Last news in Fakti

16 Септември, 2015 13:44 1 161 0

Трафикът на антики финансира терористи

  • трафик-
  • антики-
  • културни ценности-
  • сирия-
  • ирина бокова

Археологически обекти в Сиря се ограбват в промишлени мащаби

Незаконното придобиване и трафика на културни ценности от Сирия може да се превърнат в един от основните източници на доходи за терористичните групировки там.

Това беше един от изводите на конференцията "Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия", която се проведе днес.

Много сателитни изображения, предоставени ни от нашите партньори, показват археологически обекти в Сирия, осеяни с хиляди незаконни археологически разкопки, които свидетелстват за ограбване в промишлени мащаби, каза по време на конференцията генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Поради ключовото ни географско положение, страната ни е транзитна територия за трафик на инкриминирани културни ценности от Близкия изток, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя отбеляза, че България е страна с хилядолетна история и според редица изследвания се нарежда на трето място след Италия и Гърция по отношение на трафикиране на културни ценности.

ЕС предприема нови мерки за връщането на откраднатите културни предмети, които се намират на територията на страните-членки на съюза. Обмисля се нов регламент, за да се контролира вносът от чужбина, съобщи Ирина Бокова. "Това е нещо, за което ЮНЕСКО настоява. ЕС има много стриктно законодателство и стриктни разпоредби, свързани с незаконния износ на културни ценности от територията на страни-членки на ЕС", заяви Бокова. Във връзка с вноса, тя отбеляза, че ЕС може да направи още много, за да укрепи законодателството, режима, координацията и да бъде пресечен незаконният трафик.

"Резолюцията на Съвета за сигурност 21.99 от тази година, месец февруари осъжда разрушаването на културни обекти и призовава за приемане на правни мерки за противодействие на незаконния трафик на антики от Ирак и Сирия", посочи тя. Бокова обясни, че забраната за търговия на културно наследство според тази резолюция за Ирак вече обхваща и Сирия.

С международната общност се изправяме пред предизвикателството да търсим ефективни начини да прекъснем каналите на разграбване на хилядолетното културно наследство, незаконната търговия и също т. нар. кървави антики. Tова каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на конференцията. "Борбата с трафика на културни ценности с произход от територията на Сирия е болезнена и актуална тема", заяви Рашидов.

"Ако не направим едно общо споразумение между европейските държави, борбата срещу трафика ще бъде много трудна Европа е най-старият континент и е мястото, където има движение на културни ценности. Географски България стои на пътя на част от тези ценности", отбеляза Рашидов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА