15 Август, 2014 12:46 1 092 0

12-годишна виртуозка от Созопол сред протежетата на известен професор

  • созопол-
  • професор-
  • мина недин-
  • пиано-
  • нова загора

Созополското дарование Мина Недин с концерт-рецитал в Нова Загора

Созополското дарование Мина Недин изнесе самостоятелен концерт-рецитал на пиано в Нова Загора, съобщава "Грамофона.ком".

Само 12-годишна, малката Мина вече е забелязана от известния френски професор Минко Балкански, който подпомага млади таланти. Така малката пианистка се озовава в летните школи, които се организират от фондацията, носеща името на бащата на проф. Балкански.

Макар световноизвестният физик да събира таланти с влечение към математиката, физиката и други технически науки, оказва се, че самият той свири на цигулка. Вероятно общата любов към класическата музика привлича вниманието на професора, защото малката Мина има голям репертоар от трудни произведения.

Наред с виртуозното изпълнение на произведението на  Панчо Владигеров „Ръченица“, пианистката свири брилянтно Шопен, Дебюси, Йозеф Хайдън, Римски-Корсаков и други. Професор Балкански попаднал на нейно видео в социалните мрежи и веднага я поканил на лятна школа... и самостоятелен концерт.

Френският професор всъщност е роден в старозагорското село Оряховица, но е толкова любознателен, че само на 15 години е приет в Софийския университет. Мечтата му била да следва в елитния университет във Франция, в който се е учил Луи Пастьор, но там приемали само французи. Успява да се запише в друг френски университет и сега е един от най-известните учени по физика в световен мащаб. А мечтата му да следва в университета на Луи Пастьор сега реализира, като помага на млади таланти да бъдат приети там.

Малката Мина от Созопол е само на 12 години, но може тя да бъде следващото дарование, на което проф. Балкански ще помогне да се развие в престижен френски университет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА