Last news in Fakti

26 Юли, 2020 13:15 1 942 5

Библиотеки и читалища ще обновят книжните си фондове

  • книги-
  • библиотеки-
  • читалища-
  • книжен фонд-
  • министерство на културата-
  • средства-
  • нови книги

Министерството на културата отпуска до 25 000 лв.

Библиотеки и читалища ще обновят книжните си фондове - 1
Снимка Архив: БГНЕС

По-голямо и в същото време пълно финансиране за купуване на повече книги. Но изискването да преобладават български автори остава същото. През тази година Министерството на културата отпуска до 25 000 лв. или 3000 повече на проект, разказва БНТ1.

"Малко е бюджетът за закупуване на нова литература и тези средства, които се предоставят от МК, са много добре дошли за такива библиотеки като нашата", обяснява доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека във Велико Търново.

"Мисля, че за тази година това беше достойният ход, така че да можем бързо да реагираме и да предоставим възможност дори и на тези, които са в затруднение поради една или друга причина и също да участват", заяви Амелия Гешева, заместник-министър на културата.

Средствата ще стигнат за закупуване на близо 900 заглавия.

Доц. д-р Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека във В. Търново: Десетте тома на Патриарха на българската литература Иван Вазов по повод на юбилейната годишнина, "Мравки и богове" на Стефан Цанев.

Милена Марковска, директор на градска библиотека "Паисий Хилендарски" - Асеновград: Един от търсените автори е Георги Константинов. Също така Мария Лалева. От началото на годината забелязваме, че читателите ни се интересуват от история и философия, което е логично в този период.

Онлайн срещи с писатели и доставяне на книги до домовете са част от инициативите, с които по време на социалната изолация библиотеките са останали близо до своите читатели.

Амелия Гешева: Аз много ще се радвам, ако всички заедно съумеем, да продължим този диалог и да подобрим процеса на четенето в страната.

Институциите могат да подават своите проекти за следващата сесия до началото на август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0808

    1 0 Отговор
    ... късно е вече..в читалните може да видите само леко мургави наши сънародници в компютърните зали и 1-2 пенсии на вестниците + измръзнали сиромаси на топло през зимата..Никой, никой не чете...моя милост си купи един Пейпъуайт киндъл за 220 лв и си сваля фрий книги от читанката и...
  • 2 питащ

    3 0 Отговор
    а библиотекарите ще обновят ли правителството, ще променят ли системата ??
  • 3 ЧИТАТЕЛ

    2 0 Отговор
    Купете им основно "ВИНЕТУ" та може би се "родят" нови МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛИ на РБ.
  • 4 Пурко

    1 1 Отговор
    И кой чете книги вече? Това е отмиращо занимание. Те и вестници вече не се купуват, ако Боко не ги спонсорира отдавна и те са фалира ли. Бъдещето е в електронните библиотеки, в интернет
  • 5 Роза

    3 0 Отговор
    Истински интелигентните хора ползват интернет,но не забравят да четат и книги.Аз съм от хората,за които четенето на книги не е отмиращо занимание.