Last news in Fakti

27 Февруари, 2016 23:17 6 578 22

„Ди Велт”: Путин тръгва „ва банк” срещу санкциите

  • русия-
  • облигации-
  • санкции-
  • путин

Русия може да привлече до $3 млрд. от световните пазари

„Ди Велт”: Путин тръгва „ва банк” срещу санкциите - 1
Снимка: АП/БТА

Руският президент Владимир Путин започва опасна игра срещу западните санкции. Той има намерение да покаже, че те са неефективни и да привлече до $3 млрд. от световните пазара, пише в. „Ди Велт”.

Според изданието Кремъл е намерил вратичка да привлече сериозен капитал като заобиколи западните санкции. В плановете на Москва влиза намерението да се пусне емисия от облигации с падеж от 10 години за близо $3 млрд. Това е записано в държавния бюджет на Русия за 2016 г.

Анализатори смятат, че от руските облигации

могат да се възползват не само китайски, но и европейски и американски банки.

 Сред последните в. „Ди Велт” посочва  Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, J.P. Morgan и Morgan Stanley.

Това се дължи на факта, че санкциите не забраняват на банките да участват в аукциони по облигации. „Ди Велт” отбелязва, че руският президент Владимир Путин играе „всичко или нищо”, но ако стратегията му на „ва банк” успее, то тя ще е политическо фиаско за САЩ и Европа.

Съединените щати предупредиха американските банки да не купуват руски правителствени облигации, тъй като това може да подкопае наложените санкции срещу страната, писа преди дни в. „Уолстрийт джърнал“.

От 2002 г. насам  на американските банки се падат близо около една четвърт от годишните руски инвестиции.

След петрола модерни са облигациите

След срива на цените на петрола инвеститорите потърсиха по-сигурни убежища за своите пари. В момента хит са държавните облигации.

Русия вероятно ще предложи прилична норма на възвращаемост на инвеститорите. Експерти очакват лихвен процент между четири и пет процента.

На подобни нива се търгуват ценните книжа на Турция и Бразилия. След 2013 г. Русия се връща на международните пазари. За последен път преди три години страната пласира книжа за $14 млрд. През 2012 г. Русия пласира подобен обем, а през 2010 г. около - $7 млрд.

Русия е силно зависима от долара.

Много руски компании имат дългове в тази валута. Когато цените на петрола бяха високи, това не беше проблем. Ниските цени на черното злато обърнаха картинката. Критична е 2017 г. След нея настъпват много падежи по заеми, по които парите трябва да се платят, а руските компании не ги разполага.

Специалист по развиващи се пазари в компанияа „Номура” в Лондон Тим Аш смята, че „Москва иска да покаже на Запада, че влиянието на Америка не е толкова голямо”.

В същото време Путин започва игра „ва банк” с гръб опрян до стената. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    кво ще му решат 3 млрд.долара на путин?дори и да успее да поизлъже някои и друг алчен западен инвеститор ,към днешна дата руската икономика е като разпробита лодка ,която се пълни с вода много бързо и потъва!
  • 2 zetko

    3 0 Отговор
    Търсят се пробойни... ЕС не е единен за санкциите... Гърчулята първи са готови да ги свалят. Италиянците също .... Виж последните два народа как се връткат за руския газ :)
  • 3 Дрън дрън ярина

    1 0 Отговор
    Външният дълг на Русия е 519 милиарда долара (виж https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3). Така, че 3 милиарда нищо не решават.
  • 4 Кимботан Томот Смукорокофф

    3 0 Отговор
    Хахаха 3млрд. $ за Русия?! Абе тва е анекдот некъф. Тиквата и Съсела взеха по 8млрд.€ в началото на управлението си, а сега пак ще взимат още 8 млрд. €, но по 2млрд на тримесечие. Не бе сериозно това трябва да е в рубриката "ШОУ" , а не в "Бизнес" само ремонтите в Москва и околностите, на топлопроводи, улици, паркове и детски площадки + поддръжка на летищата и речните канали на Москва-река ще се окажат дооста повече.
  • 5 бум бам

    1 0 Отговор
    ТЕЗИ КИНТИ СА ЗА БАНАНИ ЩОТ ДРУГОТО СИ ГО ИМАТ !!!!!!:::::
  • 6 АМЮЛ

    3 0 Отговор
    В началото на тази година от Министерството на финансите на РФ излязоха с информация, че само от нефт и газ след като е изчислен добива, лиценза и данъка се е оказало, че в хазната липсват повече от 1 ТРИЛИОН $ - това е обща сума, присвоено, гепано, отърмъчено, краднато на файда и аванта от министри, зам. министри, началници, транспорт, бюрократи, тарикати и прочие... Таа тея 3 млрд. наистина са като анекдот след гръмкото заглавие "ва банк". Я да пуснат една статия, колко е сумата на блокираните от САЩ сметки в чужди банки на руски олигарси и политици - те тогава ще разберете, че почти няма човек под 3млрд. $ който има достъп до бизнес и власт в РФ.
  • 7 123

    1 2 Отговор
    ПО СКОРО 300МЛРД.
  • 8 рес еоод

    1 2 Отговор
    бе тя северна корея се финансира както си иска та русия ли дето е с неограничен добив на злато

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "рес еоод":

    Абсолютно вярно е това за златото!В Русия не съм ходил,но един познат се върна от там и каза,че всички до един -независимо дали са от город или деревня имат пръстени на всички пръсти и на ръцете,и на краката.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    "Русия увеличи вложенията си в хазната на САЩ с 1,4 милиарда долара, довеждайки общата им стойност до 72 милиарда. Въпреки сложните отношения между страните, инвестицията е направен в US Treasures – най-надеждните ценни книжа на планетата. Икономическите интереси са успели да надделеят над политическите: на Русия и трябват нискорискови инструменти за формиране на резерви, които могат да се ползват в случай на засилване на кризата.

    Всички пари – в САЩ

    През юни Русия се вдигна до 19-а позиция в списъка на големите кредитори на Вашингтон. Лидер в листата неизменно остава Китай. Великата Поднебесна държи US Treasuries (дългови книжа издавани от името на американското правителство) на стойност 1,27 трилиона долара. Общо чуждите правителства са вложили в икономиката на САЩ 6,18 трилиона долара.

    В течение на последната година Русия е съкратила инвестициите в ценните книжа. През юни 2014 година държавата е владеела облигации на стойност 113,8 милиарда долара. За 12 месеца обема на влоговете е паднал с почти 37%. Рязкото снижаване е станало през ноември миналата година – от 108 до 86 милиарда.

    Новата покупка на US Treasuries от страна на Русия позволява да се говори за промени във финансовата политика на страната: трябват и надеждни инструменти за съхраняване и нарастване на собствените резерви. В условията на икономическата буря е важна силната котва, за чиято роля идеално пасват американските държавни облигации."
    Конче, цитата е от средата на миналата година.
  • 11 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    ...та конче, през миналия месец фалиралата Русия закупи още държавни ценни книжа на стойност 7 млрд. долара...от щатите. Не, че ще ти стане ясен смисъла на тази операция, то откъде акъл в теб. Ама нека да се образоваш малко.

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    2 2 Отговор
    Вие имате ли си на представа какво са 3 милиарда за Русия и като цяло за една държава дето не е България, Албания или някъде в Африка?
  • 13 Ник

    1 0 Отговор
    .аси измислената история! Кой въобще приема за сума 3 млрд. в Руския бюджет? Вероятно толкова плащат на година за тоалетна хартия на държавния апарат.
    Само нашият се кани да изтегли толкова ДЦК за тази година, при условие, че държавата ни е 30-на пъти по малка от Русия.
  • 14 O Yeah babe

    3 2 Отговор
    Сегодня доллар 100 рубля!
    - Меня все равнооо...
    А завтра евро 200 рубля!
    - Меняяя все равно, eсть будем от Путина дерьмоооо.. Жизнь ушла но Крым наааш.... А ты меня уважайшш?

    Коментиран от #16, #18

  • 15 onq s konq

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    Бе хубо ми цитираш "това-онова" от "средата на мин. година",ама и дума не обелваш ЩО РУСИЯ ПОДПОМАГА С ВЛОЖЕНИЯ АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА,СЯКАШ СИ НЯМА НЕЙНА?И защо същата тази Русия се е насочила към тоя пак американски "Трежър" - нали щеше да се създава някакъв БРИК тип "световна азиатска банка",която така да удари в земята ДОЛАРА,че повече да не стане?И защо изобщо ми обясняваш как от фалирала държава може да стане "световен икономически звяр"?А МЪРТВЕЦ МОЖЕШ ЛИ ДА СЪЖИВИШ МЕЖДУ ДРУГОТО?...И докога ще се опитваш на краставичар краставици да продаваш,след като въпросният краставичар ПРЕДПОЧИТА КЮФТЕТА?!!...Не е важно какво ще ми отг. и ДАЛИ ИЗОБЩО-по-важното е ДА СЕ ВЗЕМЕШ В РЪЦЕ И НИКОГА ДА НЕ СЕ ПУСКАШ:)))
  • 16 FR V

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "O Yeah babe":

    за Крим плащате и ще платите много скъпо, а дали е ваш времето ще покаже!
    В момента сте в пълна изолация и следващите години ще го почувствате много осезаемо, защото газ и петрол не се ядат!

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 17 До FR V

    2 0 Отговор
    Не си разбрал.
  • 18 ти не си у ред

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "O Yeah babe":

    Като ще се мъчиш с руски поне го научи! Аз знам, че е нещо такова, но и Митьо Крика, дето цяла България му се смееше, че в "Сблъсък" ще го "монтират после", даже той не би се изложил така!

    Няма как множественото число за рубла да е " рубля", Крим определено не е "Крим", " меня" и "мне" не са свободно заменяеми...

    Изобщо, некадърник!

    Коментиран от #22

  • 19 999

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "FR V":

    Газ и петрол не се ядът ама с тях може и в Сибир да си направят парници, и помежду другото Русия е на първо място по производство на хлебна пшеница в света така ,че надали ще гладува. На някой много им се иска това ама!!!!!!!
  • 20 ААА

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "FR V":

    Аааа, Фейзи какво по хубаво от това за една държава да си разшири териториите и увеличи населението,какво значат някакви хартийки ,или малко временни несгоди,члена пак ще е за нас,щото няма да влязат 6 000 000 000 от туризъм и недвижими имоти,а трябва да плащаме газ,нефт,атомно гориво ,а пари от къде.Е ясно заеми.И Русия никога не е била с толкова приятелски държави, 49 се събраха в ШОС .А Нефт газ злато платина диаманти са нещо за което винаги можеш да получиш нещо реално,а ако щеш и пари.В Русия и Китай са съсредоточени и 85% от така наречените редко-земни елементи,без които няма да тръгне лаптоп телефон,или каквото и да е техническо въоръжение,то и за това Китай е най големият производител на подобна техника.Анадънму.
  • 21 ААА

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "FR V":

    И още нещо да ти добавя,Фейзи. Всеки път когато някой идиот реши да буди заспалата мечка.Мечката излиза от бърлогата си напада го и си взима и част от неговата територия,тя и за това и е голяма територията.Всеки следващ идиот или самоубиец ,дето и е дошъл на крака ,и идва дюшеш.А такива дето само я плюят,ги наказва с високи цени на горивата и липса на пазари.Анджак
  • 22 бум бам

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "ти не си у ред":

    ЗЛОБАР БЪЛГАРСКИ ?????""""'!;;; ВАЖНА е ИДЕЯТА А ЩОМ МИСЪЛТА ТИ Я БРОИ ЗА МАЛОВАЖНА ета ПЛОХО !!!!!!?????:::::