Last news in Fakti

26 Февруари, 2016 15:16 1 573 1

САЩ връща ценни исторически документи на Русия

  • сащ-
  • документи-
  • русия

Те са били откраднати през 90-те години на миналия век

САЩ връща ценни исторически документи на Русия - 1
Снимка: БТА/AP

Представители на САЩ ще предадат на Русия 28 изключително ценни исторически документи от 18 и 19 век, съобщи „Комерсант“.

Документите трябва да бъдат предадени на тържествена церемония в посолството на САЩ в Москва на 3-ти март. В колекцията се включват документи, подписани от цар Петър I, императрица Ана Ивановна, императрица Елисавета Петровна, император Павел I и Йосиф Сталин. Ценните артефакти са изчезнали от архивите на Русия в началото на 90-те години на миналия век. За изчезването на някои от тях не са знаели дори служителите в архива.

Според специалисти документите са били откраднати, след което са били пуснати в продажба от аукционни къщи, галерии и частни акционери. Впоследствие те са били издирени от служителите на следствената служба към Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Говорителят на американското посолство в Русия Уилям Стивънс заяви, че този жест свидетелства за това, че въпреки политическата конфронтация, сътрудничеството между двете страни по практически въпроси може да продължи. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Първо им крадът разни работи после им ги връщат да им се подмазват.Лоши хора са тия американци.Нямам добро мнение за тях.Създават конфликти по целия свят,после се явяват като спасители???от кого???от самите тях?!?!?Правят се на ударени,като че ли хората не знаят от кого им идват бедствията,имат се за много умни,а всъщност са въздух под налягане,и ако не са чужденците попаднали там било по принуда или по финансови причини самите американци са кухи лейки,доста са ограничени интелектуално.