Last news in Fakti

7 Януари, 2017 23:00 1 594 0

Изложба в галерия София Прес

  • софия прес-
  • изложба-
  • картина
Изложба в галерия София Прес - 1

Галерия-книжарница София Прес започва годината с изложба, която е озаглавена " Начало". Експозицията включва 24 произведения от стъкло на двама автори: Катя Попова и Никола Енев. Изложбата успява да съчетае крехкия и неуловим баланс на теми, идеи и темперамент. Творбите са специално направени за пространството на галерията през 2016 година и чрез специфичния си изразен език разкриват нови вътрешни прастранства и разказват притчи за възвишение и просветление на духа.

Катя Попова е родена в Пловдив. През 1988 г. се дипломира в НХА. От 1988 г. до 1991г. работи в Националната художествена галерия. В периода1991-95 работи в Ню Йорк в ателиета за създаване на оригинални текстилни дизайни, приложими в областта на стъклото.

Участва в редица самостоятелни изложби със свои произведения и печели награда за дизайн през 1992 г. в биенале за текстилен дизайн в Ню Йорк.

В антикварни реставраторски ателиета участва в реставрация и възстановяване на картини, китайски паравани, порцеланови и стъклени антични предмети, картини и мозайки. Работи със стъкло в ателиета за гравиране в България и Ню Йорк.. Завършва археология в Софийския Университет, като изследва развитието на стъклото през различните периоди. От 1996 г. работи в собствено ателие в София. Има реализирани самостоятелни изложби през 2006, 2008, 2013, 2015, 2016, както участия в колективни изложби в Пловдив и София. Работи основно в областта на живописта и стъклото като медии, свързани с творческите вижданията на авторката. Член на СБХ, секция "Монументални изкуства".

Никола Енев е роден в София. През 1985 г се дипломира се в Национална Художествена Академия. В периода 1987-90 г. е аспирант в НХА в Катедра „История и теория на изкуството”. От 1991 г до 1995 живее и работи в Ню Йорк и Валенсия. През 1995 създава собствено ателие за художествено стъкло в София. Никола Енев участва със свои композиции в реализацията на многобройни частни и публични архитектурни обекти в България, Ню Йорк и Сен Мартен – Френски Антили.

Работи предимно в областта на художественото лято стъкло и витража, класическата мозайка, металопластиката.

Негови са основните проекти и изпълнение от художествено лято стъкло в интериорите на хотелите „Анел” и „Метрополитен” – София, „Дипломат Плаза” – Луковит, „Скалите” – Белоградчик, „Додо Бийч” – Китен, Арткомплекс – Созопол, в обекти в Стара Загора, в районите на Сандански и Русе, в Боровец, както и в офиссгради главно в София, като тази на ул. „Вихрен”№ 10.

За Америка проектира и изпълнява основно витражи в техника „Тифани”, главно в Ню Йорк, в районите Среден и Горен Манхатън, Куинс и Ню Джърси, предимно чрез съдействието на инвеститора Роман Камински.

Художествено лято стъкло на Никола Енев присъства и в интериори на частни клиенти в Сен Мартен – Френски Антили.

През 2008 г. участва със своя мащабна стъклена композиция в изложбата „Преди и сега” в Национална художествена галерия.

През 2010 г. участва в Първия международен фестивал на стъклото – София с две свои стъклени пластики, които са включени в каталога на фестивала.

Никола Енев е представен като автор в изданието „120 години Българско изкуство, приложно, декоративно, монументално” на СБХ, 2014 г.

В последните години има две съвместни изложби с Катя Попова в София – галерия „Артамонцев”(2013 г.) и галерия „Сердика”(2015 г.), където излага стъклени пана и стъклени и метални пластики.

Участва и в Общата изложба на СБХ в София, „Шипка” 6 – 2015 г.

Творби на Никола Енев са притежание на частни колекции в Северна Америка, Испания, Малта, Япония, Германия и България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА