Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 15:30 1 375 33

Тревожна статистика: 43% от българите не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г.

  • култура-
  • културен живот-
  • библиотеки-
  • цирк-
  • театър-
  • статистика-
  • анкета

Половината от анкетираните признават, че не са прочели нито една книга през изминалата година

Тревожна статистика: 43% от българите не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Голяма част от хората, които имат възможности и достъп до култура, не могат да се възползват от тях заради своята заетост, а тези, които имат време - нямат възможност - било заради средства, било заради липса или пространствен достъп.

Това каза пред БТА д-р Цветелина Стоянова от "Маркет линкс". Тя е социолог, изследовател и учен, анализирал данните от емпирично социологическо проучване, което касае потреблението на културни продукти и услуги. Изследването е поръчано от “Фабрика за идеи". Стоянова прави уговорката, че проучването изключва най-маргинализираните общности - ромите.

"Виждам как някои изкуства загиват - като цирка. Сега има нови форми на цирка, като, например, огненото изкуство, което е по-популярно. Доста такива младежи се занимават и биват наемани по различни събития, за да го представят. Но като цяло традиционният цирк, въпреки че сме виждали представление на "Цирк дьо солей", където цените на билетите бяха огромни, а посещаемостта - много голяма", допълва д-р Стоянова.

Библиотеките също са застрашени от изчезване. Очевидно, интернет, с цялото море от информация, замества библиотеките, но не и в по-малките населени места. Там по-възрастните хора все още посещават библиотеки или заемат книги, казва още социологът.

"Това, което ние виждаме обаче, не означава, че населението няма достъп до културни продукти. Просто част от тях минават през други канали, не на живо, да минават през телевизия или през радио", допълва д-р Стоянова.

Янина Танева от "Фабрика за идеи" и инициативата "Резиденция Баба" коментира пред БТА предложението да се раздават ваучери за култура:

"Това е предложение, което в момента още в ембрионална фаза. Трябва да сработи с финансисти и икономисти, за да можем да го предложим по-подробно. Със сигурност, обаче данните, които видяхме в изследването и в анализа на изследването показват, че 60% от хората не посещават културни събития и мероприятия заради липса на средства. Това, което може да помогне, е система, която подпомага това посещение".

"Във Франция, например, има такава система, имало е и в някои български градове. Въпросът е да се обобщи тази информация и да се види какво работи и какво - не. Биха могли да се направят и карти с квотен достъп до събития - за пенсионери и за младежи. Защото, ако ние изпуснем младежите и младите хора от културния живот, това е нишка, която много по-скъпо ще ни бъде след това като общество да наваксаме и дефицитите, които това носи", казва още Танева.

По думите ѝ българите над 55 и живеещите в малки населени места, особено в Северозапада, са с най-голям риск от социална изолация и бедност. "Някой може да каже, че културата не е първичната нужда на хората, защото няма какво да ядат. Не говорим, разбира се, за този случай говорим, а за онези 60%, които казват, че биха посещавали културни събития", коментира още Янина Танева.

ПРИТЕСНИТЕЛНА СТАТИСТИКА

Според проучването 43 процента от пълнолетното население на България не е посетило нито едно културно събитие през 2022 година, включително, заведения с жива музика.

66 на сто от анкетираните са посещавали поне веднъж исторически забележителности, 65 на сто - събори, фестивали - 54 на сто. Едва 38 процента са посетили кино, театър, концерт с попфолк или изложба.

Най-непопулярни са цирковите представления, класическата музика, литературните четения и библиотеките, сочат данните от проучването.

Те показват, че 60% от жителите на селата биха посещавали културни събития, ако имаха повече пари, а 40 на сто - ако такива събития са организирани в тяхното или близко населено място. Най-голям дял от жителите на селата биха проявили интерес към концерти, народна музика и танци, театър, кино и концерт.

Близо 50 на сто от анкетираните не са прочели нито една книга през 2022 г., показва проучването.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демокрация

    26 5 Отговор
    Да, ама нали има банани в магазина през цялата година? Това е важното. :))))
  • 2 Гориил

    24 0 Отговор
    Това е един от етапите на измиване и преформатиране на мозъка.

    Коментиран от #7

  • 3 РуЗЗофил

    12 18 Отговор
    Аз редовно посещавам инструктажите оргнизирани от пасольството, за мен това не важи.

    Коментиран от #20, #21, #23, #25

  • 4 Глас от Бурунди

    25 0 Отговор
    не е вярно ........в маалата лятото през ден има колтурно събътие .....я сватба я годеж с много певци и гюбеци ....
  • 5 Ххххххх

    24 1 Отговор
    Какво очаквахте? Сега е само работа за да позволим някакво съществуване.
  • 6 Зевзек

    22 1 Отговор
    "Тревожна статистика: 43% от българите са имали празен хладилник през 2022 г."

    През 2023 г. се очаква броя им да нарасне.

    На българите им се препоръчва да започнат да пълнят хладилника с халтура/театър, опера, класически концерти .../. За целта в новия държавен бюджет се предвижда средствата за халтурата да бъдат увелечени 2-3 пъти.
  • 7 Вярно е

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Ти знаеш най-добре.
  • 8 Както винаги

    12 0 Отговор
    Че кога ли са били повече?
  • 9 шам фъстък

    17 2 Отговор
    Няма как да посещават театрални постановки повечето българи. С билети от по 400 лева,трябва да взимат поне по 6000 лева заплати и пенсии.
  • 10 !!!?

    10 4 Отговор
    Ами откато на русофилите "забраниха" слушат Чайковски сега слушат само "Вагнер"...ама по Говорит Москва !!!?
  • 11 Хохохо

    12 2 Отговор
    Нямат пари за храна вие за култура говорите
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 случаен

    9 0 Отговор
    ана нали ходим да гласуваме,а по студията все спектакли всяка сутрин и вечер
  • 14 Анка

    12 1 Отговор
    Театър от 45 г не сме посещавали. Театъра е в НС, загубени 5 години и още колко ли ще продължи. Важното е, че вие сте със заплати и имане, ресторабти, къщи, хотели, цели кооперации си построихте и сега ще ги продавате, кой успя, успя и всички искате да сте близо до НС, кметства и общини. Трябват ви роби. робство. Иначе кой ще ви храни и дава рушвети.

    Коментиран от #19

  • 15 Със сирене

    10 0 Отговор
    и кашкавал над десет лева и с домати и краставици от девет лева няма пари за билети за театро. Ток скъп и горива скъпи. Вижте колко българи си лягат гладни? А болните са вече погребани живи. Със смешна заплата, кой ще итиде на театър? Пишете глупости. Всички знаем, че всичко се прави с цел редуциране на населението.
  • 16 Принципът

    7 0 Отговор
    е ясен, за да има за тях не трябва да има за нас. Мизерията ще погуби народа - това е целта на чуждите посолства и на политическите ни подлоги.
  • 17 Село Козлодуй

    5 1 Отговор
    Като не щете култура хванете ме за .......ГРАД КОЗЛОДУЙ кога ще се произнесеш за културата ?
  • 18 Дрън дрън та пляс

    8 1 Отговор
    Тия 43% сигурни нямат какво да сложат в хладилника, боли ги фара за префарцунени културни събития
  • 19 АНКЕЕЕЕЕЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Анка":

    АНКЕЕЕ САМО НЕВЕЖИТЕ И ТЕЗИ КОИТО НЕ ЧЕТАТ А МИСЛЯТ САМОКОЛКО КЕБАПЧЕТА ПОДПЛАТЕНИ С ЧАЛГА ЩЕ ИЗЯДАТ САМО ТЕ СТАВАТ РОБИ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сандо

    6 0 Отговор
    Нали МОЛ-овете са център на културата!?
  • 23 Българо фил

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "РуЗЗофил":

    ВЕрно, за тебе, "дежурния по пр.айд", това не важи!!! А в м/упрайдието усърдно репетираш - поддържаш в превъзходна кондиция под...гърбието си в ембасито на "Козяк";-)...
  • 24 дядото

    7 1 Отговор
    време е да се засрамите.с минимални пенсии и заплати,безбожно растящи цени,тези проценти даже са нискиа вие-нагли да коментирате темата
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 И кво?

    2 0 Отговор
    Дреме ми за тъпите им културни събития 🤪
  • 27 Соваж бейби

    3 2 Отговор
    Не само до парите има хора и с пари които не го правят ,други иска ама няма пари това е още по жалко!Ганчо е свикнал сега още повече с интернет тегли мр3 без пари,защо да си купи диск като може на аванта ,пиратски филми онлайн само интернет плаща?Защо да си купи книга след като може да ги даде твзи пари в бар или няма библиотека заема място ,а за жива музика в ресторант или дискотека какво да гледа Мара,Азис ,Софка все "велики"личности .В училище поне да правят дарения с билети малките деца да им създаде навик както тук всеки месец се ходи на галерия ,кино,тетър топлите месеци пикник или в децки парк като Дисни.

    Коментиран от #28

  • 28 Книга

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    може да вземеш и от библиотека...

    Коментиран от #30

  • 29 Йеронимус БОШ

    3 0 Отговор
    Гарантирано е , че един от тези хора е бившия ни вече Вожд - бат Бойко от Банкя ! Неговата култура се свежда до физ-културата с играенето на тенис и биенето на дузпи. Върхът на изкуството при него е , че се кефи на "Батальонът се строява " ! Такъв му е кръгозора , а естетическите му мераци опират до изчукване на поредната плеймейтка !
  • 30 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Книга":

    Имаш право обаче в България какви книги ще намериш ?И там са пред затваряне няма пари,спонсори новото което излиза?Хубаво е да си имаш и колекция правя такава за внуците дай Боже още не са запланувани!Новите книги с твърда корица и картинки са и красиви грабва интерес не само дете Хари Потър,Властелина на пръстените ....приказки започват от 50€ бройката ама не ми пука,ако се налага се лиша от ресторант за месеца или нещо друго но трябва да ги има в къщи,задължителните атласи и класика също е от значение да се купят.Моят чеиз е с такива неща за деца и внуци не пълня ракли с гоблени,мильота и юргани.Културното наслвдство идва и от родителите така мисля,ако нямаш много възможност може на море да не ходиш ама поне екскурзия до музеи нещо свързано с история град,държава си струва повече .

    Коментиран от #32

  • 31 Русенец

    2 0 Отговор
    При дивашкият, безконтролен капитализъм е така. Цените на билетите са непоносими за половината общество.
  • 32 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Соваж бейби":

    В музеят влиза един клас ученици, да попие малко история и култура. Всички си зяпат в телефоните, докато ситно-ситно крачат подир даскалицата. На излизане дори не знаят къде са били.

    Коментиран от #33

  • 33 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Русенец":

    Родителите са виновни ,пресен случай събота в магазина двойка семейство и децата им момче около 17г момичето около 15 г.И двете деца с телефона гледат екрана изобщо не поглежда около себе си блъскат се покрай витрини,клиенти момчето го чаках няколко секунди да мръдне от витрината за сирена в един момент го помолих да мръдне дори не ме погледна з о м б и тик ток.После на касата казах на родителите да не ги вземат друг път ами да си седи в къщи или да им намерят клиника за лечение, не се разсърдиха били вдигнали ръце но нищо не правят ?!на вън си поговорихме споделихме опит.Дъщерята имаше подобен проблем мъжо я излекува прибра и телефона за седмица заплаши с самоубииство дадох и въже честно ,бях сигурна че блъфира ,тъкмо лятната ваканция и и намери работа на морето аниматор да забавляват деца,през работно време им прибират телефоните и влезе в час ,излекува се .