Last news in Fakti

25 Януари, 2017 16:51 1 359 0

Романът "1984“ е хит в ерата на „Алтернативните факти"

  • 1984-
  • алтернативни факти-
  • роман-
  • джордж оруел-
  • роман-
  • тръмп

Издателят на класиката на Джордж Оруел нареди отпечатването на огромен тираж от романа

Романът "1984“ е хит в ерата на „Алтернативните факти" - 1

Издателят на антиутопичния роман “1984“ реши да отпечата още копия на класиката, написана от Джордж Оруел в отговор на внезапния интерес и огромното търсене, пише американското издание Fortune.

Според CNN, издателство Penguin е започнало отпечатването на 75 000 нови копия на романа тази седмица.

Романът достигна оглави списъка на Amazon за най-продавани книги във вторник и продължава да заема първата позиция вече втори ден.

Внезапният интерес към „1984“ дойде, след като старшият съветник на президента Доналд Тръмп Келиан Конуей защити прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър, заявявайки, че той е представил "алтернативни факти", когато настоя, че присъстващите на церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп са били много повече от това, което се вижда на снимките.

Коментаторите бързо отбелязаха, че терминът "алтернативни факти" носи ореола на Оруел.

Фразата "Алтернативни факти" ни връща към двусмислието на "1984", където войната всъщност е мир, където гладът е изобилие. Ето това се случва тук", коментира преди дни историкът Алън Лихтман пред CNN.

Не е ясно как и до каква степен коментарите на Конуей са засегнали продажбите на „1984“, въпреки че според една от рецензиите в Amazon, класическият роман на Оруел "перфектно обрисува администрацията на 45-тият президент на САЩ". Публикацията продължава: „Келиан Конуей обяви, че са ни дали алтернативни факти. Хвърли сянка за промяна на миналото и контролиране на настоящето ... Пригответе се да се забавлявате сякаш е 1984".

Шедьовърът на Оруел "1984" е антиутопичен политически роман публикуван за пръв път през 1948 г.. Той описва един антиутопичен свят, в който държавата контролира всичко и всички чрез страх, пропаганда и непрестанно следене на всички и всичко. Онези, които не се подчиняват и са не отговарят на стандарта, биват подлагани на ужасяващи и безмилостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е абсолютно смазана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА