Last news in Fakti

4 Ноември, 2014 15:53 1 538 0

Претенденти за "Оскар" в програмата на новата "Киномания"

  • киномания-
  • фестивал-
  • издание

Фестивалът се открива на 13 ноември с българската лента Потъването на Созопол

28-ото издание на „Киномания” ще се проведе от 13 до 30 ноември. Фестивалът, чийто организатор е Националният дворец на културата, ще покаже 60 филма с най-интересното, актуално и стойностно от европейското и световното кино напоследък.
 
Събитието ще предложи за всекиго по нещо от категориите „Фестивал на фестивалите”, „Киното и неговата история”, „Класически удоволствия”, „Фестивал на френското кино”,, „Детско кино”, „Кулинарно кино”, италиански филми, български продукции и др.

Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, „Одеон”, „Дом на киното” „Евросинема”, Културен център G8, както и в Пловдив и Варна. Билети за всички филми са в продажби на касите на НДК. Предвидени са и пакетни цени, които осигуряват до 50 % отстъпка.

По време на специална пресконференция директорът на фестивала Хермина Азарян обясни съображенията за подбора на различните филми, както и цялостната идея, която стои в основата на „Киномания“.

„Искам да благодаря на нашите партньори и приятели, защото през годините ние станахме и приятели. Ние бихме искали да представим значимото място на твореца. За нас киното е изкуството. То е 7-ото изкуство, а не просто индустрия или развлечение. Ние акцентираме на това. Това е нашият водещ мотив при избора на заглавия и за тазгодишната „Киномания“. За нас са важни три елемента, които правят творческия продукт стойностен. На първо място са историята, разказът и посланието. На второ място са творецът с режисьора и оператора, както и разбира се - актьорът, който ще представи съдържанието", изброи тя.

В програмата за тази година са последните филми на режисьори като Андрей Кончаловски, Алехандро Инярито, Хаян Миядзаки, Майк Лий, Стивън Долдри, Уди Алан.

Сред звездите актьори наред с нашумели имена от по-нови поколения като Бенедикт Къмбърбач, Кийра Найтли, Скарлет Йохансон, Руни Мара, Жулиет Бинош и Колин Фърт стоят и имена на титани като Дъстин Хофман, Ал Пачино и Джон Малкович. "Надявам се „Киномания“ да бъде оценена от зрителите и да бъде посетена. Ние нямаме причини да се оплакваме от липса на интерес и може би този интерес се дължи на нашите мотиви за подбор“, изтъкна Азарян.

На фестивала ще бъде представен филмът „Измет“ на Стивън Долдри, който спечели наградата на публиката на фестивала в Рим, завършил преди две седмици. Зрителите ще видят и „Анаконда“, който спечели наградата на публиката на фестивала в Торонто, което го превръща в един от големите фаворити за „Оскар“. На „Киномания“ ще се прожектират и 4 национални кандидатури за наградата „Оскар“. Това са канадското предложение „Мамо“, китайското „Славей“, италианското „Човешкият капитал“ и френското „Истинският Сан Лорен“, което направи фурор на фестивала в Кан.

През тази година прожекциите за децата в зала 1 на НДК ще са безплатни, като билети ще трябва да бъдат заплащани само от техните родители. Това става възможно благодарение на финансовата подкрепа на постоянното представителство на Европейската комисия у нас. Сред акцентите са екранизации по „Пинокио“, „Емил от Льонеберя“, игрална версия на историите за Петсън и Финдъс, както и анимацията „Мумините на Ривиерата“, създадена специално за 100-годишнината от рождението на Туве Янсон. По този случай говори и Петър Нацев от представителството на Европейската комисия у нас.

„Искам да споделя, че за представителството на ЕК е изключително удоволствие да подкрепи тазгодишното издание на „Киномания“. Често, когато си говорим за ЕС, ние си говорим за пари, финансиране и политическите елементи на европейската интеграция. Ние забравяме, че това е съюз на народи, които споделят общи ценности и общо културно наследство. Точно културата, науката и изкуството са това, което обединява нашите народи. Затова Европейската комисия подпомага „Киномания“ и по-специално детските филми. Радвам се, че малките зрители ще имат възможност да посетят детските филми безплатно“, коментира Нацев.

Тази година фестивалът ще бъде открит от българския филм „Потъването на Созопол“, който грабна две „Златни рози“ от кинофорума във Варна. Той е дело на режисьора Костадин Бонев, който по време на пресконференцията заяви:

„„Това е един филм, който бе направен през последните две години и в него аз отново се срещнах с актьори, които обичам и които искам да показвам. Надявам се, че този филм няма да ви остави равнодушни. Ако след него остане някакво късче във вас, което да не ви дава мира, също като леденото късче в окото на Кай, аз ще съм много доволен.“

Филма коментира и актрисата Снежина Петрова, която получи награда „Златна роза“ за най-добра женска роля за изпълнението си в него.

„Аз съм театрална актриса и имам малко филми Мога да кажа, че наистина на брега на Черно море се събрахме една изключителна компания от колеги и самото снимане на филма беше потъване в светове извън реалността и бита. Смятам, че така най-добре се снима кино“.

Журналистът Георги Тошев ще представи своите последни три документални филма. Техни главни герои са Татяна Лолова, Богдана Карадочева и членовете на легендарната група АББА.

„Заради „Киномания“ съм бягал от казармата в Плевен. За мен е чест да представя тези филми първо пред вас. Татяна Лолова отпразнува своя 80-и рожден ден тихо. Тя избяга в една гора и никой не успя дори да я поздрави. Тя е явление в българското кино. Аз съм щастлив, че успях да направя филм за тази актриса, който не се връща назад във времето. Това е среща с нейните най-близки хора. Тук се появяват хора, които не разрешават да бъдат снимани, но се появяват само заради Татяна Лолова. Чрез случки през няколко месеца се разказва целият живот на великата актриса", каза авторът.

"Горд съм, че съм единственият, който успя да се срещне и с четиримата от АББА. Преди година Би Би Си прави филм за тях, в който успя да снима само трима. Този филм вече е продаден на няколко световни телевизии. В него за 80 минути ще видите как четиримата от АББА си спомнят какво им се е случило", продължи Тошев.

Третото заглавие е филм за Богдана Карадочева. Една уникална история за възможността й да остане и да живее в Париж, за нейното потекло и за нейните пречки. За нейния живот в къщата на Далида заедно с Емил Димитров и за още други неразказани истории за Карадочева, като това защо не е пяла в зала „Олимпия“, след като е имала покана и дали Държавна сигурност е била по петите й, повдигна завесата Георги Тошев.

Зрителите ще видят още документалния филм на Коста Биков за легендарния кинопросветител Тони Андрейков – „Гражданинът кино“ и филма за радио „Свободна Европа“ на Диана Иванова - „Чуй“. За произведението си Иванова заяви:

„Това е филм за едно забравено радио и неговата забравена история. Докато снимахме филма си задавахме въпроса защо това радио е било толкова демонизирано и толкова идеализирано у нас. Особеното и интересното е, че този филм показва забравени архиви от националната телевизия за пропагандни филми срещу радио „Свободна Европа“. От друга страна архиви от самата Държавна сигурност и много интересни герои. За първи път ще говорят хора, които са работили срещу радиото и ще разказват какво точно са извършвали.“

Във фестивала са подбрани 10 от най-новите и най-добрите френски филми, засягащи всички жанрове на 7-ото изкуство. Сред тях най-горещите заглавия са „Красавицата и Звяра“ с Венсан Касел и Леа Сейду, „Дипломация" на Фолкер Шльондорф, новият филм за прочутия дизайнер Ив Сен Лоран, представен на фестивала в Кан, както и екранизацията по романа на Катрин Панкол „Жълтите очи на крокодилите“ с неустоимата Еманюел Беар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА