Last news in Fakti

15 Ноември, 2015 15:59 1 469 0

„ЗА БУКВИТЕ – О ПИСМЕНЕХЬ“ с брой за ЮНЕСКО

  • юнеско-
  • за буквите – о писменехь-
  • унибит

На книжния пазар в България се появи поредният брой на уникалното издание „ЗА БУКВИТЕ – О ПИСМЕНЕХЬ“ , списвано от издателството със същото име на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Характерно за този брой е, че той е на френски език, извънреден e и се появява по повод 70-годишнината на ЮНЕСКО - организацията на обединените нации за образование, наука и култура. На корицата на изданието се чете голямо заглавие „България и ЮНЕСКО“, наред със снимка в цял ръст на генералния директор на ЮНЕСКО българката, г-жа Ирина Бокова. В изданието са отразени мненията на: г-жа Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България, г-н Бойко Борисов - министър-председател на Р. България, проф. Тодор Танев - министър на образованието и науката; г-н Вежди Рашидов – министър на културата, както и на г-жа Полина Карастоянова - председател на Комисията по култура и медии в НС, за дълбоките връзки на България с тази световна организация

Характерни за този брой са изказаните становища от г-жа Мария Донска – Главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО; на акад. Стефан Воденичаров – Председател на БАН; на проф. Мила Сантова - Национален експерт по нематериално културно наследство.

Проф. Стоян Денчев – ректор на УниБИТ изразява компетентно мнение за развитието на образованието в България. Не на последно място, показвайки толерантността на междуетническите отношения в България, становища за връзките между нашата страна и ЮНЕСКО са изразени от Негово Светейшество - Българският патриарх Неофит и от Негово Високопреосвещенство главният мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в Р България д-р Мустафа Хаджи .

На централно място в изданието е публикувано обширно интервю с г-жа Ирина Бокова, подкрепено със снимки, показващи нейните персонални контакти и отношения с президента Обама и с държавния секретар на САЩ Джон Кери; с президента Путин и с г-н Лавров - министър на външните работи на Русия; президента на Френската република Франсоа Оланд и с външния министър Лоран Фабиюс, както и с генералният секретар на ООН г-н Бан Ки-мун. Показана е и снимка с президента на Република България г-н Плевнелиев при връчване на орден „Стара Планина“ през 2014 г.

Специално внимание в това издание е отделено на дейностите на междуфакултетската катедра на ЮНЕСКО в УниБИТ – най-добрата в света, както и на Фондация „Созопол“.

Този печатен шедьовър ще бъде разпространен в началото на следващата седмица сред делегатите и гостите на Генералната асамблея на ЮНЕСКО в Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА