Last news in Fakti

7 Юли, 2016 20:05 1 404 1

Протестиращи искат оставката на Вежди Рашидов

  • вежди рашидов-
  • оставка-
  • протестиращи

Поводът е уволнението на реставратора Владо Руменов, за което се твърди, че е политическо решение

Протестиращи искат оставката на Вежди Рашидов - 1
Снимка: БТА

Протестиращи се събраха пред Национална художествена галерия, за да поискат оставката на министъра на културата Вежди Рашидов заради уволнението на реставратора Владо Руменов.

Дългогодишният кадър на Националната художествена галерия Владо Руменов е освободен, след като публично, в ефира на предаване на БНТ, разкритикува министъра.

Според протестиращите освобождаването от дългогодишната му длъжност е политическо решение, защото това се случи дни след като Руменов критикува министърът. След 38 години стаж в галерията той е освободен под претекст, че за службата му вече се изисква висше образование. Двама негови колеги са преназначени на други длъжности, но Руменов е освободен.

Вежди Рашидов категорично отрече да има връзка между случилото се.

"Нямам нищо общо с уволнението на г-н Руменов, нито имам нещо против него. Не го познавам лично. Защо е уволнен, може да отговори ръководството на Националната галерия“, заяви Рашидов.

Директорът на галерията Слава Иванова обясни, че това е „щадящ вариант” за реставратора, а истинската причина били редица нарушения на работната дисциплина.

Рашидов поиска и право на отговор пред БНТ, в което призова журналистите на обществената медия да не го критикуват. Тогава обаче влезе в сблъсък с телевизионния водещ Георги Ангелов, като заяви „да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата”. От Асоциацията на европейските журналисти също поискаха оставката на министъра на културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УУУУУУ

    1 0 Отговор
    Пиандето Рашидов трошеше носовете на Ченгетата а Волен ..обираше парсата...Те това е Мутротиквенска България...