Last news in Fakti

1 Декември, 2014 15:10 1 656 0

"Киномания" като на лента

  • киномания-
  • приключи-
  • издание

Българските почитатели на киното имаха шанса да се насладят на 60 от най-актуалните европейски и световни филми

Между 13-ти и 30-ти ноември любителите на седмото изкуство имаха шанса да се насладят по време на 28-то издание на Киномания на едни от най-качествените произведения на световното и европейско кино, излезли през тази година. Гвоздеите в програмата на фестивала бяха последният филм на Стивън Долдри „Измет“ и биографичната драма за ученът Алън Тюринг „Игра на кодове“.

„Измет“ шества триумфално по филмовите фестивали през последните месеци и лентата вече се счита за един от фаворитите за предстоящата церемония по връчване на наградите „Оскар“. Историята за живота на три момчета от най-бедните райони на Рио де Жанйеро, които по случайност разкриват престъпните връзки на високопоставен местен политик и неговото влияние над местната полиция, е една от най-одобряваните от критиците социални драми през годината. Някои определят лентата и като бразилската версия на супер успешния „Беднякът милионер“ от 2008 г.

„Игра на кодове“ пък събира в себе си едни от най-големите звезди на британското кино, сред които Бенедикт Къмбърбач и Кийра Найтли . Филмът разказва историята гениалния криптограф и математик Алън Тюринг, който по време на Втората световна война успява да създаде метод, разбиващ кодовете на германската шифрова машина „Енигма“.  Къмбърбач вече получи множество похвали за превъплъщението си в ролята на Тюринг и е определян като фаворит за спечелването на „Оскар“ за най-добра главна мъжка роля.

Почитателите на 7-то изкуство имаха шанса да видят и  4 национални кандидатури за наградата „Оскар“. Това са канадското предложение „Мамо“, китайското „Славей“, италианското „Човешкият капитал“ и френското „Истинският Сан Лорен“, което направи фурор на фестивала в Кан. 

Фестивала отново предложи богата програма от френски филми, сред които блестяха „Красавицата и звяра“,  „Истинският Сен Лоран“ и “Дипломация“.  Почитателите на руското кино пък се насладиха на последния филм на Андрей Кончаловски „Белите нощи на пощальона Алексей Тряпцин“.

Сред холивудските предложения най-силно впечатление направи романтичната драма „Мангелхорн“ с Ал Пачино. Зрителите се насладиха още на т.нар. изгубен филм на Дженифър Лоурънс и Брадли Купър. „Серена“ бе заснет преди почти три години, но поради липса на дистрибутор, така и не успя да излезе по кината. В крайна сметка нарастващата популярност на двамата актьори даде шанс на историческата драма най-сетне да излезе по кината, включително и да стигне до България.

Най-доброто заглавие от програмата за кулинарни филми бе „Майстор-готвач“ от режисьора Джон Фавро. Историята за елитният майстор-готвач от Лос Анджелис, който зарязва работата си в престижен ресторант, за да започне собствен бизнес с улична кухня на колела, се превърна в един от неочакваните хитове на тази година.

Децата имаха възможността да се насладят безплатно на анимационните „Емил от Льонеберя“, „Мумиите от Ривиерата“ и “Пинокио“. Истинските ценители пък получиха възможността да гледат  последния филм на легендарния японски аниматор Хаяо Миядзаки „Вятърът се надига“.

Сред документалните предложения блеснаха „Би Би Кинг: Животът на Райли“ и „Чаплин: Легендата на века. Журналистът Георги Тошев пък предложи своите последни три произведения, разказващи за живота на Татяна Лолова, Богдана Карадочева и легендарната група ABBA. Голямото българско предложение пък беше „Потъването на Созопол“ с режисьор Костадин Бонев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА