Last news in Fakti

1 Август, 2016 03:15 1 629 0

Старинен бардак разкопаха в Евксиноград

  • старинен-
  • бардак-
  • разкопаха-
  • евксиноград

Варненските археолози разкопаха пристанищната странноприемница от 14 век, в която имало стаи за платена любов. Сградата се намира в средновековната крепост „Кастрици“ в Евксиноград.

„При проучването се оказа, че застроената площ на зданието е била 450 кв. м. То е било на два етажа“, обясни за в. „Труд“ ръководителят на разкопките и шеф на Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов.

Той уточни, че освен вътрешните стълби и преграждения на помещенията, дълги по 5-6 м, сградата е имала и външни стълби. Предполага се, че те са водили директно към стаите за платени ласки, с каквито разполагали още тогава всички пристанищни странноприемници. По онова време на всеки бряг са изкушавали и с държанки зажаднелите за любов морски вълци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА