Last news in Fakti

12 Август, 2014 17:34 1 913 4

Обраха паметника на Шипка

  • "шипка"-
  • паметник-
  • обраха-
  • храм-паметник

Кражбата става в момент, когато се водят разговори за охраната на монумента

Джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали. Тези предмети са откраднати от една от петте експозиционни витрини на музея на Шипка. Това съобщиха от полицията в Стара Загора.

Директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ Данчо Данчев заяви пред kazanlak.com, че това е първата кражба от последните 10 години. 

Кражбата става в момент, когато се водят разговори между МВР и Министерството на културата за продължаването на полицейската охрана на националния парк - музей.

Миналата седмица стана ясно, че Паметникът на свободата може да остане без охрана заради промените в новия Закон за МВР.

С решаването на казуса се ангажираха двамата ресорни министри – на вътрешните работи Йордан Бакалов и на културата Мартин Иванов. Иванов предложи да се сформира работна група, която да предложи в кратък срок трайно решение на проблема.

80-годишнината от откриването на паметника на Шипка ще се отбелижи на 26 август.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    2 0 Отговор
    За крадците, свято няма !
  • 2 running wild

    2 0 Отговор
    Ако крадците са хора с българско самосъзнание... просто нямам думи! Особено, ако кражбата е с цел облагодетелстване. За обир на национална светиня, незнам, но мисля, че поне 10-ина години каторга!
  • 3 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Дори да не ги хванат - бял ден няма да видят изродите !
  • 4 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    аз искам да питам журналистите които миналата седмица обявиха гласно по телевизията че паметника шипка остава без охтана
    е питам сега кой е виновен и кой подстрекава към въндалщина
    и защо журналята се занимават с неща които не могат да осъзнаят . българко самосъзнание , отговорност и обществена отговорност са думи които никой журналист не може да преведе на българки