че в нито един момент не е имало дори и намек за договаряне, нагласяване и натъкмяване на оценки и класиране“.

Днешното открито писмо на Михайлов гласи:

"Моля ви, не допускайте егоизма, завистта и загубата на чувството за мярка да застрашат труда на колегите, чиито проекти са получили оценката на цялата комисия и почтено са спечелили правото да реализират филмите си.

Честно казано, след решението на Националния съвет за кино ме е срам, че съм част от кинаджийското съсловие.

"Богоизбраните" ми колеги от НСК надминаха и мракобесието на церберите от 50-те години. Чак днес разбрах, че единствено аз съм виновен и за 24-годишния хал на българското кино.

Ще помоля поради това, уважаемите членове на НСК да увеличат срока на "наказанието" ми на ПОЖИЗНЕНО. А също и да нямам право да упражнявам професията кинорежисьор.
А колкото до решението им от вчера...... не го разбирам....

Аз и в предишните 10 години не съм бил в комисии и журита, но не виждам филмите на жалващите се режисьори да са станали по-добри от това.

Самият аз не съм кандидатствал от 24 години със свой игрален проект, не съм измествал нито един колега режисьор и не съм изхарчил нито лев обществени средства за мой игрален филм. Но пък и как не завидях през всичките тези години на нито един сценарий, че не съм го снимал аз?

Г-н Чолаков,

Подадох оставката си от НХК пред Вас още преди седмица, признавайки детинското прегрешение, поради липса на време да препиша част от чужди мотиви. Мотиви, но не и оценки!

А можех спокойно да кажа, че съм го направил нарочно, като демонстрация срещу лицемерието и безотговорността на процедурата.

Защото вие много добре знаете, г-н Чолаков, че от години настоявам комисията, която приема сценариите, да носи отговорност и за качеството на филмите, и да има оценъчно участие и в етапа на завършване им преди излизането на екран. И години наред срещам съпротивата на устроилите се в "модела" колеги, които не желаят никаква промяна.

Съжалявам, че сега им дадох повод да се заядат за прословутите "писмени мотиви".
Пак повтарям, за мотивите, а не за оценките.

За всяка от оценките си съм готов да отговарям публично. Както и за финалните мотиви при обсъждането, които са записани на звуков файл и са общодостъпни на сайта на филмовия център.

Но ми е тъжно, че някои хора продължават да смятат, че всичко, което се случва в киното е "далавера, кражба, договорка", защото вероятно те така биха постъпили, ако са на мястото на другия . Понеже съзнанието им е такова, те не могат да допуснат, че може да бъде извършено коректно и обективно класиране. Или, че може да се управлява проект или фирма без да се краде. Ето, само от това ми е тъжно. И така е вече години наред...

В продължение на 9 години "Бояна филм" ЕАД неизменно беше на печалба и я оставих, заедно с колегите ми от борда на директорите, през 2006 г. (когато правителството на тройната коалиция я подари на "Ню Имидж") печеливша, без лев задължение или кредит и с 980 000 лв. в банковата сметка. Въпреки това и до днес чувам как съм "приватизирал" или "източил" "Бояна филм".

А колкото до класирането, то се определя от оценките, а не от мотивите. И с моята, и без моята оценъчна карта пак щяха да се класират с най-много точки проектите за игрални филми - "Извън пътя" на Николай Волев, "Рибена кост" на Драгомир Шолев и "Шекспир като име на улица" на Валери Йорданов. Просто, защото те бяха най-добрите по оценка на цялата комисия.

Но не - "сценарият на Николай Волев бил класиран на първо място, защото бил заедно с Евгений в борда на "Бояна филм" !?

Ако първи бяха класирани проектите на Милена Андонова и Людмил Тодоров - автори на сегашните гневни писма, със сигурност щяхте да чуете от други засегнати, обвинението, че "отново се толерират учениците на Георги Дюлгеров, с които Евгений също е бил в борда на "Бояна"". Бас ловя!
Е, няма как всички да са на първо място...

Обидното в случая не е, че те изливат злобата си към мен, а че показват тотален егоизъм и завист към по-талантливите си колеги, и проекти класирани преди тях. И искат да попречат на тяхната реализация...
Но когато трябваше да се защити украинския режисьор Олег Синцов, задържан незаконно в руски затвор, не се намери никой от колегите и от НСК, който да си положи подписа...“.

Четете утре във Факти.бг специално интервю с Евгений Михайлов, който в началото на промените улови в свой репортаж тогавашния президент Петър Младенов да произнася фразата „По-добре танковете да дойдат“, разбунила гнева на протестиращите студенти и граждани и довела впоследствие до неговата оставка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rosica Karadjova

    0 0 Отговор
    ОБЖАЛВАХ КОНКУРСНАТА СЕСИЯТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА БЪЛГАРСКО КИНО, НА КОЯТО МОЯ ПРОЕКТ БЕШЕ КЛАСИРАН ПОСЛЕДЕН, ИМЕННО ЗАРАДИ СЕЗИРАНЕ НА НЕРЕДНОСТИ В ПРОЦЕДУРАТА НА НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР ОТ МЕН. НО ПО-ВАЖНОТО Е, ЧЕ КАКЪВТО И ДА ИЗХОДА ОТ ДЕЛОТО, КИНО ГИЛДИЯТА СЕ РАЗДЕЛИ С ПОВЕЧЕ ОТ 7 МИЛИОНА ЛЕВА. ТЕЗИ ПАРИ СА БЛОКИРАНИ ОТ СЪДА ЗАРАДИ МЕН И ДЕЛОТО, ЩЕ СИ ОСТАНАТ БЛОКИРАНИ ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД. ДА ВИ НАПОМНЯ ЧЕ ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА СЪДА, СЪЩО МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЖАЛВАНО В ПО-ВИСША ИНСТАНЦИЯ, А ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ВИСШАТА ИНСТАНЦИЯ СЪОТВЕТНО ОБЖАЛВАНО В ОЩЕ ПО-ВИСША. ТОВА ТРЯБВА ДА ВИ ПОДСЕТИ, ЧЕ АКО ПРОЦЕДУРАТА ПРОДЪЛЖИ ДО КРАЯ НА КАЛЕНДАРНАТА ГОДИНА, КОЕТО Е 100% СИГУРНО, ВИЕ УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КИНО ГИЛДИИТЕ, ГУБИТЕ ЗАВИНАГИ НЕУСВОЕНИТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 7 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ БЮДЖЕТА ЗА 2014 г. ОТПУСНАТ НА НАЦИОНАЛЕН ФИЛМОВ ЦЕНТЪР. СЛЕДОВАТЕЛНО БЪДЕТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ТАЗИ МОЯ ПРОЦЕДУРА ЩЕ СЕ ПОВТОРИ НА СЛЕДВАЩАТА КОНКУРСНА СЕСИЯ, НА КОЯТО АЗ СЪЩО ЩЕ УЧАСТВАМ И НА КОЯТО ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ОТНОВО ЩЕ ПОЛУЧА НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ. ТУК ИДВА "ДОБРАТА" НОВИНА - СЛЕД ПОВТОРЕНАТА ОТ МЕН ПРОЦЕДУРА, ЩЕ ЗАГУБИТЕ И БЮДЖЕТА ЗА 2015 г. В ЗАКЛЮЧЕНИЕ МОГА ДА ВИ СПОДЕЛЯ, ЧЕ СЪМ МЛАДА, В РАЗЦВЕТА НА СИЛИТЕ СИ И ЧЕ ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ ПОСТОЯННО ПОДАВАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ МИ ВЪВ КОНКУРСНИТЕ СЕСИИ НА НФЦ. АМИ, ЧЕСТИТО ВИ ОЩЕ ОТ СЕГА...