Last news in Fakti

13 Август, 2016 20:27 1 647 0

Български филм спечели "Златен леопард" в Локарно

  • безбог-
  • филм-
  • локарно-
  • златен леопард-
  • спечели-
  • награда
Български филм спечели "Златен леопард" в Локарно - 1
Кадър от филма

"Безбог" на режисьора и сценарист Ралица Петрова получи голямата награда "Златен леопард" на 69-я филмов фестивал в Локарно, Швейцария, съобщи БНР.

За най-добра актриса е отличена Ирена Иванова за същия филм.

Сценарист и режисьор на проекта е Ралица Петрова. Тя завършва визуално изкуство в Лондонския университет  за изкуства, след което специализира филмова режисура в британската Национална школа за кино и телевизия. Носителка е на наградата Prix UIP, за най-добър европейски късометражен филм на Берлинале и е номинирана за Европейските филмови награди. Дипломният й филм „По божията воля” e в официална селекция на фестивала в Кан и разпространяван на DVD от Британския филмов институт, галерията Тейт и Центъра за съвременно изкуство в Лондон. Със сценария на „Безбог”, Ралица участва в програмите Creative England’s Elevator Programme 2013, CineLink, Le Groupe Ouest 2013 и TorinoFilmLab’s FrameWork 2013, където печели една от големите награди за производство. Филмът е подкрепен от Националния филмов център и от Eurimages.

„Безбог” е история за падението на един обикновен човек, принуден да действа против съвестта си. – споделя преди време Ралица Петрова. - Двадесет и пет години по-късно, последиците на комунизма продължават да взимат своите жертви, в една реалност, в която унижението и гаврата са оправдани средства на стремежа към власт. Чрез моралните дилеми на едно поколение израснало без вяра в доброто, искам да изследвам крехката връзка между бруталност и съпричастие...”

“Един свят без любов, без грижа, без прошка, без Бог. Свят, в който една безчувствена медицинска сестра обгрижва възрастни с деменция, докато пласира личните им карти на черния пазар. По нейна вина единственият пациент, към когото изпитва нещо, влиза в затвора. Тогава за първи път тя се решава да стори каквото е редно, но се оказва че добрите й намерения я водят към саможертва”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА