20 Ноември, 2015 07:15 940 0

Великите Пинк Флойд в два филма на Киномания

  • пинк флойд-
  • филма-
  • киномания

Музикалните филми са сред акцентите на фестивала

Разтърсващият “Роджър Уотърс – Стената” е заснет по време на успешното турне на Уотърс “Стената на живо” в периода 2010 – 2013 г., гледан от повече от 4 милиона фена по света. Филмът съдържа никога непоказвани кадри от концертите на това грандиозно турне, включително на хитовете “Another Brick in the Wall Part 2”, “Comfortably Numb” и “Run Like Hell”. На Киномания суперпродукцията може да бъде гледана на 21 ноември от 20:30 часа в Зала 1 на НДК, но ще има общо 9 прожекции, включително в Пловдив и Варна. Филмът е режисиран от Роджър Уотърс и Шон Евънс, а критиците го описват като “спиращ дъха” и “визуално магнетичен”.

“More” е другото вълнуващо предложение от програмата на Киномания, свързано с голямата група. Лентата е от 1969 година и е първият режисьорски филм на Барбет Шрьодер (прочул се по-късно с ред култови филми, сред които и “Барфлай”). Филмът е уловил духа на епохата по неподражаем начин – в сюжета са преплетени свободната любов, наркотиците, популярната култура и музиката на “Пинк Флойд” от едноименния им албум. В продукцията участват: Мимзи Фармър, Клаус Грюнберг, Хайнц Енгелман, Мишел Шандерли и Луиз Уинк. На Киномания “More” гледаме на: 22 ноември от 21:00 часа в “Люмиер”.

Киноманиаците могат да се насладят и на 3D прожекцията на “Хеви метъл фестивал Вакен” на 20 ноември от 21:00 часа в кино “Люмиер”. Документалният филм е с режисьор и сценарист Норберт Хайткер. С участието на култови изпълнители и рок групи като: Алис Купър, "Антракс", "Дийп Пърпъл", Хенри Ролинс, "Моторхед" и "Рамщайн". Фенове от всички краища се събират веднъж годишно в Германия за най-големия хеви метъл фестивал в света – Wacken Open Air. „Хеви метъл фестивал Вакен” е най-върховният документален филм за това диво парти на открито. Продукцията е заснета от шест екипа с 18 камери.

 

Не е за изпускане и “Аржентина” на големия Карлос Саура. Испанският режисьор ни разкрива магията на музиката, като ни потапя в богатството на аржентинския фолклор, снимайки по присъщия си магнетичен начин.

Филмът разглежда миналото, настоящето и бъдещето на богатото културно наследство на страната, което, както самият режисьор твърди, е „родено на земята”. „Аржентина” е бляскаво напомняне, че трябва да влагаме 19 ноември 2015 страст във всичко, което правим. Можем да го видим в “Люмиер” на 22 ноември от 16:15 часа.

С много огън и емоция е направен и “Още едно танго“ на режисьора и сценарист Херман Крал. Документалният филм проследява почти 70-годишната кариера на аржентинските легенди на тангото Хуан Карлос Копес и Мария Ниевес. “Още едно танго” показва какво означава даследваш страстта си и колко е важно да намериш точния партньор.

Прожекцията на филма вече мина в кино “Люмиер”, но в рамките на Киномания има още четири прожекции: 23 ноември от 21:00 часа в “Дом на киното”, 24 ноември от 21:00 часа в кино “Одеон”, 26 ноември от 19:00 часа във Френския институт и 28 ноември от 15:15 часа в Euro Cinema.Киномания 2015 започна на 12 и ще продължи до 29 ноември.

Фестивалът показва най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция се представят наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА