Last news in Fakti

4 Ноември, 2014 17:46 6 233 1

100 балерини танцуват за Маша Илиева в "Спящата красавица"

  • маша илиева-
  • "спящата красавица"-
  • софийската опера и балет-
  • чайковски-
  • хореография

Спектакълът на примата ще се доближава до оригиналната версия на Чайковски, но в него ще има и авторски хореографии

100 балерини танцуват за Маша Илиева в "Спящата красавица" - 1
Балерините на Софийската опера репетират под режисурата на Маша Илиева

След деветгодишно прекъсване прима-блалерината Маша Илиева се завръща на голямата сцена с грандиозния спектакъл „Спящата красавица“, чиято премиера е на 14 ноември. Сто балерини ще танцуват близо два часа във версия, която е най-близка до оригинала на композитора Пьотр Илич Чайковски. Първата версия всъщност е четири часа. През последните няколко сезона „Спящата красавица“ обаче е играна на сцената на Софийската опера и балет само като 50-минутен спектакъл за деца.

Режисьорът Маша Илиева е танцувала като балерина в петербургската версия на спектакъла през 1993 г. и 2005 г. в образите на Аврора и Фея Люляк. Пиесата разиграва вечната борба между доброто и злото. В сегашната постановка Илиева си позволява една голяма промяна – в образа на феята Карабос, която според автора се изпълнява от мъж. В прочита на Маша тя е властна жена, която иска безпрекословно подчинение от всички.

Друга постановъчна промяна са няколкото авторски хореографии на самата режисьорка. Полонезата в трето действие, някои от мизансцените и в пролога на спектакъла са хореография на Маша Илиева. „Само това бих могла да си позволя, защото „Спящата красавица” е световна класика. Нямам смелостта на Нуреев, който прави изцяло своя версия”, споделя прима-балерината.

В премиерните спектакли на „Спящата красавица” три балерини ще танцуват с пачката на Аврора – Марта Петкова, Катерина Петрова и Боряна Петрова. Когато не са в главната роля, Марта и Катерина ще се редуват като Фея Люляк заедно с Веса Тонова и Вихра Маджарова. Като властната Карабос пък ще танцуват Веса Тонова, Венера Христова и Калина Калчева.

В този спектакъл освен 60 души балет, участват и около 40 деца от Националното училище за танцово изкуство. Те са задължителен ефект в представлението - танцуват валс заедно с големите балерини и балетисти, играят пажове, прилепи. Така на сцената ще се завъртят около 100 изпълнители.

„Романтичното никога не си отива от душата ми - казва Маша Илиева, - защото без него не е възможна нито една моя крачка в реалния живот! Балетът в „Спящата красавица” е романтика, а романтиката е балет. По тази причина в него всичко е красиво и възможно!”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 георгиев

    0 0 Отговор
    Браво!Стойностно интервю!