Last news in Fakti

21 Юли, 2014 16:51 1 865 0

Дипломати получиха отличия от Стоянович

  • дипломати-
  • отличия-
  • стоянович-
  • малтийски орден

Отличията са за принос в културното сътрудничество между България и Малтийския орден, Австрия, Испания, Франция

С отличия „Златен век” и Почетния знак печат – Златен век на цар Симеон Велики на  Министерство на културата бяха отличени посланикът на Малтийския орден Камило Дзуколи, посланикът на Испания  у нас Хосе Луис Тапиа Висенте, посланикът на Австрия Герхард Райвегер. Наградени бяха и дипломатите Богдан Паташев първи секретар на Малтийския орден, Гиом Робер, ръководител на Алианс, директорът на Институт Сервантес – Моро де Андреас Роса. С копие на фиала от Панагюрското съкровище бе отличен културното аташе на Посолството на Франция  Давид Вейзман.

На тържеството в Криптата на храм „Св. Александър Невски” присъстваше и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Днешните наградени са забележителни личности, с които България има щастието да си сътрудничи в областта на културата и изкуството. Днешните наградени не са просто лица, които изпълняват професионално и съвестно своята мисия, а истински приятели на България, които я обичат и съдействат за културните ни връзки и съвместни инициативи, заяви министърът на културата Петър Стоянович.

Стоянович се обърна към посланик Хосе Луис Тапиа Висенте с думите:  "Очарован сте от красотата и уюта на България, ние от своя страна сме очаровани от уменията да покажете на българската публика шедьоврите на испанската култура и изкуство. Културното сътрудничество на Кралство Испания и на Р България се развива възходящо, свидетели сме на интензивен обмен в областта на театъра, киното, литературата и лингвистиката, перспективите на това развитие са обещаващи. Това са области, в които Вашето присъствие надхвърля многократно рамките на професионалната ангажираност."  „Въпреки че сте обиколил няколко континента, г-н посланик Тапиа Висенте, Вие споделихте че България Ви е очаровала още в първия миг, когато сте я зърнал! Възхищавате се на многообразието от културни паметници с древни корени, които съчетават тракийското, славянското и прабългарското наследство, както и гръцката, римската, християнската и отоманската култури.Очарован сте от красотата и уюта на България. Ние пък, сме очаровани от Вашето желание да покажете на българската публика шедьоврите на испанските култура и изкуство – цикъла от филми на Карлос Саура, концерта на Националния балет на Испания, изложба „Ателиета графика на Хуан Миро“, седмица на испанското и иберо-американското кино, Фестивала на ученическите театри и други прекрасни преживявания, които имахме, благодарение на Вас. Надявам се, също така, чудесният проект за гостуването на изложбата на Музея Пикасо в Малага, който договорихме с Вас и директора Луна, да бъде благородно продължен от моя наследник на поста”, с тези думи министър Стоянович се обърна към Н. Пр. Тапиа Висенте.

Вие, г-н посланик Райвегер, сте човек, тръгнал от преподавателската скамейка и стигнал до висши дипломатически постове, както във вашата родина, така и в нейните представителства по света. Сред приоритетите Ви на мисиите в България са обогатяване на познанието между Австрия и нашата държава и взаимно проникване на две култури в търсене на общо европейско съзнание и Вие го постигате. Тук е и място да повторя колко високо ценим всички дарителски жестове и подкрепа за Националното ни училище за фолклор „Филип Кутев” в Котел. В края на успешния Ви дипломатически мандат в София държа да подчертая заслугите Ви надхвърлящи сферата на изкуството и културата. Използвам случая да Ви пожелая успешна дипломатическа мисия в съседна Румъния, една държава, с която споделяме много общи надежди и тревоги по европейския път, отбеляза Стоянович, преди да връчи отличието "Златен век".

Висока чест за мен е да връча "Златен век - звезда" на Камило Дзуколи, посланик на Суверенния военен орден на хоспиталиерите на Св. Йоан от Ерусалим, Родос и Малта в България. Длъжен съм да отбележа, че това отличие се връчва сега, когато се навършват 20 години от установяване на дипломатически отношения между Малтийския орден и България, каза министърът на културата. През всичките изминали години присъстваше благотворителна и милосърдна дейност на ордена в България и тя бележеше несъмнен прогрес. Тя бе осезаема и важна за нуждаещите се. Многобройни са и различните хуманитарни акции, осъществени от Малтийския орден в България в изпълнение на многовековната му благородна традиция. Последната от тези инициативи е навременната и осезаема помощ на доброволците на ордена към пострадалата от наводнение Варна, за което специално благодаря. Трудно е да изброя всички инициативи на ордена, които понякога и да не бяха шумно афиширани и разгласени по своята значимост и добронамереност, обхващаха голям брой хора в затруднено положение, което до голяма степен се обхващаше от Вашите, г-н посланик, усилия, съпричастност и помощ. Позволявам си да подчертая дълбокото впечатление, което направи на нашето общество проектът на Малтийския орден в България за децата в домовете „Прегърни ме”, каза Стоянович.

Когато говоря за благотворителност, няма как да пропусна Богдан Паташев, първи секретар в посолството на Малтийския орден, който получи Почетния знак печат – Златен век на цар Симеон Велики, заяви Стоянович. Министърът цитира думите на самият Паташев, че всеки трябва да свърши личната си работа, а останалото да остави на Бога. "Това доказва и неговата собствена дейност в България", каза Стоянович и представи  Паташев ето така:  "Завършил Богословие, като междувременно решава да се занимава с изкуство и по препоръка на гръцки зограф, в чието ателие в Рим, обичал да се отбива, кандидатства в Академията. Започва да следва паралелно Богословие и скулптура, а нарисуваните от него икони са повече от завършените скулптури. Негови мозайки се намират в няколко църкви в Рим, заедно с руски и словенски художници участва в работа по параклиса оставен в наследство във Ватикана от Папа Йоан Павел ІІ."

С Почетния знак печат – Златен век на цар Симеон Велики бе награден и Гйиом Робер, ръководител на Алианс, директорът на Институт Сервантес – Моро де Андреас Роса.

„Дамата, която днес ще бъде удостоена със „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики, е г-жа Роса Мария Моро де Андрес, директор на Институт „Сервантес” в София. Днешното българско отличие се нарежда в биографията й до наградата „Самуел Толедано”, с която бе удостоена по предложение на президента на Израел, г-н Ицках Навон, и след испанския „Орден за граждански заслуги”, връчен й по предложение на посланик Хорхе Фуентес.” – така министър Стоянович започна словото си за г-жа Роса Мария Моро де Андрес.
Наградата на г-жа Роса Мария Моро де Андрес получи Н. Пр. Тапиа Висенте.

С копие на фиала от Панагюрското съкровище бе отличен културното аташе на Посолството на Франция  Давид Вейзман. „ И тъй като съдбата ме е изпреварила с връчването на отличие на Министерство на културата на г-н Давид Вайзман през 2011 г., за мен остава особената привилегия да го даря с едно изумително произведение на българската култура от IV век преди Христа – фиалата от Панагюрското съкровище, принадлежало на одриския владетел Севт III.”

  

Дипломатите от своя страна благодариха на министър Стоянович и изразиха готовността си да продължат да помагат на страната ни и да сътрудничат в областта на културата. Министър Петър Стоянович закри официалната церемония с една мисъл на Сервантес, а именно: „Нека този, който е дал, мълчи. Да говори този, който е получил”.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА