Last news in Fakti

4 Март, 2015 11:21 2 653 1

Макет на Велики Преслав гостува в "България на длан"

  • "българия на длан"-
  • макет-
  • велики преслав-
  • гостува-
  • цум-
  • съни сънински-
  • николай овчаров

Консултанти в реализацията на идеята на режисьора Съни Сънински са археолозите проф. Николай Овчаров и проф. Маргарита Ваклиноваънив експозицията на

Уникален макет (реплика) на вътрешния град на ИАР „Велики Преслав“ в мащаб 1:100 гостува за един месец в макетната експозиция „ България на длан“ в ЦУМ.

Откриващото събитие ще се състои утре, 5 март, от 11 часа на втория етаж в сградата на ЦУМ. Новият макет ще остане в търговския център до 3 април.

Входът е свободен.

На откриването ще присъстват археолозите проф. Николай Овчаров, проф. Маргарита Ваклинова, доц. Стойчо Бонев, кметът на Община Велики Преслав Александър Горчев, директорът на музея в града Пламен Славов и, разбира се, режисьорът Съни Сънински – ръководител на ателието, изработило макета, и автор на проекта “България на длан“.

Подготовката и реализацията на възстановката са отнели две години и осем месеца. Репликата е изработена от ателие „България на длан“ съвместно с консултантите проф. Маргарита Ваклинова, проф. Николай Овчаров , доц. Стойчо Бонев и Община Велики Преслав.

Макетът е финансиран от ОППРР и Община Велики Преслав. Той дава представа с археологическа точност как е изглеждала старата столица Велики Преслав по времето на Златния век на България.

Неговата уникалност е именно в автентичността и верността към научните данни, получени от археолозите, което го прави единствения макет, реализиран по този начин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Покажете го целия в поредица от снимки да го видят по вече хора,понякога давате толкова глупости много подробно,а сега само някаква снимчица,всеки желаещ да види нещо от историята ни не може да отиде но ЦУМ.