19 Юни, 2018 07:32 4 656 1

19 юни 1885 г. Статуята на свободата

  • ню йорк-
  • статуята на свободата

Пренесена е в Америка като е разделена на 350 парчета, сглобена е на място и през октомври 1886 г. е официално открита от президента Кливланд

19 юни 1885 г. Статуята на свободата - 1

На 19 юни 1885 г. Статуята на свободата пристига в Ню Йорк като дар от френския народ.

Пренесена е в Америка като е разделена на 350 парчета, сглобена е на място и през октомври 1886 г. е официално открита от президента Грувър Кливланд.

Тя има за цел да увековечи приятелството на Франция и САЩ, както и да отбележи вековния юбилей на младата американска държава.

Статуята е висока 46 м., а заедно с пиедестала - 93 м.

Тя е дело на Фредерик Огюст Бартолди, а вътрешната й структура е дело на Гюстав Айфел. Статуята копира модела на класическите скулптури от римския период на богинята Либертас.

Във вдигнатата си дясна ръка жената държи факла, към която е добавено и знамето на Америка. В лявата й ръка е поставена Декларацията за независимост, обявена на 4 юли 1776 година. В долната част при краката на Статуята на свободата стоят разкъсаните вериги на робството.

Малко известен факт е, че преди да отплува за САЩ Статуята на свободата е трябвало да бъде поставена на Суецкия канал.

Самият Федерик Бартолди е бил изкушен по Близкия изток и намиращите се там образци на гръко-римска скулптора. През 1869 г. египетското правителство изразява интерес за проектиране на фар за Суецкия канал. Нетърпелив и развълнуван, Бартолди проектира колосална статуя на забулена жена, държаща факла, която той нарича Египет (или Прогрес), който носи светлина в Азия. Когато обаче присъства на откриването на канала, Бартолди е бил уведомен, че няма да може да продължи с работа си по фара.

Така вдъхновението намира пристан на остров Либърти в САЩ.

Дубликат на статуята на свободата има и в Париж, дори са две. Едната от тях се намира в градините на Люксембург. На информационният панел на пиедестала пише, че този бронзов модел на Бартолди е част от подготвителната работа за статуята, изпратена в Ню Йорк. Датата написана на статуята е 15 ноември 1889г. - датата на освещаването й. Другият дубликат се намира на остров Сен Луи или острова на лебедите в река Сена. Погледът на статуята гледа към Атлантическия океан и към нейната „по – голяма“ сестра, намираща се на пристанището на Ню Йорк. Има две дати написани върху нея – 14 юли – щурмуването на Бастилията и 4 юли – деня на независимостта на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Василевс

    5 1 Отговор
    Статуята на Свободата е мъртва. Жорж Сорос и еднопроцентниците с парите я убиха! Сега това е статуята на Лъжата и Измамата, караща хората по света да приемат черното за бяло и да са толерастни към паразити и терористи, които ги убиват. САЩ се превърна в грозно и отвратително чудовище сеещо смърт, разрушения, глад и мор. И лъжи, лъжи и измами! Бог да ги накаже!!!