Last news in Fakti

27 Ноември, 2014 13:42 1 953 0

Писатели и издатели: Литературата е меката сила на една държава

  • литературата-
  • писатели-
  • издадели-
  • ддс-
  • книгите-
  • дискусия-
  • захари карабашлиев-
  • манол пейков

България и Великобритания са единствените страни в ЕС, които нямат програма за подкрепа на преводите на родни книги на чужд език

Писатели и издатели: Литературата е меката сила на една държава - 1
От ляво на дясно: Белослава Димитрова, Манол Пейков, Надежда Дерменджиева. Над нея: Павлина Радославова, Захари Карабашлиев, гости

Литературата е меката сила на една държава и писателите са най-добрите посланици на българската култура в чужбина, категорични бяха участниците в състоялата се вчера дискусия на MoveBG „Непосилното битие на литературата”. За любовта към писането, за страстта към четенето, за отговорността да си издател и да свързваш читател с писател, за флирта между критика и книгата говориха Захари Карабашлиев, писател и главен редактор на издателство „Сиела”, Манол Пейков, управител на ИК „Жанет 45”, Белослава Димитрова, поет и журналист, и Павлина Радославова от „Аз чета”. Въпросите задава Надежда Дерменджиева, писател и координатор на програмата за ценности на MoveBG „Отправна точка”.

„Поставяйки литературата сред държавните приоритети, създаваш качество на живот и инжектираш смисъл в най-добрите си посланици”, каза Манол Пейков в рамките на дискусията. „България е единствената  държава в Европейския съюз, освен Великобритания, която няма програма за подкрепа на преводите на родни книги на чужд език”, уточни още той. Павлина Радославова отбеляза, че е окуражаващ фактът, че все по-разнообразни форми на подкрепа се появяват онлайн, които заместват липсата на институционалната. „Иска ми се да стана свидетел на това книгата да е важна за държавата”, сподели младата поетеса Белослава Димитрова, която вече има зад гърба си две стихосбирки.

Участниците коментираха още ефекта от евентуалното падане на ДДС върху книгите. Стана ясно, че България е и единствената страна членка на ЕС, която не се е възползвала от възможността да намали данъка върху книгите. „Това са няколко милиона лева - джобни пари за една държава. Те няма да останат в издателствата, а ще се разпределят по цялата ценностна верига - писатели, преводачи, книгопродавци, включително и читатели”, убеден е Манол Пейков. Захари Карабашлиев, от своя страна, заключи: „Имаме ангажимент както към световната, така и към собствената си култура. Без Вазов, Йовков, Захари Стоянов нямаше да знаем как са живели нашите предци. Книгата е фундаментален човешки опит, чрез нея споделяме ценности”.

MoveBG e гражданска платформа, която обединява експерти и граждани за общи действия в търсенето и намирането на адекватни, балансирани, дългосрочни решения за държавата и обществото. MoveBG осигурява пространство за свободно изразяване на активни и будни хора и спомага за постигането на гражданско съгласие. Чрез открит публичен дебат споделя и развива нагласи и знания. Създава и надгражда гражданската експертиза, дава шанс на хората да научат това, което искат, и да правят това, което могат. Стимулира утвърждаването на свободата, справедливостта, общото действие, развитието, прозрачността и отговорността в обществените отношения, бизнеса и управлението. Приема любовта, човечността, солидарността, съпричастието и моралът за висши добродетели. Допринася за спазване на върховенството на закона, зачитането на европейските ценности и авторитета на България в Европа и света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА