Last news in Fakti

19 Януари, 2012 20:18 2 508 1

Намериха саркофага на княз Борис I

  • саркофаг-
  • борис і-
  • велики преслав

Историците Маргарита Ваклинова и Николай Овчаров обявиха, е са намерили саркофага на княз Борис I Михаил Покръстител във Велики Преслав. Според тях находката е открита от Карел Шкорпил преди 100 години и стои във Велики Преслав, но досега не било ясно на кого е. Едва сега обаче на гърба му историците разчели 3 букви - "Мих", които са съставна част на името Михаил, християнското име на Борис.

"Този саркофаг от 100 години стои в двора на базата ни във Велики Преслав. Сега на гърба му, след като го почистихме, успяхме да разчетем 3 букви - "Мих", които са съставна част на името Михаил, християнското име на Княз Борис", каза проф. Маргарита Ваклинова, бивш директор на НАИМ към БАН и дългогодишен ръководител на разкопките на преславските старини.

В Шумен двамата професори обясниха още, че са открили параклис във вътрешността на една от църквите в дворцовия комплекс в Преслав, в който имало постамент, напълно съвпадащ с размерите на саркофага. "Шкорпил в документацията е написал, че той е намерен почти в непосредствена близост до базиликата. По всяка вероятност в него са били положени мощите на Борис Михаил", каза Ваклинова.

"Мисля, че е редно постаментът и саркофагът да бъдат пренесени и експонирани там", каза проф. Николай Овчаров. Според директора на шуменския музей Георги Майсторски идеята е страхотна и това би привлякло много туристи.

Досега имаше няколко теории, като според най-известната тялото на покръстителя на българите е било положено в саркофаг, част от който се намира в Марянския манастир край Елена.

През тази и следващата година в Преслав се реализира проект за 2,8 млн.лв "Векът на Цар Симеон оживява", предвиждащ да се реставрират и реконструират 9 сгради от дворцовия комплекс и улиците между тях.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    1 1 Отговор
    Борис I е най-великият български цар. Той е основната фигура за въвеждане на християнстовото на Балканите. Той е поръчителя на превода на светите книги на глаголица, което довежда до необходимостта от създаване на кирилицата. Той е причината за извоюването на самостоятелна Българска християнска църква. Неговото владичество е изпълнено с велики постижения за Българската държава, завоювани само чрез дипломация и култура. Той полага основите на царуването на неговия син Симеон Велики, който е запомнен като златен век на Българската държава.

    И в същото време дори няма издигнат паметник!!!!