Last news in Fakti

18 Април, 2016 07:53 1 378 0

Погали тревата и тя ще замърка

  • малки забавни създания-
  • изложба-
  • иван шопов-
  • петя боюкова-
  • рене беекман-
  • албена баева

Една обещаваща изложба на млади художници наречена „Малки забавни създания“, се кани да бъде един от гвоздеите в културния афиш на София през седмицата. На откриването на изложбата публиката ще може да погали трева, която мърка, да се убоде в търсене на правилния избор на таралеж на име Хелпи, да опита да разбере проблемите на мобилни приложения, които не желаят да функционират “правилно”, да чуе един влюбен робот, да усети сблъсъка с една ядосана количка и да види една стенобойна машина. 

Факти.бг потърси създателите на изложбата, за да разкажат по-подробно за нея:

 

Кой организира изложбата?

Изложбата се организира от  „Фондация за предприемачество, култура и образование“, домакин е галерия “Credo Bonum”, а идеята и изпълнението е дело на екипа на “Реактив”, с куратори Албена Баева и Рене Беекман.

Защо  “Малки забавни създания”?
Живеем във време, в което техниката е част от нас. Ние сме силно зависими от нея. В тази изложба искахме да дадем думата на електрониката, като я освободим от представите си за нея. Малки забави създания са 7 изцяло нови и продуцирани от нас обекта, които възприемат света от тяхна гледна точка. Те анализират средата и реагират, но това не е с цел да служат на хората.  Изложбата се стреми да избяга от антропоцентризма на нашето време и да заеме страната на странните малки наши съвременници, като покаже тяхната гледна точка.


Какъв е при вас творческият процес? Идеята ли е първа?
Албена Баева
: Идеята е основна и водеща. Обикновено имам много идеи и твърде малко време, за да им обърна внимание на всичките. Накрая оцеляват най-добрите идеи. После е работата: техническото проучване, търсене на материали и начини за изпълнение и изработка.

Петя Боюкова: Идеята винаги е първа, различен е повода за възникване на една идея. Понякога това са дългите часове разговор с режисьора, с когото работя или приятелски разговор. Има и случаи на "прилив на вдъхновение", обикновено рано сутрин. Но този прилив, отново е след обмисляне на преживяното, много наблюдения, проучвания или човъркане около някоя хрумка, която се превръща в идея и след това в декор, костюм, картина или "Хелпи".

За настоящата изложба, първо дойде предложението от Албена и Рене за "Малки забавни създания", а след това се смениха две - три идеи, докато се избистри първоначалния вариант на "Хелпи", който на идейно ниво се оказа и финалният. В процеса на работа логиката на поведение на това създание тръгваше в различни посоки, но на края се върнах към началната идея, която беше обогатена от опита  придобит по време на създаването на работата ми.

Роли в появата на "Хелпи" имат няколко човека, без които това сложно, странно същество нямаше да се появи. Михаил Врачански създаде електрониката и програмата и даваше ценни съвети за това какви диоди, бутони и други части да ползвам. С Марий Росен обмислихме поведението на "Хелпи", а той написа репликите му. Актьорът Любомир Желев записа гласа му, в студиото на Иван Шопов. Деница Денева и Владимир Мичев от "Артелието" изработиха дървеното тяло на "Хелпи".

Рене Беекман: Идеята винаги е първа. От там нататък тя може да се промени в последствие на разговори или на резултати от проби/тестване и т.н.

Понякога изпълнението дори не е толкова важно. Това беше случая при "Когато има път". Там идеята беше важна, но как точно би изглеждала не променя работата. Всяко решение за как ще изглежда тази работа би било декоративно, и за това сме я оставали функционална.

Понякога от проби и тестване се раждат нови идеи за нови проекти. Така е трудно да се каже какъв е работния процес, то е нещо постоянно, не започваш отново, от нула, при всяка работа.

Николета Бончева: .Творческия процес сам по себе си е поредица от идеи.


Кои са художниците и какво ще представят?
Художниците в тази изложба са Албена Баева, Рене Беекман, Николета Бончева, Петя Боюкова, Стефан Дончев и Иван Шопов. На откриването на изложбата публиката ще може да погали трева, която мърка, да се убоде в търсене на правилния избор на същество на име Хелпи, да опита да разбере проблемите на мобилни приложения, които не желаят да функционират “правилно”, да чуе един влюбен робот, да усети сблъсъка с една ядосана количка и да види една стенобойна машина.


Наистина ли  на изложбата ще има влюбен робот?

Ая е робот, който иска да ни накара да се влюбим в него. Следи публиката с глава и споделя с чувствата си с нас. Припомня ни, че нашето отношение към технологията е еднопосочно и едностранно. Принтиран е и самият компютърен код на Ая, който се чете като драма в три части: въведение, основен акт и развръзка.

„Малки забавни създания“
Изложба на съвременно изкуство
20.04.2016 – 15.05.2016
Куратори: Албена Баева и Рене Беекман
Художници: Албена Баева, Рене Беекман, Николета Бончева, Петя Боюкова, Стефан Дончев и Иван Шопов
ОТКРИВАНЕ: 20 април от 18.30 ч. с музикален пърформанс на Иван Шопов (Balkansky).

Малки забавни създания from Reaktiv on Vimeo.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА