Last news in Fakti

28 Март, 2016 19:24 991 0

Близо 4 милиона книги са ползвани от библиотеките в страната

  • библиотеки-
  • посещения

За изминалата година 27-те регионални библиотеки в страната отчитат 2 190 914 посещения на читатели, на които са предоставени за ползване 3 788 318 книги и други видове библиотечни материали. Това съобщиха от културното министерство, които цитират справка за състоянието на регионалните библиотеки през 2015 година, подготвена от страна на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

В Министерството на културата се състоя среща с директорите на регионалните библиотеки. По време на нея бяха обсъдени различни въпроси, свързани с новия Регистър на обществените библиотеки, както и новия информационен сайт  http://bibliobg.com/

„Регионалните библиотеки са в основата на националната мрежа на обществените библиотеки, която осигурява достъп до книги и информация за гражданите на териториален принцип. Сред основните им функции са развитие на библиотечните фондове и предоставянето им за ползване, библиотечно-информационно обслужване, краеведска и издателска дейност, културни и образователни програми, координационна, експертно-консултантска и квалификационна дейност за библиотеките от региона. Регионалните библиотеки оказват съдействие на общинската администрация при реализиране на културната политика в областта на библиотечното дело”, се казва в справката.

Продължава тенденцията библиотеките да предоставят полезна за гражданите информация чрез своите сайтове и това увеличава тяхното ползване. През 2015 година регионалните библиотеки отчитат и над 977 000 виртуални посещения. Над 10 пъти повече са посещенията на фейсбук страниците им, отчитат също от ББИА. Развитието на дигитални колекции в много от библиотеките прави възможно ползването на интересни материали от фондовете им от потребители в страната и чужбина.

Ролята на библиотеките и като място за интересни програми и културни събития в общността се потвърждава от организираните 5 116 инициативи със 171 104 участници.

За разширяване на своята дейност регионалните библиотеки са привлекли допълнителни средства (от проекти, дарения и други дейности извън държавната субсидия) в размер на 1 026 947 лева. Много от осъществените 132 проекта на библиотеките са с международно участие, което дава възможност за обмен на добри практики с библиотеки както от съседните на България страни, така и от цяла Европа”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА