Last news in Fakti

6 Април, 2023 11:03 1 112 0

Бачковският манастир подарява за Цветница мощите на Свети Мина на храма на светеца в район „Слатина“

  • свети мина-
  • храм-
  • църква-
  • манастир-
  • бачковски манастир-
  • мощи

Храмът "Свети Мина" бе затворен дълго време, но наскоро отново отвори врати за вярващите в района

Тази Цветница, на 9 април, от 08:30 часа в новоотворения храм „Свети Мина“ в кв. Гео Милев, район „Слатина“ – Столична община, ще бъде извършена тържествена служба за посрещане мощите на Свети Мина, подарени на църквата от Бачковския манастир, съобщават от район "Слатина".

Кацнал на малкото си възвишение на границата между двама велики поети – Гео Милев и Христо Смирненски, храмът Свети Мина в район „Слатина“ вече 150 години тихо кротува, сякаш за да ни покаже, че нищо дарено не е малко.

След прекалено дълъг "сън" миналата година той отново отвори врати за миряните от „Слатина“ с усилията на гражданите, които не можеха да се примирят, че нещо, съградено с толкова любов и надежда, може да остане недостъпно и забравено.

Еднокорабен храм, построен върху място, на което дълго преди съграждането му са се извършвали религиозни обреди и причастия, храмът „Свети Мина“ пази икони от 1773 година, а преданието разказва, че в него се е криел и самият Васил Левски.

Място за съмишленици, хора със споделена вяра, съпричастност и мисъл за нещо по-голямо и добро от всеки един от нас поотделно.

В храма вече се извършват литургии всяка сряда и неделя, но въпреки това той има нужда от сериозен ремонт и укрепване на конструкцията. Усилията на районната администрация и доброволци по пълното му възстановяване вече са в ход.

Дарения могат да се изпращат по банков път на следната сметка в Postbank:

BIC: BPBIBGSF

BG27 BPBI 7942 1024 6623 01.

За ЦН при храм " Св. вмчк Мина"


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА