Last news in Fakti

24 Септември, 2014 15:05 3 317 3

Смятани за изчезнали старобългарски паметници - изложени край Кавала

  • божидар димитров-
  • старобългарски-
  • паметници-
  • гърция-
  • кавала-
  • музей-
  • филипи

Надписите, изсечени по поръка на кан Пресиан, са пред музея на античния град Филипи

Хилядите българи, които посещават Гърция през лятото или по празниците, е добре да знаят, че два известни на науката от 1707 г. старобългарски надписа, изключително важни за нашата история и смятани доскоро за изчезнали и дори за унищожени, са изложени в музея на античния град Филипи - на 15 км северно от Кавала. И то на лично място – на площадката срещу входа на музея, разкрива директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Надписите са поръчани от кан Пресиан /836-852/, баща на кръстителя на българите цар Борис І /852-889 г./. Те са изчукани на два големи каменни блока с едри хубави букви на гръцки език, който през онази епоха е бил официалният език на Българската държава. От първия надпис става ясно, че кан Пресиан, неизвестно кога, но изглежда още в началото на управлението си, е предприел поход срещу славянското племе смоляни, обитаващо, ако се съди по името му, Родопите и Драмското поле, смята историкът.

В похода са участвали и вторият, и третият по ранг в българската държавна йерархия – кавканът и ичиргу-боилът, както и канът-боил колобърът. Последният вероятно е престолонаследникът или върховният жрец. Неизвестно защо е бил предприет този поход и в чия полза. Границата между българи и ромеи, установена при кан Омуртаг през 815 г. и непроменяна до 836 г., е минавала по течението на река Марица. Вероятно българите са дошли да помогнат на Византия, срещу която са се разбунтували славяните-смоляни, обитаващи тези места.

Вторият надпис обаче е озадачаващ. Кан Пресиан се оплаква от византийците. Той заявява: „Който и да търси истината, Бог вижда; който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда”. Този вопъл на кан Пресиан показва, че Византия е нарушила споразумението за помощ срещу смоляните. Дори знаем как, възползвайки се от ангажимента на българската армия на юг, Византия изпратила флота си в устието на Дунав и пренесла в Цариград заселените във Влахия от кан Крум през 812-813 г. петдесет хиляди византийски пленници от Източна Тракия, припомня директорът на НИМ.

Кан Пресиан едва ли само се е ожалил, предполага проф. Божидар Димитров. Като компенсация той просто е присъединил Родопите, Драмското и Серското поле към България. През 1908 г. са били открити два гранични стълба между България и Византия - по билото на планината и само на 18 км от Солун.

До музея във Филипи може да се стигне и през ГКПП Кулата, и през ГКПП Илинден.
Надписите могат да бъдат видени дори и когато музеят е затворен, тъй като са разположени на площадката пред сградата с експозицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овчаров

    0 0 Отговор
    Тоя артелчик божидар димитров вече почва да дразни първо тая измислената от него титла Кан да си я навре в комунистическият ... КНЯЗ е 2 Влахия е измислена като държава 17 век там винаги е било България 3 не византия и ромеи а РИМ 3 тоя никога не е бил професор
  • 2 Aliya

    0 0 Отговор
    И каква излезе тя!? - Българският каназ (княз) тръгнал да воюва срещу българите смоляни, единствено за да може след това да се оплаче от византийците!? :)
    А не му ли хрумна на професора, че българинът Пресиан е отишъл да помогне на българите смоляни да се освободят от политическата власт на натрапените "византийци", които не са нищо друго освен отродили се българи, тръгнали да служат на парите!? ;) - http://aliya.blog.bg/history/2014/04/29/proizhod-na-dumata-han-kan.1260816
  • 3 бобо

    0 0 Отговор
    кан е батка кан е....и живее на БЪЛ-КАНСКИЯ полуостров!!!