Last news in Fakti

14 Октомври, 2014 14:58 2 042 0

Археолози откриха голяма църква на Трапезица

  • църква-
  • трапезица-
  • царевец-
  • велико търново-
  • археолози-
  • откриха-
  • второто българско царство-
  • мирко робов

Тя е 19-ата на хълма и може би е най-мащабната от всички останали

Археолози откриха голяма църква на Трапезица - 1
Снимка: архив БТА

Старата столица Велико Търново отново е с уникална археологическа находка. При разкопки на историческия хълм Трапезица археолози разкриха най-голямата кръстокуполна средновековна църква от времето на Второто българско царство, съобщи Нова тв. Предполага се, че църквата е от средата на 13-и век.

При разкопки в югоизточната част на царския хълм Трапезица учените попадат на прецизно обработени камъни, подредени в точни редове. Те твърдят, че това е част от 19-ата църква на хълма, с внушителни за времето си размери.

„Дължината й е около 17 метра, ширината й е около 9 метра, което я прави една от най-големите, ако не е и най-голямата църква на Трапезица. Надяваме се, през следващия археологически сезон да установим строителната хронология, точния план на църквата и най-важното - евентуално зидани гробници в нейния притвор, така както е в съседната църква номер три от север”, обясни археологът доц. д-р Мирко Робов.

През изминалия археологически сезон изследователите разкриха на хълма и масивна варовикова колона. Година по-късно се оказва, че тя е част от новоразкритата кръстокуполна църква. Предполага се, че в храма има ценни находки в запазени гробници, тъй като, за щастие, църквата досега е останала непокътна от набезите на иманяри.

„Ние се намираме на място, което е видимо откъм най-натоварения посетителски маршрут на Царевец, тоест площадът пред Царевец и подхода към двореца и патриаршията, тоест, разкриването и експонирането на архитектурни паметници тук обогатява в значителна степен историческия пейзаж на столично Търново”, изтъква доц. д-р Мирко Робов.

Археолозите проучват древния феодален ансамбъл на хълма Трапезица от 2007 г. Комплексът е с внушителните 3000 квадратни метра, до момента са разкрити няколко средновековни църкви, зидани гробници, както и десетки предмети, монети и бижута от времето на братята Асен и Петър.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА