Last news in Fakti

7 Април, 2023 06:47 2 079 2

Показаха саркофага на древноегипетския фараон Рамзес II в Париж

  • саркофаг-
  • фараон-
  • рамзес-
  • париж-
  • изложба

Изложбата на Рамзес II е на обиколка, която включва САЩ и Австралия, но само Франция получава саркофага

Показаха саркофага на древноегипетския фараон Рамзес II в Париж - 1
Снимкa: Shutterstock

Саркофагът на древноегипетския фараон Рамзес II беше представен вчера пред репортери в Париж при рядкото му пътуване извън Египет. Богато украсеният саркофаг ще бъде изложен на публиката във френската столица от 7 април до 6 септември, съобщава БНР.

Бенедикт Лойер, научен съветник на изложбата, заяви пред АФП, че "изключителното" заемане се дължи на "безпрецедентно сътрудничество между Франция и Египет".

Изложбата на Рамзес II е на обиколка, която включва САЩ и Австралия, но само Франция получава саркофага в знак на признание за помощта на френските учени, които помогнаха за спасяването на мумията от разлагане след предишно посещение в Париж през 1976 г.

Самата мумия този път е останала у дома, тъй като египетският закон вече забранява транспортирането на кралски мумии в чужбина.

Рамзес II, известен още като Рамзес Велики, управлява повече от 60 години през XIII в. пр.н.е. и ръководи големи военни завоевания и монументални строителни проекти, като същевременно намира време да стане баща на повече от 100 деца.

"Накратко, той е бил необикновен цар", казва Лойер.

Франция разполага с 54 екипа по антиките, които работят в Египет - най-много от 25-те държави, които понастоящем имат изследователски екипи там.

Боядисаният в жълто саркофаг от кедрово дърво, на който е изобразен легнал цар в ярки цветове със скръстени на гърдите ръце, държащ скиптър и камшик, всъщност не е оригиналният ковчег на Рамзес II.

Надписите по стените на саркофага описват как тялото му е било премествано три пъти от 1070 г. пр.н.е., след като гробницата му в Долината на царете в Луксор е била ограбена от иманяри.

Мястото на последния му покой е открито почти три хилядолетия по-късно през 1881 г., точно когато и то е ограбено.

Завладяващата изложба в Париж включва и множество статуи, маски и бижута от този период - общо над 180 предмета, както и 3D възстановка на една от битките на фараона срещу Хетската империя.

В миналото египетските реликви се оказаха хит - преди четири години около 1,4 млн. души посетиха изложбата за Тутанкамон в Париж.

Новата изложба в Grande Halle de la Villette обещава да бъде още по-популярна, заявиха организаторите. Вече са продадени 145 000 билета, което е значително повече от броя на продадените билети преди откриването на изложбата за Тутанкамон.

"Рамзес II побеждава времето. Подобно на Тутанкамон, той стана безсмъртен", каза Лойер.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 психо

    0 2 Отговор
    Да не е македонски?