29 Октомври, 2016 07:45 43 098 53

Каква е връзката на българите с Индия?

  • павел серафимов-
  • връзката-
  • българите-
  • индия

От доста време се водят спорове относно произхода на старите българи

От доста време се водят спорове относно произхода на старите българи. В крайна сметка се появавиха три напълно различни теории. Според първата, дедите ни са тюрки. Съвсем различно е виждането на проф. Ганчо Ценов, Цани Гинчев, архимадрит Кирил Рилски, Георги Сотиров и много други, които гледаха на народа ни като на потомци на траките. В средата на ХХ век, на конференция на лигвисти в Москва, с една разработка на Веселин Бешевлиев бе положена основата на иранската теория за произхода на старите българи, съобщи за Факти.бг изследователя Павел Серафимов.

До неотдавна доминираше теорията, според която дедите ни са тюрки дошли от далечния Алтай. Реално доказателства за нея няма, това пролича от няколко генетични проучвания извършени от Д.Нешева, С.Карачанак, В.Кароса, А.Гълъбов, А.Оливиери, Д.Тончева,Й.Йорданов, В.Баталия, О.Семино, Н.Ал Захири, А.Торони и др.

Установено бе, че ние сме твърде различни от турците (тюрките), арабските народи, кавказците, а и индийските популации: “Bulgarians are distant from Turks (despite geographical proximity), Arabic and Caucasus populations and Indians."

Генетичните проучвания смачкаха и иранската теория полагаща корените на дедите ни в земите край Хиндокуш. Ако старите българи идваха от Индия, или земите на север и запад от тази страна, това би проличало от генетичната близост с дравидските народи, но такава няма.

За сметка на това, резултатите от генетичните проучвания показаха до голяма степен верността на теорията, според която ние сме потомци на първия цивилизован народ на Eвропа – траките: “ (i) R-L23* is present in Eastern Bulgaria since the post glacial period; (ii) haplogroup E-V13 has a Mesolithic age in Bulgaria from where it expanded after the arrival of farming; (iii) haplogroup J-M241 probably reflects the Neolithic westward expansion of farmers from the earliest sites along the Black Sea.”

Въпреки, че не съществува родство между нас и индийските популации, все пак има връзка между българите и Индия. Тази връзка обаче е само с една твърде малка група хора. От други генетични проучвания извършени преди около седем години, стана ясно, че индийските брамини-наследници на арийците, са потомци на хора дошли от Югоизточна Европа и обитаваната от траки в древността Мала Азия. Става дума за работата на Ж.Жао, Ф.Кан, М.Боркар, Р.Херера, С.Агравал: “Presence of three different paternal lineages among North Indians: A study of 560 Y chromosomes”.

До излизането на изследването показващо, че в дълбока древност част от Индия е заселена с хора от Балканите, на предложенията за идване на арийците от Източна/ Югоизточна Европа се гледаше скептично. Индийските учени отказваха да приемат, че старите арийци са дошли от друго място. Германските изследователи пък дълго време се опитваха да наложат вярването, че арийците са предци на германските народи. В началото на XIX век бе въведен използвания и днес термин индогермански езици.

Както индийските, така и германските учени пренебрегнаха голямо количество важни данни. Фактът, че в Риг Веда арийците са ярко разграничени от местното население на Индия –дравидите, изключва Индия като прародина на арийските бойци-колесничари. Трябва да се добави и това, че най-ранното споменаване на арийските богове не е в Индия, а в обитаваната от траки Мала Азия - през XIV век пр. Христа. Важни подробности са и приликите между керамиката, оръжията и земеделските сечива на Андроновската култура – място обитвано от арийците преди те да завладеят Северна Индия и керамиката на културата Бреница, България. Да не забравяме и това, че според Стефан Византийски, Ария е най-древното име на Тракия.

Ако подложим на анализ премълчаните данни, ще се уверим, че е напълно логично народът на Залмоксис и Орфей да се свърже с кампанията на мистериозните бойци-колесничари извършили най-дългия военен поход за своето време и оставили силен отпечатък в езиците и културата на народите на Средна Азия.

Eто и обяснението защо сме генетично близки с индийските брамини, но твърде различни от останалите индийски популации:

Всеки способен и силен народ се разраства. B определен момент от време, групи от този народ напускат старите си места и се установяват в нови територии. Най-ярките примери от древността са преселенията на келтите познати и като галати, римляните, които укрепват своята власт на три континента, а и арабите преминали като ураган през Северна Африка, Левант и Испания през Ранното Средновековие.

Доста по-рано е имало и други, не по-малко впечятляващи преселения. За похода на така наречените морски народи в края на Бронзовата епоха, споменават летописците на фараоните Рамзес III и Меренпта. В древните документи са отбелязани имената пелесет, дрд, текер, маса, уешеш, тереш, шерден. Това са старите балкански народи пеласги, дардани, тевкри, мизи, бесите, травсите, а и сердите, дали древното име на столицата ни - Сердика.

В края на Бронзовата епоха, само на мизите, или всъщност на част от тях се отдава да се заселят в Северна Африка. Пеласгите са отблъснати от египетската армия и заселвайки се в Близкия Изток дават името на Палестина. Сердите прекосяват Средиземно Море и се установяват на остров, който е наречен по тяхно име Сардиния. Това явно е причината населението на Сардиния да е генетично близко с нас българите.

Трудно е да си представим мащаба на това преселение. То навярно е предизвикано от сериозни климатични промени, които са провалили няколко реколти и са принудили стотици хиляди хора да мигрират. Такива климатични промени се случват периодично, но както бе казано по-горе, има и друга причина за предприемане на далечни походи. Когато населението на даден регион е станало твърде многолюдно, част от хората трябва да тръгнат към други земи в търсене на прехрана.

Освен сведения за идване на стари балканци в Египет и Близкия Изток, има също летописи, в които намираме изобилни данни за поход на траки в посока Индия. За това разказват старите автори Страбон, Псевдо-Аполодор, Диодор Сицилийски, Плиний Стари, Филострат, Павзаний, Квинт Курций Руф, Мегастен, Цизерон, Сенека, Овидий и Нон от Панополис.

Най-интересни и най-подробни данни дава Луций Ариан. Според този автор, до идването на Дионис в Индия, местното население било примитивно, хранело се със сурово месо и кора от дървета, а за дрехи, индийците ползвали само животински кожи. Дионис дал знания на тези водещи жалко съществуване хора, научил ги как да обработват земята, как да строят, въвел занаятите, създал дори религия, като разбира се поставил себе си начело на пантеона.

Последното сведение е доста интересно защото действително има паралели между тракийската и индийската религия. Върховното божество на индийците - създателят на света, е известен под името Брама, а Бромий е един от епитетите на Дионис. Старите индийци почитат Крсна (Кришна) и Баларама, а траките имат богове Керсула и Балей. Индийският Парджания-бог на бурята и дъжда, може да се съпостави с тракийския Перкон.

Интересен паралел е и ритуала сати/сути, при който индийката доброволно отива на кладата, на която бива изгорен мъртвия й съпруг. Абсолютно същия обичай е описан от Херодот при траките. Бащата на историята разказва, че когато знатен тракиец умре, неговите съпруги започват да спорят коя от тях е била най-обичана. След като бъде определено коя точно е любимата жена, тя е следвала своя мъж в отвъдното, като покойника или е погребван, или изгарян. Археологическите проучвания показват, че Херодот е казал истината, в гробниците на тракийските благородници са намирани и тленните останки на техните съпруги.

Трябва да се обърне внимание на това, че съществуват паралели в топонимите и хидронимите оставени от арийците и тези от земите обитавани от траки. Хупанис е име на река в Ария Варта, а река със същото име Хупанис тече във владенията на гетите. Река Сараю е разположена в Ария Варта, а Саргетия отново е от територията на гетите. В река Бара арийците са поили конете си, а в землищата на гетите, Клавдий Птолемей поставя Зуро Бара.

Планината Меру e свещена за арийците, но е свързана и с Дионис, което не е учудващо понеже планина с име Мерит се среща и в Тракия. Елементът мер притежава значение велик, свещен, значителен, намираме го и в тракиския теоним Пюр-мер(ул) – свещеният огън. Името на принадлежащата на арийците планина Емодус/Имеус отговаря на древното име на Стара планина – Емус/Хемус. Значението е снежна, покрита със сняг. В далечното минало климатът е бил по-хладен и върховете на Стара планина са били винаги покрити със сняг.

Въпреки тези интересни паралели, въпреки, че над десет стари автора разказват за похода на тракиеца Дионис в Индия, повечето от изследователите на българската история бягат от тези важни данни като дявол от тамян. Реално причини за това няма, най-вече в ново време. Все пак генетичните проучвания на Ж.Жао, Ф.Кан, М.Боркар, Р.Херера, С.Агравал показват присъствието на генетичните маркери J2, E, G при индийските брамини. Тези маркери са екзотични за населението на Средна Азия, но за сметка на това се срещат при нас българите и останалото население на Балканите, също и в обитаваната от траки в древността Мала Азия.

Очаквайте и втората част на материала във Факти.бг.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    10 40 Отговор
    Моите деди са от Мохенджо Даро, намерих личната карта една от пра,пра...бабите ми. Дядо ми е атлант, ама от страна на стринката на вуйната му по лелинкина линия. Пожелавам на Павел Серафимов-СПАРОТОК все такива успехи в областта на научната фантастика!

    Коментиран от #7, #25, #47

  • 2 Ник

    31 1 Отговор
    Е Анджелина Поздравления!
    Добре си се сетила да публикуваш някои изследвания върху историята ни. Това вече е дълга и интересна тема.
    Колкото повече се говори на тази тема, толкова по- добре!
    Моето лично мнение по темата, е че освен климатичните промени има и изтласкване на Българите от Римляни и Гърци както на Север, така и към Близкият изток. Така едните стигат до Индия, а по- голямата част отиват на Север през Украйна до Руските степи. Идеята за Тюркското начало според мен идва от ранното, доброволно приемане на исляма от Волжките Българи под опеката на Багдат. Тази теория не е плод на Българските учени, но пък е в интерес на други народи

    Коментиран от #9

  • 3 Евлампи

    28 15 Отговор
    Нашата връзка с Индия са м....лите,наречени цигани.

    Коментиран от #6

  • 4 Имаме индийски гени

    12 24 Отговор
    Половин България е с индийски корени, или са цигани - древно индийско племе или са смес - българин-циганка, както голяма част от роднините и приятелите ни, много хора имат/ме цигански гени и дори не го подозираме

    Коментиран от #5

  • 5 hhh

    22 4 Отговор

    До коментар #4 от "Имаме индийски гени":

    Един мой роднина се ожени за хубава леко мургава жена, не циганка, поне до деня в които му звънят на вратата група роми, той им вика да се махат , а те търсели братчедка си-жена му.
  • 6 кроко

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Евлампи":

    Е това е истината, друга връзка няма!
  • 7 Крилья Советов

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Аз, разбира се, не знам каква е истината, но имаше друг автор Кръстю Мутафчиев, който пък го теглеше към Близкия Изток и ни свързваше с някакви предци на Урарту, богинята Бастет и траките. Интересното е, че в арменските летописи сме като название на народ доста нашироко цитирани, обсъждани и т.н. от много древни времена, а арменската държава е също доста преживяла, така да се каже. Този същият извеждаше названието "санскритски език" от "самоскритски език", т.е. таен, шифрован език. Допускането, че езикът е самоскритски реално означава приемането, че е от тракийски произход. Трудно е да се види през призмата на времето, защото се работи с догадки, сравнения, мнения, така че доста неща са възможни и потенциално реални. Спароток, чиито теории съм чел случайно в блог в Интернет преди време, просто дава поле за размисъл. Дали е възможно? Определено, да! Оттам-нататък започва по-трудната част - доказването и защитата пред световната общественост.

    Коментиран от #12

  • 8 Картър

    23 6 Отговор
    Значи в Индия има 4 касти, това са 4 народа живеещи заедно. Висшата браминска каста са протобългари или както и да ги наричате за приятност. Произходът ни е както писах вече е от Йудовото Коляно на Исраел, загубило се в 40 годишния преход в пустинята, преди получаватето на Тора. Загубените се разделили и верните на Твореца поели към Балканите. Останалите били вироглави и тръгнали по друг път, стигнали чак до Корея и Япония, Индия и Китай, Иран, Пакистан и Волга. От там създали Стара Велика България преименувана в Хазария, Рус, Унгария и накрая се събрали с братята си в Дунавска България. Съвсем скоро генетиката ще напредне дотолкова, че всеки човек ще може да изследва своите гени и от тях да научи истината. Не се срамувайте от произхода си, ние винаги сме били част от Божия народ и колкото да ни газят, мачкат и унищожават Йехова ще ни спаси.
  • 9 Трол

    9 21 Отговор

    До коментар #2 от "Ник":

    Никой, още не е проговорил на тракийски! Никой още не е сравнил ДНК-то на Севт с някой от рода Дуло. Няма писменни източници за народа българи преди втори век от Христа-Северен Кавказ (арменските източници). Не съм професионалист в тази област, но за мен възприемам следната теория, со кратце. Народа ни е индоевропейски, каквото и да рече това. Но, аристокрацията...май (юни,юли,септември-"ще бъде май") най вероятно е тюркска. Приемам,че рода Дуло е тюркски, в степите на средна Азия още се срещат родове с това име. Възползвал се от разделението и междуособиците в Гйок тюркския хаганат и неговото разделение на източен и западен. Това в резултат на междуособиците на двата големи рода-Ашима и Дуло, последния губи в опита си за върховенство.И това няма нищо общо с приемането на исляма от Воложките българи. Арабския пътешественик ал Фаблан казва, че езика ни е различен от този на тюрките, но близък с този на хазарите. Но те са тюрки! Както и аварите. А Крум откъде идва? От българите под владичеството на Аварския хаганат. Ох ще спра, че ще стане исторически форум. Приели са мюсюлманството от арабския халифат, но никой не казва защо не говорим арабски(Воложките българи), а тюркски. Както и да е. Аристокрацията ни най-вероятно е бела тюркска, а народа преобладаващо индоевропейски. Ако идваме от индия, защо нямаме азбука, монетарна система и т.н.? В Индия това вече е.била обичайна практика. И т.н. и т.н.Темата е необхватна, а форума не е исторически. Ама макетата си

    Коментиран от #10, #11, #19

  • 10 Трол

    3 16 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    ...знаят-преки нйследници нй Ал (Алф) Велики, а ние сме.бьгари татари!
  • 11 Павел Серафимов

    29 4 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Невъзможно е родовото име Дуло да е тюрско защото най-ранното споменаване е на Балканите, на микенски документ с регистрация KN Dd 1193 -XIII век преди Христа.

    Това име е сравнено от Ю.Откупщиков с тракийските лични имена Дулас, Дулес, Дулис. Към тях може да се добави и името на тракийската богиня Дула.

    В Тракия името Дулес е било доста популярно, най-вече по поречието на река Струма, но индивиди с това име е живели и в земите на север от Стара Планина.

    Известна част от тухлите, с които е градена Плиска са от IV-V век и са с печат DULES - Дулес.

    След като тук на Балканите е най-ранното споменаване на името Дуло и то около 2000 години преди най-ранните тюрски епиграфски паметници, то е несериозно да се твърди, че това име е тюрско.

    Старите тюрки са заемали много думи от различни народи.

    Коментиран от #13

  • 12 Павел Серафимов

    21 6 Отговор

    До коментар #7 от "Крилья Советов":

    Доказателствата за влиянието на старите българи (наричани още траки) върху индийците са много. На лице са както повече от десет исторически извора за тракийски поход в Индия, така също и свидетелства за реално присъствие на тракийски племена в Средна Азия. Споменал съм сарапарите, киконите, туните и брисарите, но могат да се добавят и едоните, а и митичния народ бригус, които са описани като бойци-колесничари.

    Дали тези бригус са бригите, не зная, бригус са познати в пураните и като баргава, което означава сияните, светлите. Точно това е и значението на името българи.

    Коментиран от #15

  • 13 Трол

    6 27 Отговор

    До коментар #11 от "Павел Серафимов":

    А пък в цикладския документ с регистрация FJ OL 34683093 -XХIII век преди Христа, е открита твойта диагноза. Ако я търсиш при личния си лекар, не се напъвай!

    Коментиран от #14

  • 14 Крилья Советов

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Трол":

    Веднага приемам възможността древните хазари да са от тюркски произход. И да поразсъждаваме над това - хем са тюрки, хем нямат тюркски език?! Ти го казваш! А после споменаваш Ибн Фадлан и че българите не проговарят на арабски. Ама, колко са арабите между българите?! Говорим, естествено, за Волжска България. Влиянието върху тюрките пък може да е двустранно, т.е. те да са получили името Дуло отнякъде и да са го запазили.

    Връзката с хазарите пък е доста интересна, защото навежда на мисълта за общи черти със съвременните евреи, които са предимно наследници на хазарите. Обаче прави впечатление и друга връзка - Азербайджан. Голяма част от имената напомнят именно тюркски и защо не, хазарски. "АЗеР" и "ХАЗаР" - твърде възможно, нали?

    Коментиран от #16

  • 15 Крилья Советов

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Павел Серафимов":

    Лично за мен, тракийската теория е отдавна доказана! Само че има един доста широк кръг академични мозъци с влияние и престиж в научните среди. Трудно ще е да убедите тях, не широката публика, която учи и чете каквото ѝ спуснат. Затова съм сигурен, че ще изисква невероятни усилия да се наложи една доста различна теория за произхода на българите, още повече редица народи около нас имат за "изяснено", че всичко произлиза от древна Елада. За себе си аз приемам, че е възможно траките да са родоначалници на нас, българите, както и на други народи, че е възможно да са били в Индия, защото контактите между древния Изток и Запад са доказани. За населението в Тибет например доста от първите пътешественици от Европа споменават за учудващо европейски черти и т.н.

    Трудното обаче предстои - да се убеди влиятелната научна общественост и то така, че да се променят учебниците по история на България. Няма да Ви е лесно!

    Коментиран от #17

  • 16 Трол

    7 11 Отговор

    До коментар #14 от "Крилья Советов":

    Виж информация за двете течения в тюркския език (заместване на буквите З и Р, като пример). Виж налична информация за чувашите. Виж какви племена са влизали в държавническия съюз на сребърните българи (така са наричани воложците). Наследниците на хазарите в европа са евреите ашкенази. Виж информация за сегашните Дуло в Казахстан и Киргизстан. Не съм нобелов лауреат, като СПАРОТОК. Не казвам, че изложеното от мен е вярно. Просто на базата на възприетото от мен съм приел дадена хипотеза за приемлива. Но да се твърдят неща от сорта, че когато наполеоновите войници стреляйки по носа на Сфинкса, на обратната му страна прочели на чист чългарски език-траки=българи, извинявам се, но интелекта ми не може да го възприеме.
  • 17 Павел Серафимов

    16 2 Отговор

    До коментар #15 от "Крилья Советов":

    Изобщо не е нужно да правя опити да убеждавам учените от БАН, че старите теории трябва да се преразгледат. Много от историците и езиковедите ни знаят, че това трябва да стане, но се страхуват от определени влиятелни личности, които спират прогреса, за да не пострада егото им.

    То обаче вече пострада с излизането на все повече и все по-важни факти.

    1. Оказа се, че под Плиска е имало по-древно селище, а това бе отричано с фанатизъм.

    2. Благодарение на генетичните проучвания на ДНК от скелетен материал от старобългарски некрополи, стана ясно, че дедите ни нямат нищо общо с тюрките, нито пък с индийците.

    3. Биват откривани все повече тракийски надписи, скоро Клод Брикс ще публикува и самотракийските надписи...и ще стане доста интересно.
  • 18 Картър

    10 4 Отговор
    Сега ще ви светна, Боян- Лао Дзъ е бил българин, поради уседналият начин на живот китайците са запазили неговото УЧЕНИЕ за Дао. Можете да се поинтересувате от книгите на Мантак Чия за даоската йога Сливането на 5- те елемента и да видите прадедите ви какви чутовни познания са имали за макро и микро космоса, ЗАЩОТО ТЕЗИ ПЕТ ЕЛЕМЕНТА В ЧОВЕКА СА БИЛИ В ОСНОВАТА НА ВСЯКА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВИ. В ЦЕНТЪРА СА БИЛИ ЧЕРНИТЕ БЪЛГАРИ на ханския род Дуло, те са били носители на генафонда и не са се смесвали с други народности. Отгоре, отдолу, отдясно и отляво са съответно жълти, червени( и останалите два цвята съм ги забравил) българи, които са се смесвали със съседните на тях народи. Интересното е, че така както се прави даоската йога, така е била управлявана и българската държава. Всяка една от групите е оказвала специфично въздействие върху останалите четири. Затова и има разлика в говора и в гените. Не забравяйте, че става дума за огромна империя, владяла Азия и Европа, историческите факти за която са укрити, ФАЛШИФИЦИРАНИ или напълно унищожени от ... нашите родни братя русите.
  • 19 Ник

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    Привет,
    Аз също не съм историк, но моите проучвания и мнения са по- близки до тези на Серафимов.
    Ибн Фадлам пристига във Волжка България като представител на Халифата именно във връзка с приемането на Исляма.
    За сметка на това има пък достатъчни доказателства че Кубрат е бил християнин много преди покръстването на Дунавска България. Съкровището от гробът ме в Мала Перещепина говори именно за това.
    Темата наистина е дълга! Факт е обаче, че може да се прави връзка на Дуло с Дулос и т.н. Така както може да се прави връзка между Атила и Авитохол и Ерна и Ирник.
    ДНК тестовете направени преди няколко години в България тотално доказа че нямаме абсолютно нищо с тюрските народи и тази тема аз лично я намирам за приключена. Харктерния Български ген или по- точно хаплогрупа води до мнението, че настоящото население на страната носи в основите си гена на средиземноморските народи. Това изследване доказа и че в Северна Гърция до полуостров Халкидики все още е населена с Българи. ( Нека не забравяме, че до към 50-те години в Солун, Кавала и т.н. се е говорил основно Български, но това е друга тема)
    Тази тема наистина е много, много дълга и интересна! - Надявам се някой ден най- накрая да я изясним. Чакам с интерес публикациите на Руснаците, които признават че Българите в Русия са един от основните етноси- Марийци, Чуваши, Татари и т.н., но така или иначе не знам тяхната хаплогрупа доколко съвпада с нашата от Дунавска България
  • 20 Ариан Такиеца

    8 1 Отговор
    Ах Вие как смеете против спароток да говорите просто изпростяло население незаслужавате кръвта в вените си заблудена унищожиха ни до край това са последните мигове на Българите след 20 години няма и да ни помнят а след 100 ще преименуват и земята ни та да ни затрият тотално ТА ЛЪЖА ДА БЕШЕ ДА Я ПРИЕМЕТЕ В ИМЕТО НА НАЦИОНАЛНОТО ОБЕДИНЕНИЕ но не промити сте на максимум че и ИСУС ОРФЕЙ И КОИЙТО И ДА ДОЙДЕ ДА ВИ КАЖЕ ИСТИНАТА ПАК ЩЕ псувате и мразите!
  • 21 Калин Кирилов

    15 4 Отговор
    Арий (на санскрит или на някакъв дори и съвременен тамошен език значи"господар") В Епоса Махабхарата се говори за БХАРТА....земите на Бхарта и Арийските крале.
    и като съчетаеш думите Земята на Арийците на тяхния тогавашен ,а и сегашен език е буквално "БХААРИЯ" или "БхартАрия.....което сега е "БългАрия"....ето я моята теория.....помислете само!

    Коментиран от #22

  • 22 Павел Серафимов

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "Калин Кирилов":

    Г-н Кирилов, по отношение на думата bharata все още няма консенсус. Някои смятат, че е сврързана с бьрати-бера, нося, поддържам, но има и друго значение на bharata, а именно - чужденец, планинец, съществува дори и значение -огън.

    Тъй като се знае твърде малко за дедите на Бхарата, то е трудно да се каже, кое значение е правилното.

    Иначе да, българите са потомци на старите арийци, в това няма никакво съмнение.

    Коментиран от #24

  • 23 Stefan

    0 7 Отговор
    taka e pra-Bulgarite sa se zaselili ot Azia i imenno dneshna Mongolia i India. Razgledaite istoriqta na Mongolcite i vijte dali shte otkriete priliki

    Коментиран от #53

  • 24 Д'Мин

    6 11 Отговор

    До коментар #22 от "Павел Серафимов":

    Лингвинист-полиглот! Чудо на чудесата и глупост на глупостите. Направо сме си от държавата Бутан, за справка да отидеш в с.Бутан. Кмета на селото е пряк потомък на крал Джигме Сингие Вангчук! Кой ви пуска от диспансерите през делничните дни?
  • 25 Nothing Fails

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Трол, да ти се връща!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ДО АВТОРКАТА

    8 2 Отговор
    не изпускайте пълниЯ член! Пише се: съобщи за Факти.бг изследователЯТ Павел Серафимов. Ако по смисъл зе заменя с ТОЙ вместо него, се пише пълен член ЯТ/ ЪТ !!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Болг

    13 3 Отговор
    След написването и излизането на книга за Древната История на Трако-Болгарите, ще ни стане ясно Кой от Къде идва, Какво основава, какъв език е говорил и още по тези теми...! Връзките на Траките с Индия, Памир, Балх, Тарим, Китай и т.н... Това Знание за Длевната История НЕ се преподава и НЕ се дава хронологично от нито един Университет не само в България! Просто Нямат Информация по тези теми, знание също. На "Тюрки" и Лъже "Гърци" вярват само невежите и не познаващите Истинската ни История! Съвременните "Професори" по История би трябвало да минат Курс по Истинска Българска История и едва след проверка на знанията им, да имат отново право да преподават в "СУ", "НБУ", "ЮБУ" и другите "Университети" у нас!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кухар

    9 3 Отговор
    Французите са гали, Ирландци и уелсци - келти, Италианците - лангобарди, римляни, етруски и франки, англичаните - брити, сакси и нормани и т.н. всички те са европеиди от индо европейската езикова група това значи ли че са Траки
  • 38 Пенсионера

    4 5 Отговор
    Аз отдавна подозирах , но вече съм убеден в това. Всичката ни работа е такава. Крадлив, мързелив еб..в и все негативни пороци. Е питам шведили сме? Я марш в кошарата
  • 39 Бесен

    8 5 Отговор
    Връзката са циганите
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тангра

    10 4 Отговор
    В Казахстан има планина, която се смята за свещена. Тази планина се казва Тенгри! Така се казва и на Киргизски, дори на китайски език, ама ний откъде да знаем, като ни пълнят главите с най-различни теории..па нас ни бие тъпизма и неграмотното предвзето отношение към турците, съответно към тюрките като цяло! А между другото турците наричат тази планина "божествена"! И нищо чудно в това няма, по простата причина, че на турски език, думата "Бог" звучи "Танръ"! Да не говорим за хановете, за юртите, за конниците, за начина на живот, храна, бит.. тук пък, някои "мозъци" , се опитват да ни внушат, че едва ли не сме индийци, евреи, корсиканци и други екстри , само и само да ни отдалечат от историята, истинската..

    Коментиран от #50

  • 42 невежа

    1 0 Отговор
    Потърсете в youtube проф Дамян Попхристов,заслужава си да се чуе какво казва......
  • 43 Възмутен

    8 4 Отговор
    Абе Трол, що не идеш на гости в Анадола и да си останеш там завинаги.
  • 44 Путкин

    3 3 Отговор
    В Индия живеят 300 000 000 Българи.
  • 45 Алата Балата

    3 0 Отговор
    Стига с това какви сме.!!!
    Каквито, такива.!!!
    СРАМОТА.
    НЕ СИ ЗНАЕМ ПРОЙСХОДА.!!!
  • 46 Kcaniba

    4 0 Отговор
    каква е връзката ли!???
    ами - Факултето!!!
  • 47 Мдаа....

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    За бабите и лелите те незнам, но ти си адски прост!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Историк

    0 1 Отговор
    Спараток нека да внесе яснота какво означава в исторически времеви размер поастоянно дъвканото от него "В дълбока древност"? И има ли плитка древност? Възхищавам се на упоритата му шарлатания!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ХИНДИЕЦ

    0 0 Отговор
    Каква връзката! Много прост
    ЦИГАНИТЕ!
  • 52 Ха ха ха ха ха ха

    0 1 Отговор
    Ох българяци,гладна кокошка просо сънува.
    Какво днк,какви траки бре ?
    Влезте в Кауфланд и погледнете мутрите които пазаруват.
    След това поразгледайте малко снимки в интернет на иранци.
    Няма разлика нали !!!
    Това е положението.
    И на мен ми се иска да съм потомък на Тор,но реалността е друга.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.