8 Януари, 2012 11:26 1 378 0

Бабинден е

  • бабинден

В българския народен календар 8 януари се отрежда за празник на бабите акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него. Те са знаели как да се изроди здраво дете, как може предварително да се определи полът му, как да се предпази от лоша орис.Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена.

Сутринта на Бабинден жените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода, слагат в нея босилек и здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете. Поливането се извършва в градината, за да се пресече всичко лошо, или на стълбите. При миенето бабата хвърля вода нагоре, колкото са капките, толкова са берекетът и здравето. Подскача нагоре, за да са пъргави децата.

Вечерта ритуалът продължава с обредно къпане на бабата акушерка. Както тя е къпала децата, така и те нея къпят. Празникът завършва с изпращане на бабата акушерка и даване на дарове в знак на благодарност към нея. Осми януари се празнува и в чест на болестта по децата ,която наричали "бабици".

С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. датата на честването на Бабинден се измества по стар стил - от 21 на 8 януари, като 21 януари се отбелязва като Ден на родилната помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА