Last news in Fakti

5 Август, 2015 15:48 2 187 0

Мащабна антична сграда, открита на площад „Света Неделя”

  • мащабна-
  • антична сграда-
  • площад-
  • "света неделя"

Столична община е инвестирала около 8 млн. лв. за разкриване и показване на културно-историческото наследство

Продължаваме да разкриваме и показваме на културно-историческото наследство на нашия древен град. За последните 5 години само Столична община е инвестирала около 8 млн. лв. за разкриване и показване на културно-историческото наследство. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на напредъка на работата по археологическите проучвания на пл. „Света Неделя”, които се финансират по столичната програма „Култура”.

На проверката присъстваха и зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов и председателят на постоянната комисия по култура към Столичен общински съвет Малина Едрева.

Кметът Фандъкова посочи, че заедно с усилията на държавата и Министерството на културата, които сега довършват проекта за „Ларгото”, са инвестирани още 16 млн. лв. Всичко това е с цел да разкрием и покажем богатото културно-историческо наследство на нашия град, особено от периода на Античността, посочи кметът на София.

По думите на кмета на София за първи път целенасочени, мащабни проучвания на площад „Света Неделя” започнаха със средства по Програма „Култура” в размер на 133 хил. лв., като това е само първият етап. Само за 2 седмици, откакто започна проектът, археолозите успяха да разкрият доста голямо пространство и да открият важни за града паметници.

Ръководителят на екипа археолога д-р Веселка Кацарова обясни, че намерените зидове може да свържем с антична сграда. Археолозите считат, че това е или т.нар.преториум - двореца на император Константин Велики. Ако се окаже, че сградата е строена от началото на Втори век, тя най-вероятно е Сердикийските терми.

Въпреки че археологическите разкопки са все още в начален етап, разкритите до момента архитектурни останки от античната епоха, хвърлят нова светлина върху градоустройството на централната зона на Сердика през II – VI в. На предполагаемото място на форума се откриват масивни зидове от сграда с огромни за мащабите на античния град размери. Ориентацията на новооткритите зидове, техниката им на градеж, както и тяхната монументалност съвпадат като характеристики със зидовете на вече известната от предишни археологически проучвания сграда – т. нар. „преториум” – резиденция на императора. Дебелината на зидовете е между 1,80 и 2,30 м. Изградени са от камъни и тухли в редова зидария, споени с хоросан. Особености в градежите им показват, че сградата е функционирала дълго време, като е претърпяла различни ремонти и преустройства. Отделни фрагменти от мраморни облицовъчни плочи и архитектурни детайли сочат, че сградата е била богато декорирана.

Разкриването на културно-историческото наследство на София цели показването на културното богатство на града, привличането на туристи, които според данните на ОП „Туристическо обслужване“ са нараснали с 6%. Показването на културно-историческото е важно и за включването на града в листата на ЮНЕСКО в раздела културен пейзаж, каза д-р Чобанов.
  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА