16 Март, 2015 12:07 1 903 0

Иван Юруков и Георги Кадурин - двама виртуози в новия "Амадеус"

  • "амадеус"-
  • бойко илиев-
  • георги кадурин-
  • иван юруков-
  • питър шафър-
  • виртуози-
  • съперничество

Вечното съперничество между Моцарт и Салиери възкръсва в спектакъла, с който бе открит Нов театър НДК

Знакова пиеса избраха за кръщението на „Нов театър - НДК“ неговите създатели: „Амадеус“ от Питър Шафър. Това е сякаш Библията на твореца – на неприетия приживе гений, който не е в състояние да осребри своята уникалност, за да живее достойно (по Моцарт), или жертва на бясната гонитба на съвършенството и невъзможността да го постигне, защото то е за малцина (по Салиери). Конфликтът в творбата, както е бил и при действителните прототипи, не е между таланта и посредствеността, а е много по-страшен: между огромния талант и по-скромния, наказан обаче с разбирането за тази градация. Въпросната уговорка е важна, за да осъзнаем действителните мащаби на това съперничество, белязало изкуството на 18-и век и превърнало се в градска легенда и вечна метафора.

Сюжетът е добре познат не само от култовия едноименен филм на Милош Форман, но и от предишни театрални интерпретации: в своята професионална ревност придворният композитор на император Йосиф II отрязва всички пътища за пробив на виртуоза от Залцбург, докарва го до лудост и накрая (може би) го и отравя. Но съзнанието за извършеното и за блясъка на отразената светлина, с която остава в историята, довеждат до крах и него. Само преди няколко месеца Бина Харалампиева и маестро Иван Ангелов показаха своята музикално-сценична версия по „Амадеус“ на Моцартовия фестивал в Правец – с Калин Врачански и Асен Блатечки в главните роли и с няколко обещаващи млади оперни певици в останалите. Сега режисьорът Бойко Илиев, основател на „Нов театър“, е приел по-камерен подход към фабулата, поверявайки тайнството на едва четирима изпълнители. Моцарт и Салиери са двама могъщи актьори, сред водещите в своите поколения, при това – вече сработени като тандем в друг забележителен спектакъл - Иван Юруков и Георги Кадурин (партньори в „Червено“ в Театър 199).

За сценичното време, отредено на спектакъла, образът на Амадеус-Юруков се развива от разглезен залцбургски денди, инфантилен развейпрах и несдържан фустогонец до луд гений, който дирижира в екстаз своята музика, чиято стойност осъзнава напълно. В тези моменти актьорът напомня най-дивите си и неистови взривове от „Лов на диви патици“, където под режисурата на прочутия руснак Юрий Бутусов направи една от най-помитащите си роли. Но дори и в подобни мигове неговият Моцарт не се отказва от оня смях (помним го и от Том Хълси във филма), с който побърква вдадения в старанието си Салиери и с който сякаш казва, че нищо не бива да се взема чак толкова на сериозно. Даже и състезанието на живот и смърт в изкуството. Сдържан, ироничен, дълбоко у себе си нескъсал с почтеността, много голям е и Салиери-Кадурин с осъзнаването на собственото безсилие и чуждото величие, което изтръгва сълзи от очите му над партитурите на неговия конкурент... За разлика от историческите първообрази, в спектакъла изпълнителите на Моцарт и Салиери са равностойни в артистичния размах и въздействието върху публиката, а и очевидно изпитват удоволствие от споделеността на това партньорство.

По автор, единият обръща обикновените неща в легенди, а другият - легендите в обикновени неща. Салиери единствен в своята епоха обаче е „наказан“ с прозрението за своята незначителност и за божествената искра у Моцарт. Това и ще го убие. Филигранната работа на Бойко Илиев с актьорите е създала плътни, запомнящи се образи. В останалите роли – като простоватата, но всеотдайна и забавна Констанца Вебер, се представя отличната Мариана Миланова, а в няколко превъплъщения както винаги стабилен поддържащ стълб е Мариус Донкин. Костюмите са проектирани от Цветанка Стойнова.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА