Last news in Fakti

9 Август, 2015 00:01 11 364 1

Възходът, падението и възраждането на Робърт Дауни Джуниър

  • робърт дауни джуниър-
  • падението-
  • възраждането

Днес той е най-добре платения холивудски актьор, а преди 15 години търкаше тигани в затвора в Ел Ей

Възходът, падението и възраждането на Робърт Дауни Джуниър - 1
Снимка: БТА/AP

Преди няколко дни Робърт Дауни Джуниър бе обявен за най-печелившия актьор в Холивуд за трета поредна година. Забележително постижение застанало в основата на една от най-поучителните холивудски истории през последните десетилетия, която „Дейли Мейл“ ни разказва.

В началото на 90-те години Робърт Дауни бе обявен за най-добрия актьор на своето поколение, а само няколко години по-късно изкарваше по 8 цента на час от търкане на тигани в кухнята на затвора в Ел Ей, който често му се налага да посещава, заради зависимостта си към наркотиците. Въпреки таланта си, до 2007 г. той не бе участвал в касов филм. Сега е човекът, който е символ на комерсиалното кино в Холивуд. Тогава обаче от Марвел предприеха, определения за много хора като налудничав ход, да възложат на Робърт Дауни ролята на ексцентричния милионер Тони Старк, стоящ зад маската на Железния човек. Актьорът застана в ядрото на вселената на Марвел, като до сега се е снимал в три филма за Железния човек и в двете части на „Отмъстителите“. Три от тези филми надхвърлиха постъпления от $1 млрд..

В момента Робърт Дауни прибира по $50 млн. хонорар за заглавие и подобно на Тони Старк живее в луксозно имение за $ 10 млн. в Малибу. Освен това актьорът пътува с частен самолет и има личен готвач. Само преди десетина години обаче изглеждаше, че неговият талант е загубен за Холивуд. Твърди се, че неговата първа среща с наркотиците е била, докато е бил на 6 години. Тогава неговият пристрастен баща – продуцентът на независими филми Робърт Дауни, му дава да си дръпне от цигара джойнт. Актьорът признава, че е възприемал взимането на наркотици с баща си като общо емоционално преживяване. Той си спомня, че в момента, в който е достигнал някаква зрялост е пийвал по нещо всяка нощ и водил десетки телефонни разговори в търсене на наркотици.

През 1987 г. напуска училище, за да учи актьорско майсторство, а малко по-късно играе пристрастено към наркотиците богато хлапе в култовата лента „По-малко от нула“. С идването на славата Робърт Дауни започва да излиза с редица популярни днес актриси като Мариса Томей. Той има продължителна връзка със Сара Джесика Паркър, с която се разделят, малко преди тя да стане известна със „Сексът и градът“.

През 1992 г. той получава главната роля в биографичния филм на сър Ричард Атъмбъроу „Чаплин“. Ролята му носи номинация за „Оскар“, а критиците му отреждат място в холивудската зала на славата. Те го определят, не без неговото съгласие, като най-добрия актьор на това поколение.

Нещата изглеждат повече от розови за Робърт Дауни, но тогава аферата му с наркотиците добива опасни измерения. Веднъж е арестуван, докато халюцинира в Поршето си, а друг път полицията го открива сгърчен в ембрионална поза в мизерен хотел в Ел Ей. Пред един съдия той заявява,че взимането на наркотици е „като да захапеш дулото на зареден револвер. Аз просто обичам вкуса на метал“.

Веднъж той трябва да проведе среща с режисьора Майк Фигис. Отива на нея с два часа закъснения, бос и със зареден пистолет. Невъзможно му е да обясни, защо се явява в такова състояние.

През 1996 г. е арестуван за нелегално притежание на хероин, кокаин и револвер, докато се разхожда из Сънсет булевард. През 1998 г. Робърт Дауни Джуниър е осъден на 180 дни затвор, заради нарушаване на пробацията си. В затвора той не си поплюва много и бързо е наказан за побой с друг затворник. Останалите затворници бързо го набелязват и на два пъти той е откриван в локва от собствената си кръв.

„Никога няма да ви разкажа за най-лошите неща, които са ми са се случвали в затвора.“, казва той в едно интервю.

Актьорът прекарва още една година из затвори и клиники, докато се лекува от наркотичната си зависимост. Една седмица след освобождението си през 1999 г. той се съгласява да поеме роля в сериала „Али Макбийл“. Персонажът му има успех, но ангажиментът не трае дълго. През 2001 г. продуцентите го уволняват, след като полицията го открива да се разхожда бос и надрусан из улиците. По това време той е женен, но съпругата му повече не може да търпи зависимостта му и го напуска заедно със сина им.

Славата на Робърт Дауни Джуниър вече е започнала да отшумява. Продуцентите не го искат във филмите си заради проблемния му характер, а той е пред банкрут, защото вече го преследват за неплатени данъци. И точно тогава през 2003 г. той се среща с настоящата си съпруга – продуцентът Сюзън Левин. Дауни Джуниър се влюбва като луд, но Левин заявява, че няма да се омъжи за него, докато окончателно не откаже наркотиците. Още на следващия ден той спира пред един плажен ресторант и изхвърля всичката си налична дрога в океана. След това започна програма за лечение в 12 стъпки и уроци по медитация. Актьорът най-сетне се изчиства от наркотичната си зависимост, а процеса описва „като да се събудиш след 20-годишна кома“. От тогава той никога не е докосвал силни стимуланти.

След това се отдава на безкрайни пътувания заедно с жена си Сюзън и техните деца Екстън и Аврил. Големият му шанс за завръщане идва през 2007 г., когато получава ролята на Тони Старк в първия самостоятелно продуциран филм на „Марвел“- „Железният човек“. Той все още е третиран като залязла звезда и хонорара му е по-малък от този на поддържащия актьор Терънс Хауърд, който по това време възходяща звезда. Филмът има огромен успех, който критиците отдават основно на изключително оригиналното пресъздаване на главната роля от страна на Робърт Дауни Джуниър. „Марвел“ го поставят в центъра на огромния си проект от поредица от взаимосвързани филми. Следва втора част на „Железния човек“, а през 2012 г. Робърт Дауни получава хонорар от $ 50 млн. за ролята си в „Отмъстителите“. Следва нов такъв чек за „Железния човек 3“ и през 2013 г. Робърт Дауни Джуниър оглавява за прът път класацията на най-високо платените актьори. И така до днес, когато заема върха за трети път.

Очевидно от лентите на Марвел Робърт Дауни получава достатъчно и за това в останалото време приема различни роли в по-малки филми на свои приятели. През 2014 г. го видяхме за няколко минути в изненадващия хит на лятото „Кухня на колела“. Режисьор на лентата е близкия му приятел Джон Фавро. И така днес Робърт Дауни Джуниър е символ на най-доброто и най-лошото, което Холивуд може да ти даде. Той определено може да се справи и с двете ситуации. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.