Last news in Fakti

2 Април, 2016 12:44 1 553 1

Дванайсет български училища има в Чикаго

  • училища-
  • чикаго-
  • български-
  • шест пъти

Броят им се е увеличил шест пъти

Шест пъти са се увеличили българските училища в Чикаго през последните години. От две училища с около 40 възпитаници през 2001 година, днес българските училища в американския град са 12, а учениците в тях стотици.

Разрастването на училищата зад граница е знак за намеренията на много от българите да се върнат в България, заяви пред Дарик радио директорът на училище „Джон Атанасов" в Чикаго Боянка Иванова.

Училището започва работа през 2001 година. Тогава 12 ученици учат в една класна стая. Днес картината е различна и учениците са много повече, заяви Боянка Иванова:

"Днес наброяват 200. Преди училищата в Чикаго бяха само две - към църквите, а днес са 12. С издадените удостоверения за завършено обучение по български език, история и география, нашите деца може да се връщат в родината при такова желание или наложило се обстоятелство, без да полагат приравнителни изпити".

Фактът, че българските училища в чужбина стават все повече Боянка Иванова тълкува като знак, че много българи искат децата им да се върнат в България:

"Това, че се увеличава броят на училищата и учениците като цяло трябва да говори за едно заявление за завръщане, едно намерение на българите да се завърнат. Или поне децата им да се завърнат, но не казвам, че всички ще го направят. Езикът е единственият предмет, който трябва да се учи от детска възраст. Всичко друго може да се навакса".

Учебната програма по родни предмети на българското училище „Джон Атанасов" в Чикаго е призната в щата Илинойс от Министерството на образованието. Това позволява предметите да бъдат включени в дипломите за средно образование на българските деца, които те получават от американските средни училища.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    0 1 Отговор
    Българите сме хора, които не ценим своето. Винаги се радваме на чуждото. Например; чужда кола, чужда жена, чужда сватка, чужда болка и т.н. Това е най-сладко. Затова и повечето Българи напускат страната си не заради самата нея, а заради Българите обитаващи я!