Last news in Fakti

17 Март, 2015 16:39 1 953 1

Откриха костите на Сервантес

  • мигел де сервантес-
  • откриха-
  • костите-
  • сервантес-
  • "дон кихот"-
  • мадрид-
  • манастир-
  • тринитариас

Според изследователите, почти 400 години останките са почивали в крипта под манастир в Мадрид

Откриха костите на Сервантес - 1
Снимка: АП/БТА

Останките на великия испански писател Мигел де Сервантес и на съпругата му са открити в един от манастирите в Мадрид, предадоха Би Би Си и РИА „Новости“. „Цялата събрана информация – историческа, археологическа и антропологическа, говори в полза на това, че сред парчетата кости, намерени под пода и в криптата на църквата Тринитариас, са тези на Сервантес“, заявил е на пресконференция съдебният антрополог Франсиско Ечеверия.

През януари се появи информация, че експерти са се натъкнали на погребение с инициали „МС“ на капака на ковчега, като целият скелет не е бил съхранен, а на мястото имало само отделни кости, при това на няколко души. Находката от криптата на манастира Де лас Тринитариас в Мадрид е била подложена на анализ. Там, според учените, са се оказали и останките на съпругата на писателя Каталина де Салазар.

Екипът от 30 изследователи е използвал инфрачервени камери, 3D скенери и проникващи в земните маси радари, за да определят точното място на погребението в забравена крипта под сградата.

Къде е бил погребан авторът на „Дон Кихот“ не се е знаело още от момента на неговата смърт през 1616 г. Известно е, че той е умрял от воднянка на 69-годишна възраст. Малко преди смъртта си Сервантес се преместил в Мадрид и се подстригал за монах.

Мадридските власти разрешиха издирването и ексхумацията на предполагаемите останки на Сервантес в най-старата част на манастира Де лас Тринитариас през февруари миналата година.

Специалистите разполагат с доста точно описание на физическите особености на писателя: на старини той имал шест зъба и атрофирала лява ръка. По време на битката в Лепанто с турския флот през 1571 г. той командвал абордажна група на галерата „Маркеса“. Простреляната му в битката ръка останала частично парализирана до края на живота му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панса

    1 0 Отговор
    Супер - чакаме Дон Кихот 2 като го клонират!