Last news in Fakti

4 Ноември, 2016 14:57 1 768 2

Защо песните на Лейди Гага са като мозъчни червеи?

  • лейди гага-
  • песни-
  • проучване

Изследване проучва какво прави една песен потенциален хит

Защо песните на Лейди Гага са като мозъчни червеи? - 1
Снимка: БТА/AP

Британският университет „Дърхам“ публикува проучване, изучаващо защо определени песни успяват да се запечатат в съзнанието на хората, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Този тип песни се наричат „ушни червеи“. Много често те не блестят с особени качества, но буквално не излизат от главите на слушателите.

Под особен фокус са поставени песните на Лейди Гага. Ученът Кели Джакубовски признава, че щом чула песента на певицата „Bad Romance”, не е можела да я избие от съзнанието си цели два дни.

На базата на песен като „Just Dance”, те установяват, че този тип песни трябва да са бързи, с проста структура и повтарящи се думи. Примери се дават точно с “Bad Romance” и началния риф на „Smoke on the Water” на Deep Purple.

Според изследователите т.нар. „ушни червеи“ могат да са остатъци от нашето минало преди писмения език, когато информация се е предавала чрез песни. Изпълнявайки песен, ние използваме ушите, очите и дори мускулите си. Така има много пътища, през които тя оставя следа в нашия мозък.

„Ушните червеи“ могат да ни помагат да получаваме по-лесно информация, но в същото време могат да доведат и до пристрастяване, нарушаващи ежедневието на някои хора.

Чрез проучване на този феномен, хората могат да открият методи за подобряване на паметта си. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    0 0 Отговор
    ЗАЩОТО доста от хората държат главите си в задниците, затова!)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.