Last news in Fakti

12 Август, 2014 19:23 1 111 0

Министърът на културата иска пълна проверка на музея "Шипка" след кражбата

  • министърът на културата-
  • шипка-
  • проверка-
  • парк-музей "шипка-бузлуджа"-
  • мартин иванов-
  • кражба-
  • "шипка"

Тя ще установи какви мерки предприема ръководството за опазване на безценните експонати от Руско-турската освободителна война

Министърът на културата иска пълна проверка на музея "Шипка" след кражбата - 1
Министърът на културата Мартин Иванов

Министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов ще разпореди извършването на пълна проверка в Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” след публикациите в медиите, че неизвестни злосторници са задигнали части от експозицията в Паметника на свободата на историческия връх Шипка, съобщиха от пресцентъра на МК.

Комисията, която предстои да извърши обстойна проверка в Музея на връх Шипка, обхващаща неговото състояние и стопанисване през последните 10 години, ще бъде назначена със заповед на служебния министър на културата доц. д-р Мартин Иванов. В комисията ще бъдат включени експерти и инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” и от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.

Проверяващите ще имат за задача да установят в какво точно състояние са фондовете и витрините на музея светиня на Шипка, както и какви конкретни мерки се предприемат от неговото ръководство за опазването и съхраняването на безценните експонати от Руско-турската война от 1877- 1878 г., довела до Освобождението на страната ни от османско владичество.

При установяване на виновни длъжностни лица, проявили безстопанственост, спрямо тях ще бъдат предприети и съответните административни мерки.

Докладът с резултатите от пълната проверка в Национален парк музeй "Шипка-Бузлуджа", разпоредена от министър Мартин Иванов, както и препоръките на проверяващите при наличието на евентуални констатирани нередности, ще бъдат предоставени на медиите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА