Last news in Fakti

5 Юли, 2016 07:44 1 232 0

Световноизвестно клавирно дуо гостува във Варна

  • клавирно дуо-
  • варненско лято
Световноизвестно клавирно дуо гостува във Варна - 1

Фестивалната публиката цени високо изкуството на клавирното дуо Аглика Генова - Любен Димитров. Двамата музиканти гостуват във Варна нерядко, но този път концертът им е по-специален – посвещават го на 20-годишнината от началото на съвместната си артистична дейност. Събитието е днес, 5 юли, от 19 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, съобщават от "Варненско лято".

Прецизно подбрани произведения, които са знакови в музикалната история, и в същото време атрактивни и обичани от публиката, са в програмата на дуото - сюитата "Пер Гинт" №1 oпус 46 от Едвард Григ, „Шест пиеси“ опус 11 от Сергей Рахманинов, сюитата „Детски игри" опус 22 от Жорж Бизе и „Испанска рапсодия“ от Морис Равел.

И двамата започват да свирят на пиано на 5-годишна възраст. На 9 години са първите им публични изяви като солисти с оркестър. Още по време на обучението в музикалните училища в Пловдив и Русе, а след това в Националната музикална академия в София в класа на професорите Джулия и Константин Ганеви, всеки от тях печели множество награди от международни конкурси. Легендарният пианист и учител на талантливите българи проф. Владимир Крайнев ги кани да специализират в неговия клас в Музикалната академия в Хановер. И след София Хановер става техният втори дом, а третия изграждат по-късно в Маями.

Световноизвестно клавирно дуо гостува във Варна

Само два месеца след създаването си дуото предизвиква истинска сензация, като печели няколко големи конкурса в рамките на две години - ARD в Мюнхен, Dranoff в Маями, конкурсите в Токио и „Белини“ в Италия. Това постижение на българите остава ненадминато от други артисти и до днес. Всъщност тези успехи са началото на тяхната бляскава световна кариера. Дуото е едно от най-търсените през последните години. Свири на сцените в най-големите концертни зали по света под ръководството на именити диригенти, сред които Ейджи Оуе, Ари Разилайнен, Хану Линту, Стефан Блуние, Джон Карю, Емил Табаков, Улф Ширмер, Алън Франсис, Робин Гритън, Габриел Фелц, Александър Рудин, участва в най-престижните фестивали на петте континента, изнася концерти с водещи оркестри и хорови състави. По покана на Олимпийския комитет Аглика Генова и Любен Димитров участват в концерта при откриването на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 г. в САЩ, на Световното първенство по волейбол в Триест през 2010 г., приветстват ги на борда на луксозния лайнер MS Europe 2 на път за Дубай по повод неговото официално откриване. Притежават завидна дискография. През 2010 г. двамата пианисти са привлечени за художествени ръководители на конкурса за клавирни дуа Dranoff в Маями. Малко по-късно те създават и концертната поредица Junge Musikelite в Ауетал (Германия). Водят множество майсторски класове по целия свят, включително и в България. От 2009 г. са ръководители на катедра „Клавирно дуо“ в Хановерската висша академия за музика, театър и медии, а през 2011 г. основават форума за клавирно дуо Klavier im Doppelpack.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА